Jak na dotace pro začínající podnikatele? | VímVíc.cz

Jak na dotace pro začínající podnikatele?

18. 07. 2019

Začít podnikat není v současné době vůbec nic jednoduchého. Hlavně z toho důvodu, že někdy chybí především kapitál. Možná by se vám mohly hodit osvědčené tipy, se kterými bude start vašeho podnikání mít o něco jednodušší. Jak začít podnikat a o jakou pomoc můžete požádat? Máme pro vás praktický přehled.

Začínající podnikatel musí mít jasný cíl

Jako začínající podnikatel si musíte stanovit, co budete dělat a pro koho. Váš záměr by měl být jasný i lidem, kteří vámi zvolené oblasti příliš nerozumí. Jedině tak oslovíte co nejvíce potenciálních zákazníků. Měli byste se také zaměřit na to, jak byste vaše zákazníky popsali a jaká je vaše cílová skupina, která se na vás bude obracet.

Díky těmto informacím získáte dokonalý přehled o tom, kdo by měl být váš zákazník. Nedílnou součástí podnikání je reklama. Měli byste vědět, co na zákazníky funguje. Jakkoli jsou tyto rady pro podnikání zásadní, v první řadě budete potřebovat finance. Možností, jak financovat rozjezd podnikání, je více a jednou z nich jsou dotace pro začínající podnikatele.

O dotacích možná slyšíte ze všech stran a zorientovat se v nich není úplně jednoduché. Někteří nejsou jejich příznivcem, nicméně mohou hodně pomoci. Možná vás také napadá, že sice dotace jsou pěkná věc, ale určitě na ně nedosáhnou všichni, respektive, jen ti vyvolení. Jaké jsou možnosti pro začínající podnikatele? Není jich mnoho, ale určitě existují.

Mít cíl je velmi důležité. Sestavte si podnikatelský plán a mějte jasno v tom, co a komu chcete nabízet. Financování bude díky tomu snazší.

Pomoc z úřadu práce

Úřad práce poskytuje takzvaný příspěvek na zřízení společensky účelného pracovního místa zřízeného uchazečem o zaměstnání za účelem výkonu samostatně výdělečné činnosti. Zní to sice složitě, ale nic komplikovaného na tom není. Je to forma dotace, kterou dává úřadu práce zájemcům možnost, jak začít podnikat.

Dotace pro podnikatele jsou výhodné, a pokud patříte mezi ty, kteří jsou momentálně evidování na úřadu práce a ještě k tomu se jim nedaří najít pracovní místo, můžete se pokusit o tuto dotaci. Je zapotřebí zejména chtít začít podnikat a postavit se na vlastní nohy.

Nic však není zadarmo, proto je potřeba splnit určité podmínky. Mezi ně patří podání žádosti o dotaci, stejně jako čistá podnikatelská historie a výpis z trestního rejstříku. Nutností je také absolvování kurzu, který vás na podnikatelský život dokáže připravit.

Co se týče výše dotace, nebudete si ji moci určit sami, protože o ní rozhoduje úřad práce. Stejně jako rozhoduje o tom, jestli vám tuto dotaci přiklepnou či nikoliv. Získat takto můžete až několik desítek tisíc korun.

Dotace na podnikání nabízí i úřady práce. Kdo chce začít s byznysem, může právě zde získat první finanční pomoc.

Příspěvek na vytvoření účelného pracovního místa od ÚP

Úřad práce však nabízí i jiné možnosti, jak zažádat o peníze. I když zní název této dotace podobně, není to stejné. Tyto dotace slouží pro případ, že byste zaměstnali jako začínající podnikatel, další osobu, která je v evidenci úřadu práce. Tedy pokud už teď víte, že byste potřebovali někoho k ruce, je dobré se na tuto dotaci informovat.

Úřad práce vám přispěje na zaměstnání další osoby, nicméně ne v plné výši, ale v průměru se jedná o částku 10 000 Kč měsíčně. Výhodou je, že můžete dotaci čerpat až jeden rok, každý měsíc. Možností je také půjčka pro začínající podnikatele. Nicméně pokud můžete dosáhnout na dotace, proč je nevyužít.

Stejně jako předchozí dotace i další vyplácí úřad práce. Jde o příspěvky pro znevýhodněné občany. Pokud potřebujete někoho na lehčí práci a jste ochotni zaměstnat osoby, které nemají plnou pracovní schopnost a pobírají třeba invalidní důchod, úřad vám i na tyto zaměstnance přispěje. A nejde o zanedbatelnou částku. Pro nové zaměstnance vám úřad práce může zafinancovat i rekvalifikace .

Úřad práce vyplácí i další peníze. Jak tomu, kdo vytváří pracovní místo, tak tomu, kdo zaměstná znevýhodněné občany.

Jaké jsou další možné dotace?

Kromě dotací, které poskytuje úřad práce, existuje řada možností, jak peníze do začátku získat. Jedná se o příspěvky, které nejsou primárně určeny na to, aby vám pouze pomohly do začátku, ale také na to, jestli budou prospěšné. Nejrůznějších dotací je velké množství a stačí správně vybrat tu, která by vám nejvíce vyhovovala.

Mezi dotační programy, které jako začínající podnikatel můžete využít, patří sociální podnikání, program rozvoje venkova, nebo poměrně zajímavý CzechEkoSystem. Tyto dotace se zaměřují především na to, aby kromě samotnému podnikateli také pomohli například určitému místu nebo sociálním skupinám.

Ve velkých městech se neustále rozšiřuje nabídka služeb, ale na venkově je to podstatně horší. Lze pochopit, že každý podnikat by rád začal ve větším městě, nicméně na venkově zase je velmi malá konkurence. Pokud chcete rozjet svůj podnik, rozhodně stojí za to se nad těmito dotačními tituly zamyslet.

Stát dokáže nabídnout finanční podporu i tomu, kdo chce svým podnikáním prospět určité oblasti. Třeba tím, že nabídne to, co zde chybí.

Jaké podmínky musíte splnit

Podobně jako u všeho, co dotuje stát, i u příspěvku na podnikání musíte splnit určité podmínky. Jednotlivé podmínky najdete u samotných dotačních programů, kde budete mít jasně napsáno, co všechno musíte splnit. Nikdo vám samozřejmě nedá peníze, aniž by zcela přesně věděl, na co budou použity.

Dejte si také pozor na čas. Možná jste zaznamenali fronty uchazečů o jiné dotace, třeba kotlíkové. A stejně jako u nich, platí u dotací na podnikání to samé. Kdo dřív přijde, ten má dřív peníze. U žádosti o dotaci nestačí mít představu o částce, kterou byste potřebovali. Musíte mít přesně stanovený rozpočet. Bez těchto podmínek dotaci nedostanete.

Pozor na podmínky. U každé dotace mohou být individuální, podle náležitostí byznysu i termínu, kdy je možné o dotaci žádat.

Půjčky pro podnikatele mohou být řešením, ale….

Možná jste zaznamenali, že se v poslední době objevují informace o půjčkách pro podnikatele. A nejde o ty začínající, ale o všechny, kdo podnikají. Téměř pokaždé se každá osoba samostatně výdělečně činná může dostat do situace, kdy bude potřebovat svůj podnik dofinancovat.

Je pravda, že to nemusí být vždy úplně výhodně. Proto je potřeba si takovou půjčku dobře rozmyslet a nechat si zadní vrátka v případě, že nebudete moci splácet. Půjčka pro podnikatele tak nemusí být vhodná. S tím souvisí i jedna věc, o které mnozí podnikatelé nevědí a poté se nestačí divit. Jedná se o hrazení nemocenského pojištění, které není na rozdíl od zdravotního pojištění běžně povinné.

V případě, že si toto pojištění dobrovolně nehradíte, nemáte poté nárok na žádnou dávku nemocenského pojištění. Pokud si tedy zlomíte nohu a budete muset být dva měsíce doma, stát vám nedá ani korunu. A pak mohou opravdu nastat potíže a budou o to horší, když půjčka pro podnikatele bez zajištění ohrozí váš rozpočet.

To samé platí pro ženy samostatně výdělečně činné, které později budou žádat o peněžitou pomoc v mateřství a zjistí, že na žádnou nemají nárok. Proto si pečlivě zjistěte všechny informace v případě, že chcete začít podnikat a ještě k tomu si vzít půjčku.

Půjčky pro podnikatele mohou být řešením, jak peníze získat. Jsou však dlouhodobým závazkem, který byste měli mít jak a z čeho splácet.

Jaké úvěry lze využít?

Pokud už jste se opravdu rozhodli, že si vezmete některý z úvěrů, podívejte se, co všechno můžete vyzkoušet. Dříve tyto úvěry pro malé podniky nebyly příliš schvalovány. Dnes je to o něco jednoduší. Podívejte se, jaké podmínky budete muset splnit.

Obvykle se jedná o nutnost hospodaření v plusových číslech. Dále je to místo podnikání, které musí být spojeno s Českou republikou. Podmínkou je také dostatečná délka podnikání. Roli hraje i finanční bonita vaší firmy. Samozřejmě platí, že čím je lepší, tím větší šance na schválení máte.

Kromě těchto podmínek je také zapotřebí, abyste vůči finančnímu úřadu neměli žádné platby po splatnosti a nedoplatky. Nyní už ke konkrétním úvěrům. Získat můžete v první řadě kontokorent. Nemusíte se bát, i u kontokorentu můžete mít k dispozici i několik stovek tisíc korun, je však zapotřebí, abyste ho alespoň jednou za rok vyrovnali.

Provozní úvěr pro začínající podnikatele pokryje zejména provozní výdaje, tedy s ním lze zaplatit například materiál. Tento typ úvěru může být krátkodobý, střednědobý nebo dlouhodobý. Další z možností, jak získat peníze je investiční úvěr, jehož splatnost může být poměrně dlouhá.

V bance pravděpodobně nebudou tyto úvěry pod stejnými názvy, jako ve článku, ale jistě vám bankéř všechny nabídky vysvětlí a vy se budete moci v klidu rozhodnout. Každopádně platí, že začít podnikat může být hodně výnosné, ale také to může být poměrně velké riziko.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře