Přehled nejlepších půjček a úvěrů v ČR | VímVíc.cz

Na co si můžeme půjčit? Přehled nejlepších půjček a úvěrů v ČR

27. 05. 2019

Asi každý z nás tajně doufá, že srovnání půjček a úvěrů nebude muset nikdy řešit. Bohužel ne každý dostane do vínku byt, dům, dvě auta a pár milionů navíc na nečekané výdaje. Pro ty z vás, kteří toto štěstí nemají, přinášíme přehled o možnostech půjček a úvěrů, které jsou dostupné v České republice.

Nejlepší půjčky

Jaké jsou rozdíly, mezi půjčkou a úvěrem?

Správně bychom neměli termín půjčka používat, protože se již od roku 2014 nevyskytuje v Občanském zákoníku. Nově jej nahradil termín zápůjčka. Nové jsou i termíny účastníků transakce. Místo dlužníka a věřitele se nově používá označení vydlužitel a zapůjčitel. Stejně tak i ve smlouvě o úvěru nenajdeme dlužníka a věřitele, ale bude tam úvěrující a úvěrovaný.

Přehledný přehled úvěrů a srovnání půjček

Pokud si u nás chcete udělat srovnání půjček a úvěry, tak se neváhejte podívat na tlačítko níže. Půjčky mají mnoho druhů a účelů. Můžete si půjčit na cokoliv a využít jednu z krátkodobých půjček (tzv. rychlá půjčka ihned na účet) se splatností do 30 dní nebo naopak chcete půjčit větší obnos na nemovitost v dlouhodobém horizontu. U půjček je dobré vždy přemýšlet a využít ty nejlepší a osvědčené.

Srovnání půjček

V čem se tedy zápůjčka a úvěr liší?

  1. Zápůjčku může poskytnout prakticky kdokoliv, úvěr musí být vždy sjednán firmou, u které se jedná o předmět podnikání.
  2. Zápůjčka může být sjednána na rozdíl od úvěru ústně a nemusí být úročená, kdežto úvěr musí být úročený vždy.
  3. U smlouvy o zápůjčce navíc nemusí být uváděno datum splatnosti a nemusí být uzavírána pouze písemně, stačí jen ústně.
  4. Úvěr může být ve prospěch třetí osoby, kdežto zápůjčka je pouze pro vydlužitele nebo jeho zástupce.
  5. Zápůjčka je reálná a úvěr je konsenzuální. To znamená, že smlouva o úvěru začíná být platná v momentu podepsání, nehledě na to, zda jsou peněžní prostředky okamžitě poskytnuty. Oproti tomu smlouva o zápůjčce je v platnosti až v momentu, kdy jsou předány peněžní nebo jiné prostředky.
  6. Předmětem úvěru jsou vždy jen peněžité prostředky, kdežto u zápůjčky se může jednat i o hmotné věci.

Byť bychom měli používat termín zápůjčka, v našem článku zůstaneme u starého termínu půjčky. Veškeré bankovní i nebankovní společnosti tento termín používají, takže i když si budete informace o zápůjčkách hledat na internetu, veškeré informace najdete pod starým názvem.

Druhy půjček a úvěrů – co je pro Vás to pravé?

Půjčky a úvěry můžeme rozlišovat podle poskytovatelů, podle účelu nebo podle doby trvání půjčky nebo úvěru. Jiné podmínky platí, pokud si chcete vypůjčit na auto, byt nebo vás zajímá spíš půjčka bez registru, a také záleží, jestli potřebujete peníze jako soukromá osoba, nebo zda potřebujete peněžní prostředky na rozjezd nového byznysu. Nejprve se tedy vyplatí hledat půjčku nebo úvěr podle toho, na co potřebujeme půjčku využít.

Půjčky 3

Jedním ze základních dělení půjček nebo úvěrů je podle doby splácení.

Krátkodobá půjčka/úvěr

Tento druh půjček a úvěrů je velice oblíbený především z toho důvodu, že vyřízení je rychlé a peníze můžete mít na účtu během několika hodin, v některých případech i během několika minut. U rychlé půjčky záleží na podmínkách poskytovatele, někdy i na čísle účtu (respektive u které banky je vedený účet). Doba splacení se pohybuje kolem jednoho měsíce a za poskytnutí se platí poplatek nikoliv úrok.

Střednědobá půjčka/úvěr

Jedná se asi o jednu z nejvíce typických a nejvíce využívaných spotřebitelských půjček. Pokud například potřebujeme koupit do domácnosti novou televizi nebo jiný větší spotřebič a nemůžeme si dovolit vydat najednou více peněz, volíme většinou půjčku s dobou splácení jednoho roku až šest let. Mimo jiné do této skupiny patří i leasing na vozidlo, protože běžně se tato půjčka nebo úvěr splácí kolem tří až pěti let.

Dlouhodobá půjčka/úvěr

Asi nejtypičtějším příkladem dlouhodobé půjčky je hypotéka, která je určena pouze na bydlení. V tomto případě si lidé potřebují vypůjčit částky v řádech milionů korun, a tak je běžné, že doba splácení je i několik desítek let. Na rozdíl od jiných půjček je s dlouhodobou půjčkou nebo úvěrem spojeno spoustu papírování, kdy člověk musí doložit pravidelný příjem, vlastnictví nemovitosti, které se hypotéka týká a dobrou platební morálku.

Mezi dlouhodobé půjčky a hypotéku ovšem nemůžeme dát rovnítko. Některé nebankovní domy poskytují dlouhodobé půjčky také v řádech milionů korun i na jiné účely.

Druhy půjček a úvěrů – rychle a pro každého

V dnešní době si můžeme půjčit prakticky na cokoliv. Existují půjčky, které vyřídíte online během několika minut a peníze máte na účtu ještě ten den. Stejně tak ale existují půjčky, které mohou trvat celý váš život. Každá je samozřejmě jinak výhodná a hodí se na financování odlišných věcí.

Rychlá půjčka

Asi každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy budeme potřebovat okamžitou peněžní pomoc. A pokud se nemůžeme obrátit na své nejbližší, je sjednání půjčky nebo úvěru jedinou možností. V dnešní době lze vyřídit některé druhy půjček velice rychle a opravdu během několika minut máte peníze na účet. Druhů rychlých půjček existuje víc, protože se bankovním i nebankovním společnostem vyplatí. Rychlá půjčka ihned na účet přitahuje klienty a je pochopitelně pro poskytovatele velice výhodná.

Úvěr na občanský průkaz

Zde nepochodíte u klasických bankovních půjček, ale rovnou můžete vykročit směr nebankovní společnost. Pokud potřebujete rychlou půjčku, která se dá vyřídit i online a potřebujete velmi benevolentní pravidla pro získání finančních prostředků, je tato možnost ideální. Stačí Vám jen sken občanského průkazu a je prakticky hotovo.

SMS půjčka ihned úplně každému

Další z forem rychlých půjček, jinak také známá jako finská půjčka. Získání peněz je vzdáleno jen odesláním jedné SMSky ve správném tvaru na správné číslo. Smlouva je často uzavírána jednostranně a je skutečně expresní. Většinou je tato půjčka bez registru dlužníků nebo potvrzení o příjmu. Půjčka by mohla nést název SMS půjčka ihned úplně každému.

Půjčka bez registru a doložení příjmů

Jak bylo řečeno výše, dnes si můžete zažádat o peněžní prostředky i online a do několika minut je můžete mít na účtu. Tento druh získání peněžitých prostředků je jedním z nich, protože bývá zprostředkován nebankovní společností. Žádná banka Vám nepůjčí, pokud nedoložíte dokument, který prokazuje, že máte stabilní příjem. A už vůbec ne pokud máte negativní záznam v registru dlužníků. Ovšem to, jak jsou tyto půjčky nebo úvěry výhodné, je kapitola sama o sobě.

Dále můžeme půjčky a úvěry rozlišovat podle toho, jaká skupina má na ně právo.

Studentská půjčka/úvěr

Pokud potřebují studenti „peněžní injekci“, mohou si o ní zažádat jak ve formě zápůjčky, tak i úvěru. Často je zprostředkovávají banky skrz studentské účty, které nabízejí. Obecně se jedná o peněžní prostředky v řádech desítkách tisíc korun. Některé společnosti ale nabízejí i vyšší částky. Podmínkou pro získání této zápůjčky nebo úvěru je vlastnit studentskou průkazku, ISIC nebo jiné potvrzení o probíhajícím studiu. U některých společností, se tato možnost týká i dálkově studujících. Tyto transakce jsou zprostředkovány maximálně do věku 26 let.

Novomanželská půjčka/úvěr

Jak je z názvu patrné, půjčka je určená pro novomanželé. Většina bývá bankovními i nebankovními domy omezeno do kdy od svatby, si novomanželé půjčku mohou vzít. Manželé se musí prokázat, že jsou skutečně ve svazku manželském a stejně jako i jiných půjček musí prokázat, že jsou schopni peníze splácet.

Půjčka/úvěr pro důchodce

Půjčky pro důchodce jsou doménou nebankovních domů. Pro banky jsou důchodci rizikovou skupinou. Dávky pro důchodce nejsou tak vysoké, jako normální plat a samozřejmě věk žadatelů je vyšší, takže banky nechtějí uzavírat půjčky na delší časové období. To ovšem neznamená, že by banky své služby důchodcům vůbec nenabízely. Jen jsou pravidla přísnější. Jak již víme podmínky u nebankovních společností nejsou tak přísné, takže i zde si mají možnost důchodci vybrat. Přesto i důchodci se musí zaručit buď nemovitostí, kterou vlastní a nebo pravidelným příjmem.

Půjčka/úvěr pro nezaměstnané

Jako první asi každý zamíří pro půjčku do banky. Nezaměstnaní ale mohou tento krok klidně přeskočit, protože jednou ze základních podmínek pro poskytnutí půjčky bankou je doložit pravidelný příjem. Proto je lepší rovnou zamířit do nebankovních společností, které Vám mohou sjednat půjčku i online a peníze můžete mít na účtu prakticky okamžitě. Ne pro všechny nezaměstatnané je přitom ve hře přímo online půjčka bez registru, protože nemusí mít negativní záznam v registru dlužníků.

Půjčka/úvěr na mateřské

Příjem během mateřské a rodičovské dovolené není úplně závratný a s příchodem nového člena rodiny se pojí i spoustu finančních výdajů. Vzhledem k tomu, že během mateřské a rodičovské dovolené nemá pečovatel dostatečně vysoký příjem, banky často těmto „rizikovým skupinám“ nechtějí půjčovat. V tomto případě je často řešením opět návštěva nebankovní společnosti.

Půjčka pro OSVČ

Tedy půjčka pro podnikatele. Tyto půjčky se týkají jak začínajících, tak i zkušených podnikatelů. Pokud si jde o půjčku zažádat někdo, kdo už má nějaké zkušenosti, mohou jeho první kroky směřovat do banky. Ta si ověří, nejčastěji pomocí daňového přiznání nebo jiného dokumentu, zda je společnost schopná půjčku splácet. Finanční podporu ale potřebují i podnikatelé, kteří teprve začínají. Jejich problém je, že často žádají o nemalé částky a nemají velké záruky. V tomto případě často volí nebankovní úvěry, kde je snazší prostředky získat.

Dále se půjčky dělí, podle toho, na jakou konkrétní věc chceme peníze využít.

Půjčky/úvěry se zástavou nemovitosti

Klasickým příkladem této půjčky je hypotéka. Ten, kdo poskytuje půjčku, má tak záruku, že o své peníze nepřijde, protože nemovitost funguje jako jistota peněz. Proto nehrozí, že na tom poskytovatel prodělá a je to jedna z půjček, kde vedou bankovní společnosti. Tyto půjčky se často pohybují ve vyšších řádech, proto je zástava důležitá.

Půjčka/úvěr na auto

Mít doma automobil je v dnešní době již pomalu samozřejmost. Koupě nového auta ovšem souvisí s nemalým množstvím peněz, které si ne každý může dovolit utratit, nebo jej ani nemá. Proto existují i speciální půjčky přímo pro koupi auta. Úvěr na auto se váže na konkrétní automobil, který si pouze vybereme a v momentě podepsání smlouvy je auto naše. Speciální druhem financováním nového automobilu je leasing. Jedná se o půjčku na auto, kdy ovšem auto není hned v našem vlastnictví. Auto splácíme měsíčně po dobu několika let, a až poté, co jej splatíme, je auto skutečně v našem osobním vlastnictví.

Na závěr přinášíme dva druhy půjček, které se v poslední letech těší veliké oblibě.

Půjčka/úvěr na cokoliv

Sehnat si půjčku ať už u bankovních nebo nebankovních společností není problém. Pokud chceme auto, rozjet podnikání, nebo postavit barák možností je spousta. Za každém z těchto druhů půjček ale stojí nějaký účel. Problémem může být, pokud chceme půjčku bez jasného účelu, například na dovolenou, zboží nebo jinou službu. U neúčelové půjčky se Vás nikdo nebude ptát, zda půjčku využijete na opravu bytu, nebo na pořízení nové kabelky. U nebankovních společností se občas poskytují i tyto půjčky bez doložení příjmů.

Můžeme například jmenovat půjčku od společnosti VITACREDIT. Nebankovní půjčka VITACREDIT nabízí možnost půjčení od 50.000 Kč do 3.000.000 Kč. VITACREDIT od 13. 7. 2022 neposkytuje spotřebitelské úvěry, jedná se tedy o výhradně podnikatelské půjčky.

Další nebankovní půjčka online, která je mezi klienty velmi oblíbená, je Kamali půjčka, která funguje pod záštitou společnosti Home Credit Česká republika. Jedná se o krátkodobou půjčku v maximální výši 20 000 Kč.

Půjčka/úvěr od soukromých osob

Půjčky nemusí poskytovat jen bankovní a nebankovní společnosti, ale také soukromé osoby. Tento způsob začíná být čím dál víc populární, protože tyto půjčky poskytují velice výhodné podmínky, a jdou sjednat online a prakticky během chvíle můžete mít peníze na účtu.

Půjčky probíhají formou „inzerátů“ na internetu. Na konkrétní webové stránky píši jak lidé, kteří peníze nabízejí, tak i lidé, kteří peníze shánějí. Obě skupiny si mohou inzeráty pročíst a najít nabídku, která nejvíce vyhovuje jejich podmínkám. V tomto případě je obzvlášť důležité, aby si lidé dávali pozor na to, s kým uzavírají transakci. Nejbezpečnější formou této půjčky jsou takzvané peer to peer (P2P) půjčky, jež poskytují ověřené servery.

Nyní jsme Vám vypsali, jaké formy půjček se vůbec nabízejí. Rozdíly ovšem existují i mezi poskytovateli půjček a úvěrů. Ze všech informací nahoře vypsaných je jasné, že jednodušeji získáme nebankovní půjčky online. Často jdou velice snadno sjednat online a stačí nám k tomu jen průkaz totožnosti. Žádné doložení příjmů, žádná kontrola v registru dlužníků. Prostě paráda. Pravda je ale taková, že nic není tak růžové.

Speciální nabídky aneb půjčka zdarma při splacení do 3 měsíců

Půjčka zdarma při splacení do 3 měsíců je velmi typickým druhem rychlé půjčky. Jedná se o speciální nabídku nebankovních společností, kteří chtějí přilákat nové klienty. Sjedná-li si klient první úvěr u dané společnosti, je mu poskytnuta půjčka zdarma při splacení do 3 měsíců. Samozřejmě nabídka platí pouze v případě, že klient do určené doby půjčku opravdu splatí. Za opačných okolností jsou mu účtovány úroky z prodlení.

Do banky? Ano nebo ne?

Nebankovní společnosti Vám sice poskytnou peníze velice snadno, otázka je za jakou cenu. Nebankovní půjčky a úvěry jsou často mnohem nevýhodnější tedy dražší, protože, řekněme si to upřímně, nějak na tom vydělat musí. Oproti tomu bankovní půjčky je těžší získat, protože banky neposkytují půjčky bez doložení příjmů a prakticky neposkytují půjčky žadatelům, kteří nemají dobrou platební morálku. Na druhou stranu jsou jejich podmínky rozhodně výhodnější.

Nyní Vám přinášíme přehled bankovních společností. Abychom je mohli řádně porovnat, podíváme se, za jakých podmínek bychom spláceli půjčku na cokoliv na 50 000 korun po dobu 24 měsíců. Jaké poplatky nás čekají a kolik skutečně za půjčku 50 000 korun zaplatíme.

Půjčka 4

AIRBANK

Airbank je jednou z novějších a moderních bank na českém trhu. Byla založena v roce 2011 a její rozsah je víc než veliký. Její rozpětí je od půjček na cokoliv až po hypotéky a to navíc s úrokovou sazbou od 4,9%. Navíc Vás zde nečekají poplatky za poskytnutí půjčky, předčasné splacení nebo za vedení úvěrového účtu.

Pro koho ano a pro koho ne?

Za tyto podmínky si ale banka vybírá, komu půjčku poskytne a komu ne. Za prvé Airbank poskytuje půjčky a úvěry jen svým klientům. To znamená, že pokud si budete chtít u Airbank zřídit půjčku, nejprve si u nich musíte založit účet. Pokud Vaše platební morálka není na vysoké úrovni, ani se nemusíte obtěžovat chozením do pobočky. Zároveň musíte mít stálou práci, což znamená, že musíte doložit stabilní příjem. Půjčka u Airbank je tedy vhodná pro lidi s perfektní platební morálku, bez negativního záznamu v registru dlužníků. Airbank poskytuje také půjčky pro cizince, nejen pro občany ČR. Tyto půjčky pro cizince mají určité podmínky, je to trvalý pobyt v ČR minimální věk 18 let.

Ilustrační příklad - 50 000 korun

Pokud si chcete půjčit 50 000 korun a splácet po dobu 24 měsíců budete měsíčně platit cca. 2 250 korun. Základní úroková sazba činí 6,9%, RPSN 7,13% a pokud budete splácet včas, nabízí Airbank bonusovou sazbu 5,9%. Celkem zaplatíte za částku 50 000 korun tedy okolo 53 600 korun. Pokud ovšem splníte podmínky na získání bonusové sazby, částka klesne těsně pod 53 000 korun.

MONETA Money Bank

MONETA Money se řadí mezi největší banky v České republice. Stejně jako Air Bank poskytuje služby od hypoték až po expresní půjčky na cokoliv. Takže i zde se musíte připravit na to, že pokud chcete MONETA půjčku, musíte splnit podmínky pro sjednání půjčky. MONETA půjčka nabízí úrokovou sazbu od 6,69 % ročně.

Neplatíte zde za poskytnutí a vyřízení úvěru nebo půjčky, pokud si vše vyřídíte online. Stejně tak nic neplatíte za správu půjčky. I tato služba je zdarma. Pokud si ale o půjčku zažádáte na pobočce nebo telefonicky, platíte poplatek 1 295 korun. Stejně tak, pokud předčasně splatíte celou částku nebo i jen část budete platit od 0,5 – 1%.

Pro koho ano a pro koho ne?

Stejně jako u Airbank i zde se půjčka vyplatí jen lidem, kteří mají perfektní platební morálku a mohou doložit pravidelný příjem. Zaměstnanci musí doložit potvrzení o příjmu od zaměstnavatele. Podnikatelé musí doložit daňové přiznání za poslední rok činnosti a potvrzení o zaplacení daně. Penzisté musí předložit důchodový výměr. Banka poskytne MONETA Money Bank půjčku občanům ČR, kteří dovršili 18 let a mohou doložit dva doklady totožnosti. Cizinci musí přinést cestovní pas a povolení k pobytu v ČR.

Ilustrační příklad - 50 000 korun

Pokud si zde zažádáte o půjčku 50 000 korun na dva roky, měsíčně budete splácet cca. 2 236 korun. Roční úroková sazba je stejně jako u Airbank 6,9%, RPSN 7,1%. Za půjčku 50 000 korun zaplatíte reálně přibližně 53 700 korun.

ČESKÁ SPOŘITELNA

Co do počtu klientů je Česká spořitelna největší bankou v ČR. Je součástí skupiny Erste Group, která podniká ve střední a východní Evropě a sídlo má ve Vídni. I zde si můžete půjčit prakticky na cokoliv (půjčka Česká spořitelna). Pokud ovšem sdělíte účel půjčky, tedy na co si potřebujete půjčit, můžete dostat až o 2% nižší úrokovou sazbu.

Za vedení půjčky neplatíte žádné měsíční poplatky a Česká spořitelna nabízí dobré podmínky, pokud budete chtít například výši splátek a dobu splácení měnit během doby splácení. Do 60 dnů můžete od smlouvy odstoupit a při řádném splácení Vám banka může odpustit i několik splátek. Budete ale platit poplatek za zpracování úvěru nebo půjčky a to 1% z výše poskytnutého úvěru do maximální výšky 5 000 korun.

Pro koho ano a pro koho ne?

Stejně jako u všech bank i zde je nutné doložit pravidelný příjem. Pokud jste již klientem České spořitelny, a na účet, co u banky máte, Vám chodí výplata, můžete si půjčku sjednat online. Pokud klientem nejste, musíte doložit potvrzení od zaměstnavatele a donést poslední tři výpisy z účtu, kam Vám výplata chodí. I zde Vám banka půjčí jen v případě, že jste dosáhli 18 let a doklad totožnosti je snad samozřejmostí.

Ilustrační příklad - 50 000 korun

U České spořitelny budete platit měsíčně 2 293 korun, pokud si chcete půjčit 50 000 korun na dva roky. Úroková sazba činí 9,4%, RPSN 11%. Celkově tedy za půjčku 50 000 korun zaplatíte přibližně 55 000 korun.

RAIFFEISEN BANK

Na českém trhu je Raiffeisen bank již od roku 1993 a je pátou největší bankou v ČR. Stejně i zde poskytuje banka široký záběr jak pro fyzické osoby, tak podnikatele ale i firmy. Sjednání a vedení půjčky je i „Raiffky“ zdarma. Mimořádná splátka, čímž se rozumí předčasné splacení úvěru je zpoplatněno 0,5-1% z poskytovaného úvěru. Můžete si zvolit den splátky v měsíci, aby se Vám například nestalo, že doba splátky bude těsně předtím, než dostanete výplatu. Raiffeisen bank nabízí bonusový úrok 4,9% v případě, že jste klienti a platíte řádně a včas.

Pro koho ano a pro koho ne?

I zde se budeme opakovat a stejně jako všechny další banky se vyplatí pořizovat si zde půjčku v případě, že máte stálý příjem a můžete doložit potvrzení o příjmu. Musíte Vám být minimálně 18 let a vše můžete vyřídit buď online nebo telefonicky a nebo přímo na pobočce s dokladem totožnosti.

Ilustrační příklad - 50 000 korun

Zde za půjčku 50 000 korun budete muset měsíčně platit kolem 2 300 korun. Běžná úroková sazba je pro tuto půjčku 9,9%, RPSN 10,36%. Pokud budete ale splácet řádně a včas můžete dosáhnout na úrok 4,9%. Při běžném úroku zaplatíte za půjčku přibližně 55 300 korun.

ČSOB

Československá obchodní banka je jednou z nejstarších na českém trhu a od roku 1999 patří pod společnost KBC Bank NV se sídlem v Belgii. Banka poskytuje služby fyzickým osobám, podnikatelům i firmám. Půjčit si můžete na cokoliv až 800 000 korun a za zprostředkování půjčky ani za vedení půjčky neplatíte. Kdykoliv během splácení máte možnost zvyšovat nebo snižovat splátky a pokud se Vám povede půjčku splatit do 3 měsíců, vrátí Vám banka všechny úroky. Kdykoliv můžete zaplatit mimořádnou splátku nebo ji splatit úplně a to bez poplatku.

Pokud máte účet u ČSOB, můžete si o půjčku zažádat kdykoliv a to prostřednictvím internetového bankovnictví. Jinak samozřejmě není problém půjčku vyřídit telefonicky nebo osobně na pobočce. ČSOB nabízí půjčku od úrokové sazby 4,9%.

Pro koho a pro koho ne?

Opět se zde opakuje stejný příběh a to ten, že pro sjednání půjčky budete potřebovat doklad totožnosti a stabilní příjem. Pokud si na účet od ČSOB necháváte poslat výplatu alespoň po dobu 3 měsíců, nemusíte předkládat žádný další doklad. Pokud ne, jako vždy musíte doložit příjem, a to buď potvrzením od zaměstnavatele nebo formou daňového přiznání pokud podnikáte.

Ilustrační příklad - 50 000 korun

Pokud si u ČSOB půjčíte 50 000 korun a budete chtít splácet 24 měsíců, budete měsíčně platit přibližně 2 330 korun. Úroková sazba by byla 10,9%, RPSN 11,5%. Celkově tedy zaplatíte kolem 55 900 korun za půjčku.

Teď přinášíme i pár příkladů nebankovních společností.

ZONKY

Zonky je jednou z nebankovních společností, která spadá do kategorie, o které jsme psali výše: půjčky od soukromých lidí. Jedná se tzv. peer-to-peer službu, kdy lidi zhodnocují své našetřené peníze. Na „trhu půjček“ je nabízejí a lidé, co naopak nějaké peníze potřebují, si vybírají z nabídek.

Zonky půjčka funguje anonymně a pod dohledem České národní banky. Půjčit si můžete na cokoliv a to až do výšky 750 000 korun. K vyřízení Zonky půjčky potřebujete bankovní účet vedený v České republice, doklad totožnosti a musíte být starší 18 let.

Pro koho a pro koho ne?

Nebankovní půjčky jsou jednodušší na získání. Úroková sazba se pohybuje od 2,99% až po 19,99%. Společnost si od Vás vyžádá všechny možné dokumenty, jako potvrzení o příjmu, daňové přiznání apod. Čím vzornější je Vaše platební morálka, tím lepší dostanete podmínky. Půjčka se posuzuje u každého individuálně.

Tato půjčka se tedy hodí i pro lidi, pro které by mohla být bankovní půjčka problém, například pokud máte negativní záznam v registru dlužníků. Pokud jste ale v exekuci, tak ani zde Vám nikdo nepomůže. Poplatek za půjčení jsou 2% z půjčované částky. Předčasně můžete půjčku splatit kdykoliv a zdarma.

Ilustrační příklad – 50 000 korun

V tomto případě je to s ilustračními případy lehce složité, protože záleží na tom, jaké dokumenty společnosti poskytnete a jak Vás individuálně společnost posoudí. V ideálním případě máte šanci zde dosáhnout na měsíční splátku 2 194 korun s úrokovou sazbou 2,99%, RPSN 4,99%. Skutečně tedy zaplatíte přibližně 52 700 korun.

ACEMA

Acema je další nebankovní společností, která získala licenci poskytovatele nebankovních úvěrů od České národní banky a na českém trhu působí od roku 2000. Jako u předchozího příkladu i zde se každá žádost o úvěr poskytuje individuálně a mají tu šanci i lidé nebo společnosti, které jsou pro banku nepřijatelní.

Spotřebitelský úvěr můžete použít na cokoliv a před jeho poskytnutím musíte splňovat podmínky jako dovršit 18 let, mít trvalý příjem, vlastnit bankovní účet a především máte možnost za půjčku ručit nemovitostí na území ČR. Acema se specializuje na vyšší půjčky a můžete si půjčit od 100 000 až do 2 000 000 korun s jistotou, že se nikdo nebude dívat do registru dlužníků. Za vedení půjčky si Acema naúčtuje žádné poplatky a ocenění nemovitosti Vám také poskytne zdarma, V případě spotřebitelského úvěru neplatíte poplatky za předčasné splacení.

Pro koho ano a pro koho ne?

Jako u většiny nebankovních společností jsou zde podmínky příznivější i pro lidi, kteří nemají úplně vzornou platební morálku. Asi především pro začínající podnikatele. Acema nenahlíží do registru dlužníků, takže i lidé s negativním záznamem zde mají šanci a pro podnikatelský úvěr ani nemusíte dokládat příjem. Zase to ale neznamená, že by poskytly půjčku úplně každému. Vyřízení je také rychlé a i přes vyšší částky můžete mít až sedmimístnou sumu na účtu do 48 hodin.

Ilustrační příklad – 100 000 korun

U Acema není možnost si půjčit 50 000 korun, a proto využijeme nejnižší možnou částku 100 000 korun. Pokud si půjčíme 100 000 korun na osm let úroková sazba bude přibližně 6,9%, RPSN 16,13% a celkově zaplatíme cca. 169 000 korun.

TESCO

U Tesca existuje také možnost půjčky na cokoliv a to v hodnotě od 10 000 korun až do výše půl miliónu. Jedná se o bezhotovostní půjčku, kterou dostanete hned na kartu. Neplatí žádné poplatky za vedení a vyřízení půjčky a stejně tak můžete zaplatit kdykoliv půjčku předčasně a zdarma. Tesco poskytuje i půjčky bez doložení příjmu, ale pouze na nižší částky. Přesto jde půjčku zařídit velice rychle a stačí splnit klasické podmínky jako dosáhnout 18 let a doložit průkaz totožnosti.

Pro koho ano a pro koho ne?

Tato půjčka je určena prakticky pro kohokoliv. Jak bylo napsáno výše, do určité výše ani není třeba doložit příjem, takže je to vhodná půjčka i pro „rizikovější skupiny“, které mají problém uspět s žádostí o půjčku jinde. I zde je každá půjčka posuzována individuálně a od toho se pochopitelně odvíjí i výše úrokové sazby a také to, jak je nakonec půjčka výhodná.

Ilustrační příklad – 30 000 korun

Na stránkách Tesco půjčky se na rozdíl od jiných společností nedá alespoň přibližně zjistit na úvěrové kalkulačce konkrétní nabídka – v našem případě tedy 50 000 korun na dva roky. Využijme tedy jejich příkladu 30 000 korun na jeden rok. Výše splátek je vypsaná na celý rok dopředu, protože částky nejsou pevně stanoveny. Úroková sazba je 31,54%, RPSN 36,52% a celková částka, kterou případně zaplatíte je cca. 35 100 korun.

Zde máte tedy přehled toho, co je vůbec na českém trhu nabízeno a jaké máte možnosti. Je ovšem na uvážení každého, zda jsou půjčky správným krokem. Nejlepší půjčky Vám vyjedou z našeho srovnání a jsou označené rudou barvou tak, abyste je nepřehlédli.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře