Co je revolvingový úvěr a kdy je vhodný? | VímVíc.cz

Co je revolvingový úvěr a kdy je vhodný?

16. 12. 2019

Půjčky i konsolidace půjček jsou každý měsíc horkým tématem. Lidé, kteří nemají ušetřenou žádnou finanční rezervu a jsou vystaveni nenadálým výdajům, se snaží situaci vyřešitúvěrem, anebo následně konsolidací půjčky online. Na trhu najdeme velké množství půjček, méně známý a využívaný je revolvingový úvěr, který ale postupně získává na oblíbenosti. Níže si vysvětlíme, co je revolvingový úvěr, a představíme si nejzajímavější revolvingové úvěry v České republice.

Revolvingový úvěr, co je revolvingový úvěr a kdy použít

Co je revolvingový úvěr?

Význam slova revolving je obnovující se.

Revolvingový úvěr je v prvé řadě krátkodobý bankovní úvěr. Klient ho postupně splácí a může ho poté opakovaně čerpat až do plné výše úvěru. Revolvingové úvěry nejčastěji využívají podniky a soukromí podnikatelé, kteří ho používají pro opakované financování oběžného majetku podniku. Jedná se o určitý druh podnikatelského úvěru.

Tento typ úvěrů je vhodný pro podniky, které mají kladný kapitál. Slouží k překlenutí období mezi fakturací a splatností pohledávek. Před sjednáním revolvingového úvěru je nutné provést výpočet procent, která na splátkách činí úrok, a zjistit tak, do jaké míry je výhodný.

V současnosti ale i některé nebankovní finanční instituce poskytují tzv. revolvingové úvěry i k soukromým účelům, tedy běžným spotřebitelům. Dávejte si ale pozor na výši RPSN, která bývá u této nebankovní půjčky online velmi vysoká. Jinak tento revolvingový úvěr funguje i u běžných spotřebitelů na stejných principech jako u podnikatelského revolvingu, kdy klient čerpá úvěr, který splácí a je mu pravidelně obnovován až do maximální výše úvěru.

Výhodou revolvingového úvěru pro obyčejné spotřebitele může být fakt, že po splacení určité částky může spotřebitel opětovně čerpat část svého úvěru například při nenadálých životních či rodinných situacích. Jedná se o určitý druh finanční rezervy. Nutno ale říci, že se stále jedná o úvěr, který bychom měli co nejdříve splatit. Upozorňujeme tudíž, že váš rodinný rozpočet bude zatížen pravidelným měsíčním splácením a je potřeba zamyslet se nad našimi výdaji, abychom nebyli neustále zatíženi splácením úvěrů.

Rozdíl mezi podnikatelským a spotřebitelským úvěrem

Abychom si shrnuli informace výše, musíme rozlišovat 2 druhy úvěrů:

  • podnikatelský úvěr
  • spotřebitelský úvěr

Pokud potřebujete peníze pro svou vlastní spotřebu, jedná se o spotřebitelský úvěr. Pokud potřebujete finance pro podnikání, jedná se o podnikatelský úvěr. Podnikatelský úvěr se podle svého účelu dělí na provozní úvěry a na investiční úvěry.

Revolvingový účet

Po vyřízení revolvingového úvěru vám je otevřen tzv. revolvingový účet pro všechny jeho potřeby: vyplácení, čerpání, splácení a opětovné vyplácení a čerpání. Na tento účet vám přijde celá revolvingová částka, poté z tohoto účtu bude odcházet pravidelná měsíční splátka a na tento účet vám také přijde opětovný revolving, tzv. obnovený, opakovaný úvěr.

Velmi často je vám k revolvingovému úvěru vystavena také revolvingová kreditní karta, kterou můžete standardně platit a vypůjčené peníze se budou automaticky odečítat z této kreditní karty.

Rizika revolvingového úvěru

Na začátku jsme si řekli, že je revolvingový úvěr krátkodobá půjčka, a na to je potřeba během čerpání myslet. Revolvingový úvěr, podobně jako kontokorent, slouží jako finanční rezerva a je potřeba s ním podle toho nakládat. U revolvingové půjčky musíte počítat s tím, že si peníze půjčíte pouze na krátkou chvíli a poté je na revolvingový účet zase vrátíte.

V případě, že byste chtěli revolvingový úvěr čerpat dlouhodobě jako dlouhodobou půjčku, úvěr se vám nevyplatí a platili byste zbytečně vysoké úroky. Pokud víte, že si potřebujete vypůjčit peníze na delší dobu, vyberte si některou z nejlepších půjček v ČR.

Jaká jsou kritéria pro schválení revolvingového úvěru?

I u tohoto úvěru se posuzuje schopnost splácet. Poskytovatelé posuzují bonitu žadatele a nahlížejí do registrů dlužníků. U podnikatelských subjektů se posuzuje právní subjektivita, podnikatelský záměr, výroční zprávy, účetní závěrka, daňová přiznání, finanční plán, apod.

Jaký je rozdíl mezi revolvingovým úvěrem a kontokorentem?

Hlavním rozdílem mezi revolvingovým úvěrem a kontokorentem je fakt, že revolvingový úvěr se pravidelně obnovuje, kontokorent je povolené přečerpání. Dalším rozdílem je, že revolvingový úvěr není svázaný s běžným účtem jako kontokorent, ale revolving figuruje jako samostatný finanční produkt.

U revolvingových úvěrů bývá také mnohem vyšší roční procentní sazba nákladů.

Co je revolvingový úvěr, revolving, kdy použít revolvingový úvěr

Podnikatelské revolvingové úvěry v ČR

Níže naleznete nejznámější podnikatelské revolvingové úvěry v České republice spolu se základními údaji. Rozhodně ale doporučujeme poptat se na možnosti podnikatelského úvěru ve vaší bance a dalších bankovních institucí, abyste si mohli vybrat tu nejlepší nabídku pro váš podnik. Nezapomeňte si vypracovat podrobný business plán, abyste měli jistotu, že budete schopní úvěr splácet.

Česká spořitelna revolvingový úvěr

  • neúčelový úvěr je vhodný pro podnikatele a firmy podnikající alespoň 2 roky
  • jednoduché a rychlé sjednání
  • stačí daňové přiznání
  • splácet můžete pravidelně, nepravidelně i jednorázově

Komerční banka revolvingový úvěr

  • revolvingový úvěr v CZK nebo cizí měně
  • financujte provoz a získejte rezervu do budoucna
  • překleňte období mezi inkasem pohledávek a úhradou závazků
  • myslete na sezónní výkyvy ve financování

Raiffeisen BANK: Provozní financování

  • použijte k účelovému financování provozních potřeb vaší firmy
  • možnost čerpat úvěr i v cizích měnách
  • nastavení limitu úvěru přesně podle vašich potřeb
  • úvěr je též určen k financování kontraktů
  • poskytován v předem smluvně stanovených dílčích obdobích čerpání

Spotřebitelské revolvingové úvěry v ČR

Níže jsme pro vás vybrali 3 zajímavé spotřebitelské revolvingové úvěry a přinášíme vám o nich základní informace. Opět si dobře propočítejte, zda se vám vybraný úvěr doopravdy vyplatí a zda budete schopní ho řádně splácet.

Everyday plus revolvingový úvěr

  • úvěrový limit až do výše 50 000 CZK
  • poplatek za čerpání úvěru je 20 %, nic navíc, žádné skryté náklady, měsíční nebo roční poplatky
  • za výběry provedené kdykoliv v jednom měsíci platíte až na konci příštího měsíce
  • revolvingový úvěr Everyday plus však umožňuje splácení i jinými, různě vysokými měsíčními částkami, minimálně však 20 % z dlužné částky

Ferratum Credit revolvingový úvěr

  • finanční rezerva na bázi revolvingu až 80 000 CZK
  • obdoba kontokorentu, ale je nezávislý na běžném účtu, jedním z nejnovějších je Ferratum Credit
  • revolvingový úvěr Ferratum Credit je určen pro všechny obyvatele ČR starší 19 let
  • žádost online
  • revolvingový úvěr je oblíbený úvěrový produkt právě pro svou flexibilitu a volnost

Home Credit půjčka jako revolvingový úvěr

  • při nákupu na splátky na partnerských e-shopech zřizujeme zákazníkům Home Credit půjčku jako revolvingový úvěr, ze kterého zaplatí vybrané zboží a zbytek peněz jim zůstane na další nákupy
  • vše online přes internet z pohodlí Vašeho domova
  • výše úvěru začíná už na 10 000 CZK

Obchodní úvěr

Dalším typem úvěru, se kterým se můžete běžně setkat, je obchodní úvěr. Velmi často je obchodní úvěr oproštěn od úrokových sazeb. Jedná se o půjčku mezi odběratelem i dodavatelem, která se řadí mezi krátkodobé úvěry. Díky obchodnímu úvěru odběratel za dodané zboží či požadovanou službu neplatí dodavateli hned, ale až po uplynutí stanovené doby. Výhody obchodní úvěr nenabízí pouze odběratelům, jak se může na první pohled zdát, ale i dodavatelům. Ti si mezi zákazníky vybudují větší loajalitu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření