Výpis z trestního rejstříku na poště | VímVíc.cz

Výpis z trestního rejstříku na poště

05. 03. 2020

Trestní rejstřík v dnešní době vyžaduje téměř každý zaměstnavatel. Většina uchazečů o zaměstnání jim ve většině případů vyhoví, i když nemusí. Výpis z trestního rejstříku můžete získat například na poště. Česká pošta nově zřídila službu Czech Point, díky které vám může poskytnout výpis z rejstříku. Jak na to?

Výpis z trestního rejstříku na poště

Co je to vlastně trestní rejstřík?

Rejstřík trestů je organizace, která podléhá Ministerstvu spravedlnosti a vede evidenci všech osob, které byly pravomocně odsouzené v trestním řízení a také evidenci veškerých dalších skutečností, které s trestním činem souvisejí. Pro většinu lidí je ale trestní rejstřík nejdůležitější v případě, kdy žádají o nové zaměstnání.

Pokud je po vás výpis z trestního rejstříku požadován, nesmí být starší než 3 měsíce. Trestní rejstřík, respektive trestní bezúhonost, se dokládá u žádosti o české občanství a u dalších příležitostí (nástup do nového zaměstnání, atd.). Žádost o české občanství může podat i cizinec při splnění podmínek.

Jak získat výpis z trestního rejstříku?

Jak už bylo zmíněno výše, výpis z trestního rejstříku je potřeba hlavně v situaci, kdy se ucházíme o nové zaměstnání. V tu chvíli stačí navštívit kontaktní místo správy Czech Point a nechat si výpis z trestního rejstříku udělat.

Kde sehnat výpis z trestního rejstříku?

Pro získání výpisu máte více možností než Českou poštu.

    Sídlo Rejstříku trestů
  • vydání na počkání občanům státu a občanům země, která není v EU
  • žádost občana země EU bude trvat podstatně déle
  • nutnost vyplnit žádost a doložit průkaz totožnosti
    Městské a obecní úřady
  • čekání na výpis může trvat až několik týdnů
  • nutnost vyplnit tiskopis a žádost + doložit průkaz totožnosti
    Czech POINT na České poště
  • vydání na počkání - obvykle do 15 minut
  • nutnost - vyplnit žádost + občanský průkaz

Výpis z trestního rejstříku na poště

Výpis z trestního rejstříku na poště

Nejjednodušší je zajít na pobočku České pošty, kde pracoviště Czech Pointu zpravidla najdeme. Pak už stačí pouze předložit doklad totožnosti a pracovník Czech Pointu vám výpis z Rejstříku trestů vystaví.

Výpis z trestního rejstříku je nejjednodušší získat na poště.

Jak dlouho to trvá a kolik to stojí?

Cena výpisu je 100 Kč za stranu, přičemž každá další strana stojí 50 Kč. Samotné vystavení trvá pouze kolem pěti až deseti minut. Jedná se tedy o poměrně rychlou záležitost. V současné době se dá výpis z trestního rejstříku získat také online v podobě datové zprávy. Více informací najdete v našem předchozím článku.

Majitelé datové schránky můžou nově získat kdykoliv a zdarma svůj výpis z rejstříku trestů. Nová bezplatná služba pro držitele datové schránky je na webových stránkách Ministerstva vnitra. Možnost získat výpis z rejstříku zdarma z pohodlí domova ocení především statutární zástupci firem, kteří se ucházejí o veřejné zakázky.

Pro ty, kteří nespravují datovou schránku existuje možnost online výpis z trestného rejstříku. Tuto službu poskytuje také Czech Point na více než 7 000 pobočkách po celé České republice. Cena za elektronický dokument první strany je 100 Kč. Každá druhá a následující strana stojí 50 Kč, bez ohledu na počet stran.

Kdo musí mít čistý trestní rejstřík?

U některých zaměstnáních po vás můžou chtít výpis z trestného rejstříku, nicméně není nemusí být vaše povinnost ho zaměstnavateli poskytnout. Bezúhonnost je nutná pro povolání advokátů, sociálních pracovníků, hasičů, lékařů, policistů, ale také pro úředníky na ministerstvu nebo učitele.

Kdy se záznamy z rejstříku smažou

Do rejstříku se zapisují záznamy o trestních činech, nikoliv přestupky. Záznam může být smazán po uplynutí stanovené doby. Ale to pouze za předpokladu, že osoba, která způsobila trestný čin, vede spořádaný život bez střetů se zákonem. Počítá se délka od začátku výkonu trestu až do jeho propuštění. O vymazání záznamu v rejstříku můžete požádat u soudu v oblasti vašeho trvalého bydliště.

  • Trest kratší než 1 rok - smazání za 3 roky
  • Trest delší než 1 rok - smazání za 5 let
  • Trest delší než 5 let - smazání za 10 let
  • Výjimečný trest - smazání za 15 let

Odmítnutí v práci kvůli rejstříku

Jestliže vás odmítnout u pohovoru nebo dostanete výpověď na základě výpisu z trestního rejstříku, personalisté by vám měli dát pádný důvod k jejich rozhodnutí. Měli by vám zdůvodnit, proč potřebují, abyste měli čistý rejstřík. Pokud vám žádný důvod nedají, může být takové jednání jako diskriminační. Takové situace řeší inspektorát práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: