Jak na rychlý progres aneb Osvojte si ty správné zvyky | VímVíc.cz

Jak na rychlý progres aneb Osvojte si ty správné zvyky

10. 11. 2017

Jeden z nejhorších pocitů je to, když máte obrovské množství povinností a úkolů, a nevidíte v jejich řešení žádný progres. Snažíte se, co to jde, ale projekt vám zabírá většinu času a progres je stále někde v dáli.

Jak na rychlý progres aneb Osvojte si ty správné zvyky

Dostat se z místa

Ať už pracujeme v kanceláři nebo je pro nás tradiční spíše pohoda a práce z domova, většina z nás už to zažila. Každý den skončíme se spoustou vyškrtnutých položek z našeho to-do listu, ale zdá se, že celkový progres je téměř minimální. Jak dělat pokroky rychleji a nemít pocit ztraceného času?

Cítíte se velmi produktivní, ale nakonec máte pocit ztraceného času? To není dobře.

Motivace aneb To-do list není všechno

To-do list je věc, kterou nám doporučí téměř každý článek na zvýšení produktivy a je to v pořádku. To, že nás doprovází dostatečná motivace a jsme efektivní ve vyškrtávání splněných úkolů z tohoto to-do listu však neznamená, že jsme i vysoce produktivní.

Když už jsme u té motivace, víte, jak napsat motivační dopis?

Mnoho lidí, kterým se skutečně daří vybalancovat jejich úkoly a zvládat splnění zadání včas, mají pár stejných rysů. Zaprvé, plánují si nejen to, co udělají v ten daný den, ale dělají si dlouhodobé to-do listy. Vědí, že zítra je čeká další úkol, který je potřeba zvládnout a příští týden mají zásadní prezentaci v PowerPointu. Proto si nemohou dovolit ztrácet čas. Jejich dalšími základními společnými rysy je:

  • k úkolům také přidávají prioritu každého z nich
  • dokážou odolat pokušením a vyhnout se rozptýlení

Máte problém s produktivitou? Zkuste se také podívat na některé online kurzy. Třeba na kurz time-managementu.

Je potřeba začít chápat rozdíl mezi splněním úkolu a splněním úkolu skutečně produktivně.

Vysoce výkonní lidé jsou šťastnější

Když porovnáte vysoce produktivní jedince k jejich "slabším" vrstevníkům, vidíte, že vypadají mnohem šťastnější, jsou v pohodě, méně vystresovaní a cítí se prostě dobře. Je to tím, že si své úkoly nejen dokážou rozdělit tak, aby věděli, na kterém je potřeba pracovat okamžitě. Je to také tím, že se nenechají rozptylovat věcmi a prokrastinace se jim vyhýbá. Nebo spíše - oni se snaží vyhýbat jí.

Stihnout více věcí v jeden den. To je cílem produktivních jedinců.

Už se vám někdy stalo, že byste udělali v jednom dnu spoustu věcí a byli jste nakonec velmi spokojení, jak se to všechno vydařilo? Tak tento pocit mají vysoce úspěšní a produktivní lidé neustále. Někteří lidé mají pocit, že když budou pracovat déle, ochudí tak svojí rodinu. Nebudou moci jít s přáteli na skleničku. Co takhle nepřemýšlet o důsledcích (a vlastně ztrácet čas přemýšlením nad nimi) a prostě se jednoduše věnovat plnění úkolu? Možná vás nakonec překvapí, jak rychle se vám jej podařilo zvládnout, a že nakonec stíháte rodinu i přátele.

Nemáme tu čest s nadčlověkem?

Možná si říkáte, že skloubit všechno dohromady a věnovat všem dostatek vašeho času, je prostě nemožné. Nikdo s vysoce produktivních a úspěšných lidí ale není nadčlověk. Jen si vytvořili opakující se vzorce zvyků, které jim pomáhají v tom, stíhat vše tak, jak potřebují. Mimochodem, věděli jste, že pokud si chcete nějaký zvyk zapojit do svého chování, musíte jej opakovat 20x? Až potom si na něj tělo zvykne a bude vyžadovat jeho opakování. A je to tak se vším - s prací, ale třeba i se vstáváním brzo nebo s běháním. Tak hurá do toho!

Přemýšlíte o tom, že změníte práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry Úspěch v kariéře