Co se vyplatí? Porovnání výhod zaměstnance a freelancera | VímVíc.cz

Co se vyplatí? Porovnání výhod zaměstnance a freelancera

07. 11. 2018

V tomto článku se pro vás snažíme porovnat výhody a nevýhody podnikání a zaměstnání. Kdo je to freelancer, pro koho je spíše vhodný pracovní úvazek a co se obecně těší větší oblibě?

Co se vyplatí? Porovnání výhod zaměstnance a freelancera

Jaké to je být freelancerem

Pro ty, kteří nikdy neslyšeli o freelancerech, nabízíme malé představení. Freelanceři jsou nezávislí profesionálové. To znamená, že jako profesionálové nejsou zaměstnaní v práci na stálý pracovní úvazek. V Česku tradičně označujeme freelancery jako ty, kteří pracují tzv. na volné noze. Jedná se tedy zpravidla o živnostníka nebo podnikatele, který si podnikání řídí sám, aniž by potřeboval cizí pomoc.

Čeští freelanceři mohou pracovat samozřejmě v tuzemsku. Jednou z výhod tohoto typu práce je ale bezpochyby také to, že mohou jako nezávislí profesionálové vykonávat činnost, na kterou se specializují, také v zahraničí. Mezi mladými je populární zemí pro práci na volné noze například Bali, ale i další asijská místa, kde si vedle sluníčka mohou užívat také podstatně nižších cen bydlení, nápojů i potravin. A to za evropský plat.

Freelanceři jsou nezávislý profesionálové bez stálého profesního úvazku. Svou práci mohou vykonávat také ze zahraničí.

Podnikatelé si vydělají více

Pokud je živnostník úspěšný, zpravidla si vydělá ročně více než běžný zaměstnanec. A to i přesto, že průměrná mzda dosahuje za poslední roky, ne-li v celé historii, nejvyšších čísel. Za zaměstnance musí firma platit dodatečné náklady, jedním z nich jsou například odvody. OSVČ musí posílat po odvedené práci určitou finanční sumu, která ale představuje veškeré jejich náklady.

Firmy nemusejí za podnikatele platit například odvody. U běžných zaměstnanců je situace odlišná.

Výhody podnikání

Freelanceři by jistě mohli podotknout, že kromě vyššího platu může mít práce na volné noze další výhody. Jednou z nich je například flexibilita nebo to, že se podnikatelé sami mohou rozhodovat, jak moc práce zrovna chtějí v daném období vykonávat. Nezávislost je už jen třešničkou na dortu a ocení ji především ti, kteří mají odpor k jakýmkoliv autoritám.

Být pánem svého času je bezpochyby obrovským benefitem, který se hodí především osobám s dětmi. Dalším plusem je svoboda pohybu. V dnešní době navíc existuje spoustu míst, ze kterých mohou OSVČ na svých projektech pracovat. Práce z domova bez debat přináší svá pozitiva. Zároveň ale vyžaduje od člověka silné morální zásady. Hitem posledních let jsou především tzv. coworkingové (sdílené pracovní) prostory.

Flexibilita, nezávislost a svoboda pohybu jsou jen některé výhody při podnikání.

Tip: Při podnikání jste pánem svého času, proto vám ho více zbývá například na koníčky, jako je sport. Pořiďte si na e-shopu inSPORTline nové sportovní vybavení a začněte trávit čas mimo práci efektivně. Výhodný nákup vám zajistí slevový kupón inSPORTline.

Risk nemusí být vždy zisk

Pokud byste si chtěli porovnat výhody a nevýhody podnikání, je to opravdu těžké. Práce freelancerů přináší sice všechny výše zmiňované výhody, za těmi se ale skrývá například riskování vlastního majetku nebo vyšší platby na sociální a zdravotní pojištění.

Jestliže navíc OSVČ vybuduje rodinnou společnost, předání podnikání následujícím generacím nebývá zpravidla jednoduché a vzniklé problémy mnohdy přesahují i do osobního života. V případě prodeje může být jeho průběh velmi problematický.

Podnikání má samozřejmě i své nevýhody. Mezi ně patří například vyšší povinné odvody ve formě sociálního a zdravotního pojištění.

Jaké to je být zaměstnancem

Zaměstnání je především pro ty, kteří mají rádi jistotu a stabilní prostředí. Z úst zaměstnance nemusí být vyřčena zásadní rozhodnutí, která mají vliv na celou společnost. I když jsme si samozřejmě vědomi toho, že výjimky mohou existovat. Benefitem zaměstnaneckého poměru je tak především určité pohodlí.

Rozhodně se ale vše výše zmíněné nevylučuje s tím, že také pracovní úvazek může obsahovat vysoce stresové momenty. Zaměstnancům ale minimálně odpadá stres při komunikaci s úřady a pojišťovnami.

Zaměstnanci ve firmách ocení především stabilní prostředí, jistotu a pohodlí. Nemusejí navíc tak často, jako podnikatelém, vynášet zásadní rozhodnutí.

Výhody klasického zaměstnání

Zaměstnanci si kromě jistoty a stability mohou užívat také pravidelného příjmu. Ten bývá konstantní, zatímco na bankovním účtu OSVČ se mohou měsíc od měsíce objevovat značně odlišné hodnoty. Někdo za výhodu lze také považovat pracovní prostředí poskytované zaměstnavatelem, včetně stálého pracovního týmu, ve kterém lze mnohdy najít dobré přátele.

Díky zákoníku práce jsou práva zaměstnanců chráněna a pracovníci se na tento dokument mohou odvolat. V pracovním poměru máte navíc garantovanou dovolenou a příplatky za práci během státních svátků a víkendu. Podnikatelům často nezbývá nic jiného, než pracovat i v tyto dny bez nároků na cokoliv.

Ochrana práv zaměstnance se nevztahuje na podnikatele, stejně jako garantovaná dovolená.

Kariérní růst a motivace

Firma může zaměstnancům mnohdy nabídnout kariérní postup a také má množství nástrojů, kterými může osoby motivovat. Jedním z nich bývá například práce u zahraniční pobočky. Nic z toho se nemůže poštěstit podnikatelům, kteří by měli ovládat umění sebemotivace.

Freelancer se nemůže těšit z příspěvku na stravu, zajištění věcí potřebných k výkonu práce či z dalších firemních benefitů. Ty stejné osoby navíc nemohou nechat komunikaci s úřady a odvody zdravotního a sociálního pojištění ze mzdy na zaměstnavateli.

Zaměstnancům bývá poskytnuto mnoho benefitů a mohou kariérně růst. Také výhody se podnikatelům nedostávají.

Co preferujeme?

Dle výzkumu Paylab Data Research preferují lidé práci pro konkrétního zaměstnavatele. Přináší to nezpochybnitelně více výhod. Pracovat jako OSVČ je navíc dle respondentů riskantní a byrokratické prostředí v Čechách podnikání příliš neprospívá. Každý si ale musí najít to své. To, co mu sedí a vyhovuje. Čemu dáváte přednost vy?

Ať už jste zaměstnanci či freelancery, přejeme vám v práci mnoho úspěchů a ať výhody převyšují nevýhody.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života firem a kanceláří