Průměrný plat v ČR 2020 | VímVíc.cz

Průměrný plat v ČR 2020

27. 01. 2020

Na výši platu, jako odměně za odvedenou práci, je každý měsíc závislý téměř každý z nás. Jeho výše je ovšem odlišná v závislosti na pozici a profesi, kterou vykonáváme a také v rámci jakého kraje. Zajímá vás výše průměrného platu pro rok 2020 a o kolik se zvyšuje pro letošek minimální mzda? Na kolik si v průměru přijdou lékaři, učitelé, účetní či dělníci? Úvodem můžeme říci, že za poslední rok velmi podražili řemeslníci, kteří si účtují i o 40 % více než minulý rok.

Peníze a plat jako mocný hybatel sociálního statusu

Ať chceme nebo ne, peníze mocně hýbou celým světem i naší všední každodenností. A ač je finanční situace každého z nás trochu jiná, na všechny bez rozdílu čekají po příchodu domů z práce složenky a účty, které je třeba zaplatit, nákupy potravin, výdaje spojené s provozem bytu a v mnoha případech také automobilu. Povinnosti i zábava stojí zkrátka nemalé peníze. V lidské duši je navíc také ukotvená jistá neustálá nespokojenost a snaha mít se vždy o něco líp. Ať patříte do této skupiny nebo se počítáte mezi osvícené a v podstatě spokojené jedince, otázka peněz se vám nikdy nevyhne.

Minimální mzda, zaručená mzda a průměrný plat

V posledních letech se dle statistik i odborníků životní úroveň obyvatel České republiky stále zvyšuje a jako národ bohatneme. To ovšem nic nemění na tom, že mnoho lidí stále pracuje za minimální mzdu a peníze, které si odnášíme za odpracovaný měsíc práce na určité pozici, se mnohdy rámci jednotlivých krajů výrazně liší. Pojďme se teď podrobněji podívat na oba zmiňované pojmy „minimální mzda“ a „průměrný plat“.

Plat nebo mzda?

Plat a mzda jsou termíny, které se mohou jevit jako synonyma. V obecné rovině tomu tak je, ale pokud bychom chtěli být zcela korektní, tak jsou v nich drobné rozdíly využívané zejména legislativou. Mzdou je označována finanční odměna všech zaměstnanců pracujících mimo státní sektor. Plat je naopak termín pro odměny zaměstnanců ve státní správě.

Minimální mzda

Minimální mzda představuje zákonem stanovenou hranici minimálního možného výdělku při práci vykonávané v rámci plného pracovního úvazku (minimálně 40 hodin týdně). Je vypočítávána s ohledem na motivaci zaměstnance k práci, tedy nepobírání sociálních dávek, a také má zajistit sociálně akceptovatelnou životní úroveň - měla by tedy postačit k pokrytí základních měsíčních výdajů.

Výše minimální mzdy

Minimální mzda se každoročně mírně navyšuje o nepravidelné částky. V roce 2018 byla vyčíslena na 12 200 Kč, rok poté činila 13 350 Kč. Pro letošní rok 2020 mohou od 1. ledna zaměstnanci pracující za minimální mzdu počítat s 14 600 Kč. Uvedená částka je v hrubém, tedy bez odečtení záloh na sociální a zdravotní pojištění a také daň z příjmu. Minimální „čistý“ výdělek, který vám v roce 2020 bude připsán na účet, činí 12 124 Kč.

Co je minimální zaručená mzda?

V souvislosti s minimální mzdou jste se mohli setkat také s pojmem minimální zaručená mzda. Jaký je mezi nimi rozdíl? Charakteristiku i výpočet minimální mzdy jsme si vysvětlili výše. Minimální zaručená mzda odpovídá osmi mzdovým tarifům, do nichž jsou rozděleny jednotlivé pracovní pozice dle jejich fyzické náročnosti, odpovědnosti a složitosti. Zaručená mzda je o něco vyšší než mzda minimální. Jaké jsou jednotlivé tarify, které profese do nich spadají a na jaké peníze si zaměstnanci přijdou?

Pokud si chcete přečíst podrobnější článek o ohodnocení státních zaměstnanců a nových platových tabulkách, tak si určitě přečtěte článek o platech státních zaměstnanců nebo přímo článek o o nových platových tabulkách pro učitele.

1. platová skupina

Do první skupiny patří zaměstnanci vykonávající pomocné služby v kuchyni, uklízečky, poštovní doručovatelé, vrátní, ošetřovatelé veřejné zeleně. Výše zaručené hrubé mzdy v těchto případech činní 14 600 Kč.

2. platová skupina

Školníci, domovníci, sanitáři, popeláři, obsluha čerpacích stanic, přípraváři na stavbách a také například montážníci lešení do výšky 10 metrů si vydělají minimálně 16 100 Kč.

3. platová skupina

Na minimálně 17 800 Kč si přijdou instalatéři, kadeřnice, prodavači, barmani a číšníci, kuchaři, zedníci a klempíři, ošetřovatelé, řezníci na jatkách, zubní instrumentáři nebo fotografové a hodináři.

4. platová skupina

Do této skupiny profesí, které si přijdou minimálně na 19 600 Kč, patří porodní asistentky, všeobecné zdravotní sestry, průvodci-tlumočníci, mzdové účetní, ševci, letečtí technici a kupříkladu také odborní krejčí.

5. platová skupina

21 700 Kč mají zaručeno odborní mistři a dispečeři, řidiči autobusů, instruktoři v autoškole, učitelé dětí předškolního věku, firemní IT správci nebo kameramani.

6. platová skupina

Psychologové ve zdravotnictví, speciální pedagogové, režiséři, dirigenti, biomedicínští inženýři, správci systémů výpočetní techniky nebo třeba tvůrci informačních a komunikačních systémů – jejich jistý základ představuje 24 000,-

7. platová skupina

Základní zaručenou mzdou pro architekty, samostatné výzkumné pracovníky, lékaře, farmaceuty a zubaře i tvůrce marketingových strategií je 26 500 Kč.

8. platová skupina

Poslední skupinu tvoří makléři, vědečtí výzkumní a vývojoví pracovníci, vědci a odborní vysokoškolští pedagogové. Pro ně je stanoveno minimálně 29 200 Kč.

Tyto tarify jsou vypočítány a slouží pro zaměstnance mimo státní sektor. U státních zaměstnanců se škála tarifů i výše minimálních platů liší a celý systém je poněkud složitější.

Průměrná mzda a její úskalí

Pro každý rok je vypočítávána nejen souhrnná minimální mzda, ale také průměrná mzda. Tu za rok 2019 představovala částka 32 699 Kč. Od prvního ledna 2020 došlo k jejímu navýšení na 34 835 Kč. Pokud právě k této částce porovnáváte svou měsíční výplatu a ťukáte si na čelo, nevěřícně kroutíte hlavou, jímá vás vztek nebo si pro jistotu mnete oči, zda to není sen, hodí se říct, že je nutné uvést pojem průměrné mzdy do větších souvislostí. Problémem průměrné mzdy je paradoxně právě její průměrnost.

Někteří neví, jak na výpočet průměru, přestože se jedná o učivo základní školy. Jak na výpočet průměru je dobré znát z několika důvodů. Jedná se o učivo základní školy, které využijeme v běžném životě.

Průměrná mzda pro ČR na daný rok není částkou, které odpovídá plat většiny zaměstnanců a s níž byste se měli srovnávat. Je to spíše ukazatel mzdové úrovně sledující rozdíly v rámci jednotlivých období. Pokud chcete zjistit relevantnější částku průměrné mzdy, která vám ukáže, zda si vyděláváte na své pozici průměr/nadprůměr, popřípadě jestli si říci při nejbližší příležitosti o zvýšení platu, je lepší zabrousit do vod podrobnější statistiky.

Důležité proměnné a relevantní průměrná mzda

Mezi ukazatele, které je třeba vzít v úvahu v případě, když chcete znát odpovídající mzdový průměr, patří například dosažené vzdělání, praxe a zkušenosti v oboru, nepeněžní benefity a firemní bonusy a také kraj či město, v němž pracujete.

Držitelé akademických i neakademických titulů (například titul MBA) mají lepší platové podmínky. Titul MBA je sice v ČR neakademický titul a nenahrazuje vysokoškolské studium, jeho držitelé si však přijdou na lepší peníze. MBA titul si jeho vlastníci platí a zčásti se jim vynaložené peníze vrátí právě vyšším platem.

Dobrou zprávou je, že nemusíte sami provádět složité průzkumy mzdových průměrů. K relevantní částce průměrné mzdy vám pomůžou na internetu dostupné statistiky a kalkulačky, do nichž stačí jen doplnit údaje.

Existují podrobnější kalkulačky i ty, které vám ukážou rozpětí platů v rámci celé republiky ohraničené minimálním a maximálním výdělkem v daném oboru a pozici. A jak si tedy v rámci České republiky stojí profese jako zdravotní sestra, lékař, mzdová účetní, řidič autobusu, sekretářka nebo kuchař?

Všeobecná zdravotní sestra si dle serveru platy.cz vydělá měsíčně 19 000 – 34 000 Kč hrubého. Poměrně velké mzdové rozpětí najdeme v oboru zdravotnictví u lékařů, kteří si měsíčně přijdou minimálně na 25 000 \Kč a maximálně až na 72 000 Kč.

Ve školství je situace o trochu jiná. Ač i zde je k výkonu práce nutné absolvování vysoké školy, například speciální pedagog odchází se mzdou v rozmezí od 23 000 Kč do 34 000 Kč. Na částku mezi 20 000 Kč až 37 000 Kč si měsíčně přijdou vysokoškolští pedagogové.

Jak je na tom oblast ekonomiky a účetnictví? Výdělek mzdové účetní se pohybuje 23 000 Kč – 40 000 Kč. Na vysokoškolsky vzdělaného ekonoma čeká odměna od 26 000 Kč do 53 000 Kč.

Škála platů je bohatá i v odvětví výroby. Běžný dělník si v průměru vydělává mezi 16 000 Kč – 32 000 Kč, lakýrník 17 000 Kč až 35 000 Kč a vedoucí provozu od 23 000 Kč do 52 000 Kč.

Velmi specifickou oblastí z hlediska platů jsou umělecké obory. Platy herců se pohybují mezi 13 000 až 36 000 Kč, náročná práce restaurátora je běžně ohodnocena v rozmezí 14 000 Kč – 28 000 Kč. Finanční odměna návrhářů a designérů se pohybuje mezi 21 000 Kč a 41 000 Kč.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy