Minimalismus: Jak zařídit pracoviště? | VímVíc.cz

Minimalismus: Jak zařizují úspěšné firmy pracoviště?

19. 03. 2019

Slyšeli jste někdy o minimalismu? Co to je minimalismus a proč neexistuje jeho jednotná definice? Dá se minimalismus uplatnit nejen v životě, ale také v byznysu? A z jakého důvodu může minimalismus jako životní styl vést mnohé firmy k zamyšlení, že méně znamená někdy více?

Minimalismus v práci

Minimalismus, co to je?

Pokud byste se zeptali deseti různých lidí, kteří praktikují ve svém životě minimalismus, co to minimalismus vlastně je, s velkou pravděpodobností byste se nedočkali dvou totožných odpovědí. Minimalismus zkrátka každý vnímá trochu odlišně.

Minimalismus, nemluvíme-li o uměleckém stylu 60. let 20. století, vznikl především kvůli jedné prosté věci. Žijeme v konzumním světě, ve kterém jsme zahlceni věcmi, jenž ke svému životu nutně nepotřebujeme.Minimalismus, tedy redukování vlastnictví na nejmenší možnou míru, vede v konečném důsledku k tomu, že neutrácíme za zbytečnosti a díky tomu se nám naskýtá možnost koupě jen kvalitních věcí, které mohou být i společensky odpovědné.

Konzumní společnost vyústila v rozhodnutí mnohých lidí žít minimalisticky a redukovat své materiální vlastnictví.

Minimalismus v životě

Žít minimalisticky přitom není jednoduché. Co přiměje člověka vnímat minimalismus jako životní styl? Ve velké míře ho praktikují ti, kteří nějakou dobu cestovali nebo se živili jako digitální nomádi. Mají to už natrénované z dob, kdy vše zvládli zabalit do jednoho malého batůžku. Někteří se ale o minimalismu dozví z internetu a začnou například u snížení množství oblečení na nejmenší možnou míru.

Minimalismus ale není pouze o oblečení. Pokud o praktikování tohoto životního stylu přemýšlíte, zkuste si sami říct, co ve svém bytě opravdu dennodenně používáte a co tam leží už roky. Nebojte se těchto zbytečností zbavit a pokud například běžky využijete jednou za tři roky, raději si je půjčte. I z toho důvodu vznikl projekt Library of Things neboli Knihovna věcí a řídí se jednoduchým sloganem: Proč věci kupovat, když si je můžeš půjčit.

Minimalismus považují mnozí za životní styl. Věci, které využívají jen minimálně, si raději půjčí.

Minimalismus jako životní styl

Minimalismus mohou mnozí považovat za svůj životní styl. Minimalismus v bydlení může pro některé jedince znamenat opravdu jen pár kousků oblečení a několik málo kusů funkčního, jednoduchého nábytku z kvalitních materiálů, které provzdušní prostor celého pokoje. Minimalisté se zbavují materiálních věcí a soustředí se spíše na zážitky a pozitivní emoce.

Minimalistická architektura je definována jako tvorba oproštěná od formálních projevů, nekomplikovaná a celkově věcná. Minimalistické obrazy a plakáty tak umožňují právě použitím základních prostředků majitelům vnímat jen základní a důležité složky umění. A takto bychom s představováním minimalismu mohli pokračovat donekonečna.

Minimalismus je životní styl, jenž lze uplatňovat v bydlení, architektuře či jiném umění.

Proč je méně v některých firmách více

Minimalismus začíná svá uplatnění nacházet nejen v životě běžných lidí, ale také v byznysu. Proč se některé společnosti řídí minimalistickými pravidly? A proč to z nich dělá úspěšnější firmy?

Společnosti, které kvantitu nahrazují kvalitou, mají více času na řešení podstatných věcí. Je třeba si uvědomit, že méně, znamená někdy více a například designéři tvořící minimalistický e-shop mohou objednateli zajistit velké úspěchy. Minimalistický systém uvnitř samotné společnosti pak může redukovat například množství:

Zkostnatělých procesů

Minimalismus může vést ke zjednodušení množství firemních procesů, což vede k vyšší efektivitě.

Pracovních meetingů

Menší množství schůzek může vést k tomu, že se na zbývajících schůzkách probere jen to nejdůležitější a zaměstnanci budou více času věnovat své práci.

Firemních letáků a dalších propagačních materiálů

Je potřeba ke každé akci opravdu vymýšlet a tisknout firemní letáky? To, co společnost ušetří za propagační materiály, může utratit za zkvalitnění celé akce.

Kancelářského nábytku

Stejně jako minimalistický styl bydlení vede k tomu, že s minimem prostředků lze dosáhnout maximálního účinku. Firemní prostory budou působit čistě, netradičně, jednoduše, zároveň ale funkčně a rafinovaně. Kvalita využitých materiálů a čisté linie povedou k tomu, že prostor bude krásně vzdušný a opticky nabyde na objemu.

Méně meetingů povede ke zvýšení pracovního výkonu a redukce kancelářského nábytku k provzdušnění prostoru a optickému zvětšení kanceláří.

Tip: Pořiďte si minimalistické vybavení kanceláře či domu na e-shopu ASKO - NÁBYTEK za výhodné ceny. Stačí na nákup uplatnit ASKO slevový kód.

Výhody minimalismu na pracovišti

Pochopili jste už ty hlavní výhody minimalismu v životě? Kvalitnější věci nahradí množství nekvalitních. Pořádek v hlavě i v domácnosti navíc má jeden bezkonkurenční přínos. Méně věcí znamená méně úklidu a vy budete mít více volného času, který můžete věnovat své rodině, přátelům či koníčkům. Třešničkou na dortu je pak méně starostí týkajících se materiálních věcí a společenská odpovědnost.

Chtěli byste v práci čisté, netradiční, funkční, rafinované, a přesto jednoduché prostory? Myslíte si, že se vám nepodaří přesvědčit šéfa a možná by spíš vyrukoval s výpovědí z pracovního poměru? Začněte nejdříve u svého stolu a možná inspirujete i ostatní kolegy.

Výhod minimalismu na pracovišti je bezpočet. Získáte například více volného času. Šéfovi se váš nápad nezamlouvá? Začněte u svého pracovního stolu.

Minimalistická pracovní plocha

Minimalistická pracovní plocha povede k úspěchu při vyřizování pracovních záležitostí. Nepořádek na pracovním stole nepovede k vyšší produktivitě a navíc je špatnou vizitkou. Začněte s tím, že si ve věcech uděláte pořádek a ty “vychytávky”, které nepoužíváte, rovnou vyhoďte nebo darujte svým kolegům.

Opravdu musíte mít všude poházené papíry a neexistuje nějaký jednodušší systém schraňování dokumentace, jako například poznámky na plochu? Věřte nám, že v šuplíku nepotřebujete mít deset per a tužek, stačí vám jedna oblíbená, kterou používáte každý den. Budete překvapeni, kolik volného prostoru úklidem získáte. Příjemná, minimalistická a jednoduchá pracovní plocha vám umožní soustředit se jen na práci. Tak na co ještě čekáte?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Uvnitř firem a kanceláří Zaměstnání a podnikání Návody