Pozor na kontokorent: "Jít do mínusu" se nemusí vyplatit | VímVíc.cz

Pozor na kontokorent: "Jít do mínusu" se nemusí vyplatit

25. 06. 2018

Kontokorent je příjemným způsobem, jak přežít do výplaty, pokud vám to zrovna nějaký měsíc nevyjde. Ne vždy se to ale vyplatí. My vám přinášíme podrobné informace o tom, na co si u kontokorentu dát pozor.

Pozor na kontokorent:

Co je kontokorent a je bezpečný?

Mnoho lidí ani vlastně neví co je kontokorent, jak funguje a na co si u něj dát pozor. Pokud to vezmeme od začátku, tak můžeme obecně říci, že kontokorent je bezpečná forma půjčky například oproti takzvané půjčce do výplaty a podobně. Nicméně i tento na první pohled neškodný „úvěr“ může skrývat řadu háčků a nebezpečí. Je tedy dobré si vždy předem zjistit jaké má vaše banka, u které si chcete kontokorent zařídit, podmínky a případné poplatky za jeho využívání, či dokonce nevyužívání.

Před sjednáním kontokorentu si řádně prostudujte podmínky své banky. Předejte tak nepříjemným překvapením.

Kontokorent je tedy bankovní službou, díky které můžete čerpat peníze z vašeho běžného účtu i ve chvíli, kdy na něm potřebnou hotovostí nedisponujete. Kontokorent pak lehce splatíte tak, že peníze na účet opět vložíte.

Pozor na skryté poplatky

Jak již bylo zmíněné výše, ne vždy se může kontokorent, neboli debet, vyplatit. Pokud si skryté poplatky nepohlídáte, pak se vám tato služba může znatelně prodražit. A jaké poplatky můžete objevit? Jedná se například o poplatek za sjednání a vedení kontokorentu, dále potom za jeho používání, za přečerpaný zůstatek nebo také za opožděné splácení.

Poplatky se mohou účtovat skutečně téměř za cokoliv, například za sjednání kontokorentu nebo za opožděnou splátku.

Dejte si také pozor na to, jak často vám jsou poplatky účtovány. Může se tak totiž dít i denně, případně měsíčně, čtvrtletně či ročně. Můžeme si rovnou uvést také příklady, v jaké bance na vás poplatky čekají a kde ne. Například Era kontokorent vás bude měsíčně stát 19 Kč, za sjednání ale nezaplatíte nic. Pokud byste ale u Ery zapomněli debet splatit a musela vás společnost k jeho uhrazení vyzvat, pak si připravte 300 – 500 Kč.

Poplatky za výzvu k uhrazení splátky se pohybují v řádech několika stovek korun.

Komerční banka má pak podmínky zase trochu jiné. Za vedení nezaplatíte tentokrát ani korunu, nicméně kontokorent KB je při překročení zpoplatněn částkou 200 Kč, při první upomínce je pak poplatek 100 Kč a při druhé už 500 Kč.

Jak získat kontokorent

Počítejte s tím, že každá banka má pro získání kontokorentu trochu jiná pravidla. Základem ve všech bankách jsou ale příjmy žadatele. Výše je ale posuzována individuálně a je přihlíženo například i na to, jak dlouho jste u banky klientem a zda vidí do historie vašich bankovních transakcí. Při přechodu k nové bance pak počítejte s žádostí o doložení příjmů, případně vám bude nabídnuto, že kontokorent zřídí až po uplynutí určité doby, kterou u banky zřídíte. Zpravidla se jedná přibližně o tři měsíce.

Získání kontokorentu je závislé na výši vašich příjmů, případně i na vašem času stráveném u dané banky.

U zakládání kontokorentu počítejte také s ověřováním v registru dlužníků. Lidé, kteří již nějaký úvěr čerpají, budou mít sníženou bonitu a banka s největší pravděpodobností nabídne žadateli nižší úvěrový limit. V nejhorším případě samozřejmě může žádost i zamítnout.

Výše kontokorentu a čím je ovlivněna

Každému klientovi banky je zpravidla nabízena jiná výše kontokorentního úvěru. Úvěrový limit je maximum, které si nad rámec svých finančních prostředků můžete půjčit. Každá banka má ale maximální limit pro své klienty nastaven jinak. Jinak nastavený limit bude mít pro kontokorent Česká spořitelna i ČSOB nebo Raiffeisenbank. Například ČSOB nabízí maximální limit ve výši dvojnásobku vaší měsíční čisté mzdy. Velký limit má pak připravená mBank, která nabízí kontokorent až do výše 300 000 Kč. U mBank je také velmi oblíbená mPůjčka, kterou může klient získat s 0% úrokem až do výše 40 000 Kč.

Úročení kontokorentu

Jestliže se rozhodnete využívat kontokorent, neboli debet, pak počítejte s úročením speciální úrokovou sazbou. Při nákupu dražších položek se doporučuje využít spíše kreditní kartu, na které bývá bezúročné období, a pokud tedy peníze do měsíce vrátíte zpět, nezaplatíte pak ani o korunu navíc. Pokud ale využijete kontokorent, pak počítejte s úrokem kolem 20 %.

Úroková sazba kontokorentu je poměrně vysoká, může jít i o 20 %.

Není nic výjimečného, že banky nabízejí různé typy úrokových sazeb. Ty se zpravidla liší podle toho, k čemu a jak často budete debet využívat. Při častějším využívání jsou většinou nastaveny úrokové sazby přibližně na 8 %, tak je tomu například i v případě Fio banky. V takovém případě ale většinou počítejte s vyšším poplatkem za schválení kontokorentu.

Výhody a nevýhody kontokorentu

Pojďme si tedy na závěr našeho článku shrnout, jaké má kontokorentní úvěr výhody a nevýhody, aby si každý mohl říct, zda je pro něj tato forma půjčky skutečně to pravé či nikoliv. Výhodou je jednoznačně rychlost a pružnost. Na peníze nemusíte čekat, a pokud přijdou krátkodobé nepředvídatelné výdaje, pak není nutné čekat na výplatu, ale zkrátka jít do mínusu na svém účtu, kde to potom zpětně dorovnáte. Další výhodou pak je také fakt, že není stanoven žádný pravidelný rozvrh splátek, ale peníze musíte splatit například do uplynutí 6 měsíců.

Kontokorent nabízí řadu výhod, ale i nevýhod. Jednoznačnou výhodou je ale možnost splatit úvěr až za několik měsíců.

Bohužel kontokorent má i dost nevýhod. Jednou z nich je například vysoká úroková sazba, kterou navíc může banka libovolně měnit. Navíc může dojít i k tomu, že banka bude požadovat okamžité splacení vašeho dluhu. Pokud kontokorent navíc přečerpáte, pak to nebude zrovna levná záležitost. Počítejte také s tím, že pokud dojde k rapidnímu snížení vašich příjmů, má banka právo snížit vám úvěrový limit.

Kontokorent Česká spořitelna

Možností, kde si sjednat kontokorent, je spousta. Jednou z nich je například klienty vyhledávaný kontokorent Česká spořitelna. Nabízená úroková sazba je necelých 20 procent, konkrétně 18,9 procent. Ve chvíli, kdy kontokorent Česká spořitelna nečerpáte, jelikož se pohybujete v plusových hodnotách, neplatíte žádné poplatky. Česká spořitelna poplatky se začnou počítat až v momentě, kdy klesnete do minusu, a tak začnete platit pomocí bankovních, nikoliv vašich finančních prostředků. Kontokorent Česká spořitelna je na internetových stránkách společnosti popsán podrobně a přehledně. Navíc se tu nachází i kontokorentní kalkulačka. Česká spořitelna poplatky za vedení kontokorentu vyjdou na 25 Kč na měsíc.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Pracovní právo