Motivace je důležitější, než mnohaleté zkušenosti | VímVíc.cz

"Motivace je důležitější, než mnohaleté zkušenosti," říká Dorota Dobeš, HR Manager CCC

23. 10. 2018

Nadšení, motivace a plynulý projev jsou pro úspěch na pohovoru mnohdy více, než mnohaleté zkušenosti. Popovídali jsme si o tom s HR manažerkou pro obuvnickou síť CCC.

CCC2

O CCC

Jsme nejrychleji expandující sítí prodejen obuvi. Jsme firmou, která se neustále rozvíjí, rozrůstá a mění. V současné době jsme hrdí na svých více než 800 prodejen. Jsme stabilní, mezinárodní a nasloucháme svým zaměstnancům. Naše koncepty prodejen jsou stále elegantnější, nabídka bot širší a atraktivnější. Práce u nás je pro lidi, kterým nevadí změny, dynamika a nechtějí se v práci nudit.

Jaké jsou tipy a triky pro uchazeče, který se u vás chce připravit na pohovor?

Základem je mít dobře připravený životopis a motivační dopis. Pokud mne zaujme CV, vždy čtu a zajímám se jakou má uchazeč motivaci k práci právě pro nás. Životopis by měl být bez obsahových, gramatických a formálních chyb. Musí být úplný, ne příliš dlouhý a obsahovat všechny důležitá fakta včetně popisu pracovních činností nebo odpovědností. Jsem velice potěšena, pokud mne zaujme i graficky a je vidět, že si s ním dal uchazeč práci. Na dobře vedený pohovor se asi moc připravit nedá. Nicméně by si měl uchazeč pamatovat data, která má v životopise a mít promyšlené, co ze své pracovní kariéry chce vyzdvihnout, čím se může pochválit. Jako samozřejmost považuji, že si zjistí informace o firmě, do které se hlásí, a o pozici, o kterou se uchází.

Na jakou nejzáludnější otázku se na pohovoru ptáte?

Pokaždé je to jiné. Nemám jednu oblíbenou, ale pokud vidím, že je kandidát dobře připraven a dobře se prezentuje plynulým monologem, hodně se ptám na detaily a příklady z praxe. Chci vědět, zda je za naučenými frázemi i něco víc, tedy opravdová zkušenost.

O tom, co se našim lidem v práci líbí, se dozvídáme přímo od nich

Jakou vlastnost by měl mít každý kandidát, kterého hledáte?

Musí být motivovaný a musím vidět nepředstíraný zájem o práci pro nás na dané pozici.

Tip: Chcete na pohovoru zazářit v nových botách? Eobuv.cz sleva na obuv i doplňky potěší vaši peněženku.

Jak u vás probíhá přijímací řízení?

Záleží samozřejmě na pozici. Nejčastěji hledáme zaměstnance do prodejního oddělení a tam po zaslání CV uchazeče kontaktuje vedoucí prodejny, případně regionální manažer nebo HR Business Partner. V prvním telefonickém kontaktu mohou položit několik základních otázek a poté se domluví na osobním setkání. To probíhá v zázemí prodejny formou klasického rozhovoru. Komunikujeme se všemi uchazeči, úspěšnými i neúspěšnými až do uzavření výběrového řízení.

Máte nějaký zajímavý zážitek nebo vtipnou zkušenost z pohovoru?

Mám jich spoustu. Občas mne pobaví fotografie, které uchazeč nebo uchazečka umístí na své CV. Setkala jsem se s fotkou pořízenou na kolotoči nebo s obrovským plyšovým medvídkem. Stalo se mi také, že plnoletý uchazeč o práci přišel na pohovor se svoji maminkou, která trvala na tom, že chce jít na pohovor se synem.

Pokud má někdo ambice růst, má u nás dveře otevřené.
CCC

Čím vás může uchazeč na pohovoru nejvíce zaujmout?

Svým nadšením pro práci, angažovaností a kultivovaným projevem. Je to pro mne důležitější, než množství zkušeností – ty může motivovaný kandidát získat právě u nás.

Co se zaměstnancům na práci v CCC líbí nejvíce?

O tom, co se našim lidem v práci líbí, se dozvídáme přímo od nich. Rozesíláme dotazníky spokojenosti, kde se nejčastěji projevuje to, že na prodejnách panuje přátelská atmosféra, naši zaměstnanci našli mezi kolegy přátele a často se setkávají i mimo pracovní dobu. Slaví spolu narozeniny, pečou pro sebe dobroty a vyměňují si recepty. To se ukázalo jako docela typické pro naší firmu. Velká většina má důvěru v nadřízené a váží si jich. Zaměstnancům se také v práci líbí příjemné prostředí. Především ženy jsou spokojeny, že mohou být celý den obklopeny krásnými botami a kabelkami a jsou vždy první u toho, když přicházejí nové módní modely na další sezónu.

Jak je to v CCC s kariérním růstem?

Pokud má někdo ambice růst a posouvat se ve své kariéře dál, má k tomu otevřené dveře. Jsme velice rádi, pokud máme mezi sebou takové zaměstnance a podporujeme je ve školeních a získávání dalších zkušeností. Vzdělávání je u nás velké téma. Pravidelně školíme manažery a oni potom předávají své znalosti dále. CCC považuji za firmu, kde se dá poměrně rychle dosáhnout kariérního postupu, pokud k tomu jsou prokázány předpoklady a motivace.

Milujete módu? Dělejte práci, která vás bude bavit a naplňovat! Podívejte se na aktuální nabídky práce od CCC.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR