Hledáte práci? Ukliďte svoje sociální sítě | VímVíc.cz

Hledáte práci? Ukliďte svoje sociální sítě

02. 03. 2018

Naprostá většina mladých lidí používá sociální sítě. V tom není žádný problém. Ten nastává až tehdy, kdy hledáme práci. Mnoho z nás si totiž neuvědomuje, že “pařící” fotky z mládí, na které personalista na našem profilu narazí, úspěch v získávání pracovní pozice nepodpoří.

Hledáte práci? Ukliďte svoje sociální sítě

Hledám práci: A co sdílíte na sociální sítě?

Většina z nás na sociální sítě sdílí mnoho momentů ze svého života. Často tam ale můžeme nasdílet i věci, které by potenciálního zaměstnavatele nebo personalistu při prohlížení našeho profilu úplně nepotěšily. Mohou to být nějaké extrémní názory, sprosté statusy nebo třeba fotky z party. Často vás navíc (přestože svůj profil hlídáte), může na “kompromitujících” fotkách označit třeba kamarád. Schválně si svoje sociální sítě projeďte. Máte tam také nějaké kontroverzní fotografie nebo názory? Nezapomeňte, že personalisté po zkouknutí vašeho životopisu často míří právě na “kontrolu” sociálních sítí.

Předtím, než začnete rozesílat životopis, ukliďte si svoje sociální sítě.

Sociální sítě jsou pro vás jednoduše vizitkou. A to dobrou nebo špatnou. Všechno záleží na vás. Společnosti totiž chtějí pojit své jméno s někým, kdo nebude navenek působit kontroverzně a kdo nebude dělat firmě do budoucna ostudu.

Sociální sítě: Není soukromí jako soukromí

Problémem sociálních sítí je to, že své soukromí si uhlídáte jen velmi těžko. Přestože máte totiž vaše alba jako neveřejná, kdo bude chtít, k fotkám se dostane. Personalista si navíc zadá vaše jméno do vyhledávače a začně procházet všechny věci, které se s vámi pojí. Narazit může samozřejmě na Facebook, Twitter, ale také třeba Tinder nebo na váš osobní blog. Pamatujte tedy, že cokoliv nechcete, aby někdo zneužil nebo našel, na internet vůbec nevkládejte.

To, co nemá nikdo najít, na internet vůbec nedávejte.

Zadejte své jméno do vyhledávače a promazávejte

Než se budete ucházet o nabídky práce, udělejte to stejné, jako personalista. Zadejte svoje jméno do vyhledávače a začněte procházet výsledky a uklízet. Možná se najdete na nějakých starých webech, kde jste přispívali do různých fór, nebo na seznamkách. Jestli najdete o sobě na internetu najdete něco, co by tam vůbec nemělo být, můžete požadat o vymazání nevhodného obsahu.

Zadejte svoje jméno do vyhledávače a začněte procházet výsledky a uklízet.

Nezapomeňte ale na to, že schování fotek do soukromých alb často nemusí stačit. Problém je také to, že přestože fotky ze sociálních sítí smažete, často se mohou ještě nacházet na jiných místech. A to může být problém, protože s tím už se jen tak nevypořádáte. Proto si do budoucna pamatujte - pokud nechcete, aby někdo vaše fotky našel, vůbec nikam je nedávejte.

Zaměřte se hlavně na kontrolu:

  • Facebooku
  • Twitteru
  • Tinderu
  • Starých fór a webů
  • Osobního blogu

Úklid sociálních sítí: A co takhle autenticita?

Na druhou stranu mnoho analytiků a personalistů upozorňuje na to, že v dnešní době je důležitá také autenticita. Pokud tedy budete mít profil bez fotek, může to působit trochu zvláštně. Navíc pár fotek z akce, kde se smějete spolu s přáteli, vás z vyběru uchazečů nevyřadí. Vždy ale rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí záleží na daném personalistovi.

Jedna věc jsou nevhodné fotky, ale druhá věc je autenticita.

Chce to profesní profil

Pokud chcete, aby o vás personalista našel to nejlepší a hlavně - aby našel vaše profesní úspěchy a zkušenosti, nejlépe uděláte, když si založíte kariérní profil na profesním portále LinkedIn. Můžete díky tomu oslovit například headhuntery. A pokud chcete, aby vám už žádný kariérní tip nebo pracovní nabídky unikly, tak se zaregistruje na kariérním portálu VímVíc.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Start kariéry