Stavební spoření 2018 – Vyplatí se? | VímVíc.cz

Stavební spoření 2018 – Vyplatí se?

07. 03. 2018

Stavební spoření se v minulosti těšilo velké oblibě, především díky rozsáhlé podpoře od státu. Ta se však každým rokem zmenšuje. Jaké můžete v roce 2018 očekávat výnosy a příspěvky?

Stavební spoření

Pro koho je stavební spoření výhodné?

Jestli váháte, zda je stavební spoření to pravé pro vás, měli byste odpovědět ano na následující dvě otázky:

  1. Neradi s penězi riskujete a jste v investicích spíše konzervativní?
  2. Můžete si dovolit vydávat po šest let ročně 20 000 Kč (respektive 120 000 Kč jednorázově)?

Pokud jste na obě dvě otázky odpověděli ano, pak bude stavební spoření pravděpodobně dobrá volba. Roční částka 20 000 Kč vychází z efektivního naplnění úrokové míry, která se pohybuje mezi čtyřmi až šesti procenty. Pokud tedy nemůžete ročně uložit 20 000 Kč nebo 120 000 Kč jednorázově, nevyužijete celý potenciál stavebního spoření.

Pokud byste si naopak mohli dovolit uložit více, nebude se na část vašich peněz vztahovat příspěvek a bylo by lepší se porozhlédnout po vhodnějším typu spoření. Stále platí, že peníze, které jste si naspořili, můžete utratit nebo zhodnotit jakýmkoli způsobem. Nikdo po vás nebude chtít vědět, k čemu jste je použili. Výhledově je potřeba počítat s tím, že státní podpora bude čím dál tím nižší.

Nejoptimálnější způsob, jak zhodnotit státní příspěvek, je roční vklad 20 000 Kč.

Jak vybrat nejvýhodnější stavební spoření?

Na českém trhu najdete v současnosti pět spořitelen, které stavební spoření nabízejí (abecedně):

  • Českomoravská stavební spořitelna (Stavební spoření)
  • Modrá pyramida stavební spořitelna (Moudré spoření)
  • Raiffeisen stavební spořitelna (Stavební spoření)
  • Wüstenrot stavební spořitelna (Stavební spoření)

Kritérií, ve kterých se odlišují a která je dobré zvážit, je několik. Záleží na podmínkách, za jakých si můžete stavební spoření zřídit a za jakých z něj budete případně moci získat úvěr. Dalším důležitým aspektem je výše úrokové míry a sazebník dané spořitelny.

Podmínky, za nichž získáte státní podporu, jsou všude stejné. Vybrat nejlepší stavební spoření je čistě individuální volba.

Stavební spořitelny mají různé podmínky pro zřízení stavebního spoření a výši úrokové míry, ale podmínky pro získání státní podpory jsou u všech stejné.

Poplatky a podmínky

I to nejvýhodnější stavební spoření má svoje negativa. Vždy počítejte s tím, že vám spořitelna naúčtuje poplatek za zřízení smlouvy, který v současnosti činní 1 % z cílové částky. Abyste jste našli nejlepší stavební spoření, je potřeba důkladně porovnat všechny nabídky. Zaměřte se především na sazebníky a obchodní podmínky.

Velkou pozornost věnujte také podmínkám při předčasném ukončení smlouvy. Pokud ukončíte stavební spoření před dosažením cílové částky, ztratíte nejen veškerou státní podporu, ale pravděpodobně zaplatíte velkou sumu za poplatky s předčasným ukončením spojené.

Před uzavřením smlouvy o stavebním spoření si prostudujte všechny podmínky, sazebníky a zjistěte si, jaké zaplatíte poplatky.

Chcete ušetřit nějaké peníze, které můžete využít třeba právě na stavební spoření? Pak si přečtěte našich 8 tipů, jak šetřit peníze.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života firem a kanceláří