Spořicí účty srovnání | VímVíc.cz

Spořicí účty srovnání

06. 11. 2021

Víte, jak spořit a jak založit spoření pro děti? Jak se pohybují úroky a jaká je míra inflace? Na trhu spořicích účtů je mnohem více než spoření s Liškou. Prostudujte si náš článek na téma spořicí účty srovnání, ověříme si u bankovních společností, jaké je zhodnocení je u vkladu 100.000 Kč a 1.000.000 Kč.

Jak spořit a jak založit spoření pro děti

Spoření dnes znamená mnohem více než jen spoření s Liškou. Investovat finance a tím zároveň spořit je možné na burzách, investovat je možné do zlata nebo do kryptoměn. Tuto možnost využívá nejeden filantrop. Tento článek je zaměřený na spořicí účty u bankovních institucí. Víte, jak spořit a kde jsou nejvýhodnější spořicí účty pro děti? Tento článek vám může napovědět. Spoření na spořicích účtech nemůže konkurovat úrokům stavebního spoření, avšak díky bezpečnosti a flexibilitě jsou spořicí účty ideální místo, kde je možné uložit peníze.

Jak funguje spořicí účet? Podobně jako běžný účet, klient sem může posílat peníze a může je také kdykoliv vybírat. To je výše zmíněná flexibilita (například stavební spoření není možné kdykoliv vybrat). Spořicí účty zhodnocují vložené peníze. Míra inflace bohužel znemožňuje velmi výhodnému zhodnocení vložených peněz. Klient tak musí počítat s tím, že zhodnocení nemusí být tak vysoké, jak by si přál, a peníze mohou ztratit svou hodnotu. Spořicí účty a jejich úroky bývají skvělé k uložení peněz, mohou posloužit jako rezerva pro případ nutnosti (nečekané události typu rozbitá lednička). Spoření nabízí další výhodu, kterou je pojištění ze zákona až do výše 100.000 euro.

Spoření, a jak správně spořit, závisí na několika parametrech. Důležité jsou typy úroků a výše úroků. Pokud klient váhá s rozhodnutím, který spořicí účet si zvolit, na internetu jsou spořicí účty srovnání a spoření kalkulačka. Klient by se neměl dívat pouze na vyšší úroky, neznamená to ihned, že to jsou lepší podmínky pro konkrétní spořicí účet. Některé spořicí účty mohou mít akční úroky a ty bývají časově omezené. Po pár měsících úroky opět klesnou. Některé banky mají nastavené úroky tím způsobem, že pokud klientovo vklad překročí určitou hranici, úroky se sníží. Silně doporučujeme přečíst si podmínky jednotlivých spořicích účtů.

Dnes existují také spořicí účty pro děti. A jak spořit dětem? Důležité je, aby rodiče hledali přímo spořicí účty pro děti, jež mají zvýhodněné úroky. I spoření pro děti je ze zákona pojištěné a důležitým faktorem je čas. Čím dříve začnou rodiče dětem spořit, tím lépe. Frekvence i výše částky je na rozhodnutí rodičů. Spořicí účty pro děti jsou povětšinou zdarma, a to jak založení, tak příchozí platby.

Míra inflace převyšuje úroky

Míra inflace a její vývoj byl za rok 2021 v několika číslech. Začátkem roku byla meziroční míra inflace 2,2 %, v dubnu se zvýšila na 3,1 %. O dva měsíce později se meziroční inflace snížila na 2,8 % a v létě byla zaznamenána stoupající inflace, míra inflace se v srpnu 2021 vyšplhala na 4,1 %. Experti očekávají do konce roku růst inflace přibližně o jeden procentní bod. To znamená jediné: míra inflace převyšuje úroky. Míra inflace se pohybuje stále v mnohem vyšších hodnotách, než jsou úrokové sazby u spořicích účtů. Momentálně se za výhodnou, přesto rizikovou, považuje investice do kryptoměn. Někdo dá přednost klasice a zvolí si například KB spořicí konto bonus. Pokud se takového kroku například z nedostatku zkušeností bojíte a zvolíte raději uložení peněz na spořicím účtu, musíte počítat s tím, že vaše úspory mohou ztrácet hodnotu. A změna se bohužel neočekává ani do budoucna.

Míra inflace je stále vyšší než úrokové sazby u spořicích účtů.

Úrokové sazby určuje ČNB

Výši úrokových sazeb ovlivňuje především Česká národní banka. Centrální banky zvyšují úroky v okamžiku, kdy je třeba zpomalit ekonomiku. Vyšší úroky znamenají dražší úvěry a zohlední se také v úrocích na spoření - ČNB není žádný filantrop a nemůže peníze rozdávat. To má za následek více lidí, kteří mají chuť držet své peníze na bankovních účtech. A to znamená menší ochotu kupovat výrobky, služby atd. Koncem září 2021 zvýšila ČNB úroky, důvodem bylo upravení inflace. Jednalo se už o třetí zvýšení úrokových sazeb v řadě. Nejčerstvější zvýšení úroků se uskutečnilo 4. listopadu 2021. Zvýšení úroků bylo velmi výrazné a neočekávali jej ani analytici. Bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Jedná se o nejvýraznější zvýšení úrokových sazeb od roku 1997 a dá se předpokládat další zvyšování úrokových sazeb, především u hypoték.

Podívejte se, jaké podmínky nabízí například Era spořicí účet.

Spořicí účty srovnání

Jakmile se zvýší úroky, promítne se to i na změně úroků u spořicích účtů a mnoha dalších odvětvích. Záleží na jednotlivých bankách, kdy a jak moc zareagují na zvýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou. Často se mění pořadí prvních příček mezi nejvýhodnějšími spořicími účty, proto je pro klienta pohodlné nahlédnout na spořicí účty srovnání.

Aktuálně je na prvním místě ČSOB se spořicím účtem Duo Profit, který nabízí na 1 rok garantovaný úrok 2,5 %. Zvýšení bylo o jeden procentní bod, původní výše úroků byla 1,5 %. Druhé místo zastupuje MONETA Money Bank spořicí účet s úrokem 1,5 %. Zvýšení je 2× takové, původní výše úroku byla 0,75 %. MONETA garantuje tento úrok na 1 rok. Třetí místo obsadila Banka Creditas, jež zvýšila úroky z 0,5 % na 1,3 %. Čtvrté místo drží Hello bank!, která zvýšila úroky z 0,6 % na 1 %. Air Bank nabízí nyní spoření s úrokem 0,75 %. Původní úrok měla Air Bank 0,4 %. Například Equa Bank spořicí účet HIT má zatím úroky stejné, a to 0,4 %.

Žebříček spořicích účtů

A nyní přicházíme k fázi, kdy se podíváme na zhodnocení úspor u jednotlivých společností. Souboj spořicích účtů rozdělíme do dvou disciplín, a to při vkladu 100.000 Kč a dále 1.000.000 Kč. Na konkrétních číslech zjistíme, u které banky je výhodné spoření v těchto dvou částkách.

Celý výpočet probíhá na základě toho, že klient ze spořicího účtu nic nevybírá, ani dodatečně nevkládá. Do soutěže se dostaly spořicí účty z našeho výčtu a informace promítané do soutěže jsou čerpané pouze 2 dny po zvýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou. Je možné, že všechny banky nestihly zareagovat a neprovedly změnu úroků.

Vklad 100.000 Kč

První žebříček bude zaměřený na spořicí účty s vkladem 100.000 Kč. V této kategorii obsadila první místo ČSOB se spořicím účtem Duo Profit. Spořicí účet Duo Profit nabízí úrok 2,5 % a banka ho garantuje na 1 rok. Zvýšení proběhlo o jeden procentní bod, původní výše úroků byla 1,5 %. Výhodný úrok je nabízený při sjednání spořicího účtu v období od 1. 11. 2021 do 31. 12. 2021. Při vkladu 100.000 Kč bude zhodnocení 2.146 Kč.

Top 5: spořicí účty s vkladem 100.000 Kč

  • ČSOB Duo Profit – po roce naspořeno 102.146 Kč
  • MONETA Money Bank – po roce naspořeno 101.282 Kč
  • Banka Creditas – po roce naspořeno 101.111 Kč
  • Hello bank! – po roce naspořeno 100.853 Kč
  • Air Bank – po roce naspořeno 100.341 Kč

Vklad 1.000.000 Kč

Tento vklad vyžaduje větší úspory hned v začátku a může jej využít např. filantrop, který chce zhodnoti úspory ještě před jejich použitím pro ostatní. Při vkladu 1.000.000 Kč si ČSOB Duo Profit nevede příliš dobře. ČSOB má nastavené podmínky, že celková výše vkladu nesmí přesáhnout sjednanou maximální částku a zároveň 50 % součtu výše vkladu a investované částky. Nebudou-li tyto splněné, úroky jsou 0,01 %, budou-li podmínky splněné, fixní úrok je 1 %. V žebříčku počítáme se splněním podmínek. První místo zaujala MONETA Money Bank, která nabízí 1,5 % do výše vkladu 1.000.000 Kč. Banka Creditas má u vkladů nad částku 350.000 Kč úrok ve výši 1 % a drží se spolu s ČSOB na druhém místě. Air Bank nabízí 3 úroky pro spořicí účet, u námi ,,testované" částky 1.000.000 Kč je úroková sazba 0,1 %. Hello bank! nabízí úrok 1 % u vkladů do částky 200.000 Kč. Úroková sazba při vyšším vkladu se již neúročí, výše úroku je 0 % a Hello bank! se tak dostala na poslední místo.

Top 5 spořicích účtů s vkladem 1.000.000 Kč

  • MONETA Money Bank – po roce naspořeno 1.012.825 Kč
  • ČSOB Duo Profit – po roce naspořeno 1.008.533 Kč
  • Banka Creditas – po roce naspořeno 1.008.533 Kč
  • Air Bank – po roce naspořeno 1.000.850Kč
  • Hello bank! – po roce naspořeno 1.000.000 Kč
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření