Daň z převodu nemovitosti | Ohlášení | VímVíc.cz

Daň z převodu nemovitosti – kdo ji zaplatí?

05. 02. 2018

Zajímá vás, do kdy musíte daň z převodu nemovitosti zaplatit a jaká bude její hodnota? V tomto článku se zaměříme na tyto problémy i další informace. Dozvíte se mimo jiné, kdo daň z nemovitosti platí a kde a jak daňové přiznání podat.

Nemovitost na prodej

Kdo daň z převodu nemovitosti platí?

Do roku 2016 záleželo v tomto ohledu na tom, jak se obě strany (prodejce i kupující) domluvili v rámci smlouvy. Dnes už je to ale jinak. Daň z převodu nemovitosti nově platí vždy kupující. Tento zákon lze legálně obejít v tom případě, že se s prodejcem domluvíte tak, že cenu nemovitosti sníží právě o náklady na daň z převodu. Toto už ovšem záleží opravdu čistě na domluvě a loajalitě prodejce.

Od roku 2016 platí podle zákonu daň z převodu nemovitosti vždy kupující.

Kolik daň z převodu nemovitosti činí?

Tato hodnota je bez jakýchkoliv výjimek 4 % hodnoty nemovitosti. Pokud máte tedy v plánu smlouvat s prodejcem o ceně právě z důvodu zaplacení daně, jde vždy právě o tuto cifru. Toto číslo se nemění ani v případě, že nemovitost nekupujete od cizího prodejce, ale od příbuzenstva. O tuto výjimku se sice usilovalo, byla však zamítnuta, tudíž se o ní nedá momentálně uvažovat ani do budoucna.

Tip:

Chcete si pořídit nemovitost, ale nechcete státu platit nic navíc a nemáte bohaté příbuzné ani bohatého partnera? Zkuste investovat do čerstvě zkolaudovaného bytu nebo domu, který před vámi zatím nikdo další nekoupil.

Daň z převodu nemovitosti činí 4 % hodnoty nemovitosti.

Do kdy podat daňové přiznání?

V tomto případě nebudeme mluvit o jednotném termínu, ale o stanovené lhůtě, do kdy přiznání o dani z převodu nemovitosti podat. Tento krok musíte ze zákona učinit nejpozději do konce třetího měsíce od konce měsíce, kdy došlo k zápisu převodu do katastru nemovitostí.

Na podání přiznání máte lhůtu 3 měsíce.

Kde a jak daňové přiznání podat?

Daňově přiznání podáváte na finančním úřadě, pod jehož obvod spadá vaše nemovitost. Často lidé ovšem bojují s tím, že koupili například chatu v oblasti Moravy, trvalé bydliště mají ovšem až na území Prahy. V tomto případě vám pomůže fakt, že daňové přiznání nemusíte podat osobně. Nabízí se 3 možnosti. Jednou z nich je poslat přiznání poštou. Pro rychlejší proces existuje také elektronické podání či podání přes datovou schránku. Vždy musíte ale myslet na určitou prodlevu, která oproti osobnímu podání může vzniknout, nenechávejte to tedy nikdy na poslední den před koncem tříměsíční lhůty.

Jak daňové přiznání podat?

  • Daňovým portálem pro elektronická podání
  • Osobně na finančním úřadě
  • Poslat daňové přiznání poštou
Daňové přiznání podejte na finančním úřadě, pod jehož obvod patří Vaše nemovitost.

Změny pro rok 2018

Jednou ze změn je novinka, že již nemáte povinnost zařizovat si znalecký posudek v případě, že je vaše stavba určena k rekreačním účelům. V tomto případě se o to postará finanční úřad a určí daň ve výši tří čtvrtin obvyklé daně v okolní lokalitě. Proti této hodnotě se ale můžete samozřejmě odvolat, pokud s ní nesouhlasíte a znalecký posudek si zajistit sami.

Zároveň si každý daňový poplatník může náklady za znalecký posudek nechat odečíst z daní.

Pokud je vaše stavba určena k rekreačním účelům, nemusíte si zařizovat znalecký posudek.

Chystáte se prodat nemovitost?

Pokud je vaše odpověď na tuto otázku “Ano”, mohla by vám pomoci jedna ze společností zabývajících se sférou realit. V tomto ohledu není nikdy na škodu se poradit s odborníky a pokusit se o prodej nemovitosti s realitní kanceláří.

Daň z převodu nemovitosti můžete zaplatit buď složenkou nebo převodem.

Daň z nabytí nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti je známá jako daň z převodu nemovitosti. Pokud vás zajímá, jak se daň z nabytí nemovitosti platí, odpověď zní jednoduše. Daň z převodu nemovitostí je placena z takzvaných úplatných převodů nemovitosti. Daň z nabytí se ovšem netýká těch převodů, které jsou bezúplatné. To znamená - netýká se to dědictví ani darování. A kdo je plátcem daně z nabytí nemovitosti? Samozřejmě kupující. A nezapomeňte, že daňové přiznání musí být podáno do konce třetího kalendářního měsíce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo