Nejlepší investice Zonky nebo Fio? | VímVíc.cz

Nejlepší investice Zonky nebo Fio?

21. 08. 2019

Pro někoho, kdo nemá s investováním zkušenosti, je vždy lepší začít do tajů investic pronikat pomocí spolehlivého partnera se silným zázemím. Ten vám zprostředkuje mnoho služeb a zároveň nováčkům vysvětlí vše potřebné. Právě takovými službami jsou například Zonky nebo Fio. Ačkoliv se jedná o zcela rozdílné společnosti, jsou právě ony vhodné nejen pro začátečníky, ale díky výnosům i pro ty, kteří se ve světě investic již nějaký čas pohybují. Pokud věříte spíše drahým kovům, tak si přečtěte náš článek o investování do zlata.

Nejlepší investoce Zonky nebo Fio

Jak s investováním peněz začít?

Důležité je zpočátku udělat první krok a rozhodnout se, že skutečně chcete investovat. Pravidelné investování peněz totiž vyžaduje určité úsilí. Na začátku především studijní, pro lepší pochopení, jak funguje zhodnocení peněz. Začátečníkům se navzdory poctivému studiu vyplatí mít za sebou silnou investiční službu. Zkušený partner vám dokáže nejen dobře poradit, ale také poskytnout vhodné prostředí pro váš start.

Mnohé burzy nejsou uzpůsobeny začátečníkům, protože počítají se zkušenostmi svých uživatelů. Například v nich chybí vysvětlení, jak nakoupit akcie, nejlépe zhodnotit investice, tipy pro nováčky a varování před možnými riziky. Naštěstí na trhu existují společnosti, které mají podrobný manuál k ovládání i k bezpečnému pohybu na finančním trhu. Hodí se nejen po lidi, kteří chtějí vstoupit do světa investic, ale pro každého, kdo chce zhodnotit úspory s co největšími jistotami.

Služeb, které nabízí poradenství a podporu při investování je celá řada. Mezi nejznámější v České republice patří Zonky a Fio. Obě také nabízejí všeobecně jedno z nejvíce uživatelsky přívětivých prostředí, kde investovat. Jejich výhodou je, že jsou poskytované zdarma a za vstup do systému nic neplatíte. Také v nich můžete přehledně zhodnotit riziko, zjistit do čeho investovat a pracovat s investičním horizontem (délkou investice).

Kromě parametrů, jako je volný vstup na finanční trh, přehledné uživatelské prostředí a především podpora ze strany společnosti, se Fio a Zonky od sebe značně liší. Každá pracuje s jiným typem investic a každá má i jiný formát. Můžete si vybrat mezi bankovní a nebankovní společností. Fio je klasická a ryze česká banka, zatímco Zonky jsou novou nebankovní službou zprostředkovávající vzájemné půjčky mezi lidmi, která umožňuje investice do půjček. U Fia a služby Fio broker vydělávání půjčkami nenajdete, jedná se o klasickou burzu.

Existuje mnoho společností, které vám s pravidelným investováním pomohou. V ČR jsou nejznámější Fio a Zonky. Každá pracuje na úplně jiném principu.

Jak fungují Zonky?

Znáte také slogan: „Lidé půjčují lidem, levněji a s klidem“? První část skvěle vystihuje popis celé služby. Zonky jsou takzvané P2P půjčky. To znamená, že přímo uživatelé Zonek v roli investorů půjčují dalším uživatelům, kteří potřebují půjčit. Banky jako taková naopak jen půjčuje, a tudíž provize získává pouze samotná bankovní instituce. Role investora a zhodnocení peněz daného jedince u ní není možná.

Jak vás asi napadne, na Zonky je hlavním zhodnocením vložených peněz to, co klienti, kteří podepsali smlouvu o půjčce, zaplatí navíc. Vrátí se vám tedy půjčené peníze, až je druhá strana splatí, a ještě úroky z půjček, protože Zonky nenabízejí bezúroční půjčky, stejně jako většina bank. Pro druhou stranu je mnohdy úroková sazba přijatelnější a pro vás je zde šance, jak investovat.

Každá půjčka je jinak riziková a hrozí u ní jiná pravděpodobnost, že druhá strana přestane splácet (např. kvůli ztrátě zaměstnání). Čím rizikovější půjčka je, tím vyšší úrok má, a tím i vy můžete získat větší výnos z nejlepší investice. Je tedy na vás, abyste porovnali riziko s výhodností. Systém Zonky vám s tím, kde investovat, v podrobném návodu samozřejmě pomůže.

V Zonky doslova „lidé půjčují lidem“. Z úroků jako investor získáváte výnos. Půjčky jsou přehledně dělené dle rizika a platí, že čím větší risk, tím větší potencionální zisk.

Jak funguje Fio?

Fio je klasická banka, která pro své klienty připravila skvěle přehlednou a bohatou nabídku investičních příležitostí spolu s informační podporou. Nejlepší investice s bankou si můžete předem vyzkoušet v demo účtu, abyste věděli, do čeho jdete. Aplikace Fio Broker a Smartbroker mají jednoduché a intuitivní ovládání. Díky nim zvládne obsluhu investic opravdu každý. V případě potřeby je možné provádět obchod i přes telefon nebo na jedné z poboček banky.

Fio na rozdíl od Zonky nenabízí investice do půjček, ale funguje klasickým způsobem zhodnocení peněz. Mezi možnosti, kam uložit peníze, patří akcie, deriváty a EFT. Akcie jsou podílem na majetku akciové společnosti, z nichž máte opravdu bohatý výběr. Deriváty se týkají cen zlata, ropy nebo třeba i pšenice a EFT představují konzervativnější akciové investice podobné podílovým fondům, jen poplatkově výhodnější.

Pravidelné investování přes Fio můžete různě kombinovat. Mezi dalšími službami je možnost mít osobního makléře nebo správce vašeho investičního portfolia. Pokud řešíte, do čeho investovat, Fio nabízí různé funkce investic, kde nechybí ani spekulování s poklesem kurzu cenných papírů. Jestli hledáte způsob, jak nakoupit akcie, stačí navštívit jednu z 80 poboček banky. Najdete je po celé České republice. Investování je považováno za nejvýhodnější spoření i možný přivýdělek z domu.

Ve Fio bance může zvládnout investice každý. Na výběr jsou různé formy investic – akcie, deriváty a EFT. Investiční aplikace e-Broker a Smartbroker mají přehledné ovládání.

Jak investovat: rady a tipy na závěr

Ačkoliv za vámi stojí stabilní společnost, vy pořád máte hlavní slovo v tom, kam investovat peníze. Sami si rozhodujete, do čeho investovat a kam uložit peníze. O žadateli o půjčku nebo například o akciové firmě vždy máte podrobné finanční informace. Pokud se však rozhodnete špatně, může dojít ke ztrátě stejně jako u každého investování. Dobré je proto pro zmírnění rizika investovat do více projektů. Obě společnosti nabízejí vzorová portfolia, kterými se můžete inspirovat.

Nikdy nepodceňujte důležitost informovanosti a vždy raději nejprve nastudujte rady a tipy, které vám Zonky a Fio nabízí. Když pochopíte, jak investice fungují a jak se systémem pracovat, budete mít mnohem vyšší šanci získat výnos z investic. Pokud nebudete čemukoliv rozumět, daná společnost vám ochotně poradí.

Pokud vás zaujala jedna ze společností, můžete se díky jejich podpoře a poskytnutým informacím dozvědět více a začít ji využívat. V případě, že se vám zamlouvají obě a nemůžete se rozhodnout, kterou vybrat, lze používat Fio i Zonky. Získáte tím ještě větší diversifikaci rizika a tak snížíte šanci na prodělek. Investování do p2p půjček i bankovně do burzy není se sebou v rozporu. Právě naopak.

Kromě Fia a Zonek existují i další společnosti, které nabízejí možnost asistence při investování, ale tyto dvě jsou největší, nejznámější a mají jedno z nejlepších prostředí pro začátečníky. Než začnete investovat, měli byste si však projít všechny možnosti. Kromě nabízených půjček, akcií, derivátů a EFT jsou pak i další cesty, jak své peníze zhodnotit. Stačí vyzkoušet třeba online kurzy, kde se dozvíte řadu užitečných informací nebo si jednoduše vybrat výhodnýspořicí účet

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření