Zonky I Nejdůvěryhodnější nebankovní půjčky dále rostou! | VímVíc.cz

Nejdůvěryhodnější nebankovní půjčky Zonky dále rostou!

Zonky.cz je společnost, která provozuje tzv. P2P lending. To znamená, že on-line propojuje lidi, kteří chtějí půjčku, s těmi lidmi, kteří chtějí rychlou půjčku, a tak zhodnotí jejich peníze. Vlastníkem Zonky je investiční skupina PPF Petra Kellnera. K začátku roku 2020 Zonky umožnila půjčky ve výši více než 10 miliard korun, zároveň spravuje portfolia desetitisícům investorů.

money lending

Kdo je Zonky? + Historie

Společnost Zonky vznikla v listopadu roku 2014. Hlavním investorem byl do roku 2018 investiční fond Home Credit Lab N.V, poté se hlavním investorem stala dceřiná firma Home Credit (do roku 2019), která spadá do skupiny PPF, Home Credit International a.s. V současnosti je hlavní investorem společnosti Zonky.cz Home Credit Group B.V.

Po vstupu na mezinárodní trh se společnost přejmenovala na Benxy s.r.o. Název Zonky zůstal na českém trhu zachován a pro zákazníky se fungování firmy nijak nezměnilo. Jediný rozdíl je v tom, že v evropských zemích, je firma známa pod názvem Benxy.

V roce 2018 vyhrála společnost Zonky Soutěž finančních produktů Zlatá koruna v kategorii Fintech. V roce 2018 i 2019 vyhrálo Zonky druhé místo v indexu odpovědného úvěrování.

Lidé půjčují lidem

Motto, pro které se Zonky proslavilo v reklamách odpovídá oblasti činnosti, ve které společnost působí. Peer to peer lending (P2P) je označení pro půjčování lidem přímo od lidí, a to prostřednictvím online platformy. Uživatelé této platformy komunikují přímo mezi sebou a uzavírají obchody.

Díky online platformě je půjčka Zonky levnější než v klasické bance. Výhodou nebankovní půjčky online od Zonky navíc nemusíte nikam chodit, vše vyřídíte z domova. Nepotřebujete ani žádného ručitele. U Zonky nenajdete skryté poplatky a dřívější splacení půjčky je zdarma.

Jestliže jste na druhé straně a chcete své úspory investovat, vše zařídíte jednoduše z domova. Vyřízení je podobné, jaké má nebankovní půjčka online od Zonky. Peníze můžete jednoduše investovat z telefonu i z počítače. Všechny služby, které na Zonky probíhají, jsou anonymní a pod dohledem České národní banky.

Proč byste měli zkusit půjčku u Zonky?

Zonky.cz je služba, kde vám peníze půjčí stejní lidé, jako jste právě vy, a to na cokoliv. Online půjčky od Zonky jsou levnější než u klasické banky, navíc nemusíte nikam chodit a veškeré potřebné formuláře zařídíte z pohodlí domova. Služba Zonky před vámi neskrývá žádné poplatky. Jestliže budete chtít půjčku splatit dřív, není problém. Předběžné splacení je samozřejmě zdarma. Zaměstnanci Zonky s vámi proberou váš příběh a poradí vám nejvýhodnější půjčku pro vaše potřeby.

Peníze vám přijdou na účet během chvíle. Vyplnění online poptávky vám zabere jen 10 minut. Nabídku vám Zonky připraví také do pár minut, maximálně však do dvou pracovních dnů. Záleží hlavně na tom, jestli Zonky dostane všechny potřebné informace.

Potvrzení půjčky můžete provést jednoduše pomocí SMS zprávy. Po vyřízení vaší poptávky vám přijde potvrzení v SMS zprávě a vy v ní podepíšete smlouvu. Ihned jak Zonky získá váš podpis, pošlou vám peníze na účet. V některých případech přijdou peníze do několika minut, někdy zase v rozmezí 1-2 pracovních dnů.

Zonky uvádí dlouhodobý koncept, spouští další ročník ZIA

Nevýhody Zonky

Každá společnost má nějaké výhody a nevýhody. Podle následujícího seznamu zjištěných nevýhod společnost Zonky.cz, můžete usoudit, zda se vám vyplatí půjčka u běžné banky nebo půjčka od Zonky.

  1. při větších poptávkách po půjčkách je celý proces časově náročný
  2. nemáte možnost prodat půjčky, které nemají perfektní historii splácení
  3. poměrně nízká úspěšnost u vymáhání Zonky od dlužníků
  4. hrubý výnos se pohybuje okolo 3-10 % - záleží na rizikovosti portfolia

Půjčka u Zonky obnáší…

Půjčku u Zonky si můžete půjčit na cokoliv. Nejvíce si lidé půjčují na refinancování jiných půjček, vybavení nebo rekonstrukce bytů a domů nebo na nové auto. Půjčit si můžete ale také například na operaci, studium nebo rozjezd vlastního projektu.

Půjčit si můžete od 20 000 až do 750 000 Kč, a to na dobu od 6 měsíců až do 7 let. Výše půjčky a rozložení jejích splátek záleží pouze na vás.

Podmínky pro půjčku od Zonky

  1. Být starší víc než 18 let
  2. Být občan České republiky, EU nebo Ukrajiny a mít trvalý pobyt v ČR
  3. Vlastnit bankovní účet v České republice

Další podmínky pro uzavření P2P půjčky je nahrání dvou dokladů totožnosti, jelikož se jedná o půjčku na OP. Doklady jsou pro Zonky důležité v tom, aby si společnost byla jistá, že si půjčujete právě vy. Půjčka na OP od Zonky vyžaduje ověření totožnosti. Ta se ověřuje občanským průkazem nebo dokladem o trvalém pobytu a druhým dokladem může být třeba cestovní pas, řidičský průkaz, zbrojní průkaz, rodný list nebo kartička pojištěnce.

Nezbytnou podmínkou pro Zonky je doložení vašich příjmů. Obecně lidé dokládají bankovní výpisy z vašeho internetového bankovnictví, a to za poslední tři měsíce.

Zonky Rentiér

Společnost Zonky.cz přišla s novou službou Zonky Rentiér. Zonky.cz vám poskytuje zhodnocení vašich peněz. Rentiér vám pomůže s investicemi do stovek nízko-rizikových spotřebitelských úvěrů, stejně tak, jak to dělají banky. Sami si vybere počáteční investici, kterou budete chtít investovat a o ostatní se už postará Zonky.

Zonky Rentiér nabízí možnost vydělávat peníze tak, jako banka. Jen na Zonky vám zhodnotí každý měsíc váš výnos. Čím déle bude Zonky budovat vaše portfolio, tím vyšší bude váš zisk.

Každý měsíc si můžete nechat posílat výnos přímo na váš účet. Očekávaný čistý výnos od Zonky předpokládají až 4,44 %. Jednou z mnoha výhod Zonky Rentiéra je nízké riziko vašich investic.

Zonky rozdělí vaši investici do dalších stovek pohledávek, díky čemuž vám dokáže vybudovat silné portfolio, které bude generovat silnější výnos. Tím, že Zonky investuje do malých investičních příležitostí, tak minimalizuje riziko nesplácení. To je tím hlavním rozdílem oproti investicím do dluhopisů u firem. U dluhopisů jedné firmy totiž hrozí riziko, že v případě zhoršení ekonomické situace, můžete přijít o vaše peníze.

Neplatiči u Zonky

Jednotlivé splátky vám Zonky bude připomínat včas e-mailem nebo SMS. Zonky se s vámi snaží s vámi domluvit, proč jste splátku nezaplatili. Pokud ale se Zonky nebudete komunikovat, Zonky vám můžou naúčtovat náklady, které jsou spojené s vymáháním a smluvní pokutou ve výši 500 Kč. Pokud je vaše částka, kterou dlužíte nižší než 500 Kč, vaše smluvní pokuta bude stejná jako výše vaší dlužné částky.

V případě, že neplatič nezaplatí dvě nesplacené splátky po sobě, Zonky mu začne půjčku zesplatňovat. To znamená, že po neplatičovi bude chtít celou nesplacenou jistinu včetně celého dlužného úroku, popřípadě i jiných nesplacených služeb.

Zesplatnění může být:

  • jednorázové pokuty ve výši 3 % z nesplacené částky, maximálně však ve výši 0,1 % každý den z částky, kterou neplatič nesplatil
  • roční úrokové sazby
  • úroku z prodlení ve výši platného nařízení vlády. Ke dni vystavení předsmluvního formuláře je tento úrok 9,75 %.

Zonky I zkušenosti, recenze a hodnocení klientů

Recenze na Zonky jsou převážně kladné. Klienti, kteří napsali zpětnou vazbu na jejich zkušenost se Zonky jsou uspokojující. Většina recenzí se liší převážně v délce vyřízení jejich rychlých půjček. Lidé si chválí jejich online platformu, rychlé a snadné vyřízení jejich poptávky. V některých případech se z lidí, kteří dříve žádali o půjčku, stali sami investoři. Nejvíce diskutované téma, je délka vyřízení P2P půjčky, která se samozřejmě liší individuálně s každým žadatelem zvlášť.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Investice a spoření