Stavební spoření 2021 srovnání | VímVíc.cz

Stavební spoření 2021 srovnání

26. 08. 2021

Stavební spoření je v České republice poměrně mladou záležitostí, ale mezi obyvateli ČR si velmi rychle získalo svou oblíbenost a v současnosti patří mezi nejčastější způsob investice českých občanů. V České republice fungovaly stavební spořitelny již od začátku 20. let, bohužel se ale nesetkaly s podporou české vlády a státu. Proto o ně nijak převratný zájem nebyl. Nová vlna stavebních spořitelen přišla až po roce 1989, kdy první stavební spoření v České republice bylo uvedeno na finanční trh až v roce 1993. V tomto roce také nabyl platnosti zákon č. 96/1993 Sb. o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření. Tuto podobu si drží i v současnosti, kdy stát stále finančně podporuje občany, kteří si stavební spoření založí.

Kde si založit stavební spoření? Za jakých podmínek stavební spoření funguje? Kdo si může založit stavební spoření? Existuje stavební spoření pro děti? V jaké výši je státní podpora stavebního spoření? S výběrem nejvýhodnější stavebního spoření může pomoci stavební spoření srovnání.

Stavební spoření státní podpora

Na stavební spoření se přímo váže státní podpora stavebního spoření, proto stavební spoření patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější investice v České republice. Státní podpora stavebního spoření je ve výši 10 % ročně, musí být ale splněny určité podmínky a také je poskytována pouze podle pevně stanovených pravidel. Nejdůležitější informací při vyplácení stavebního spoření je, že stavební spoření státní podpora může být v maximální výši 2 000 Kč ročně, klient větší obnos nedostane. Pokud tedy klient naspoří ročně na svém stavebním spoření více jak 20 000 Kč, obdrží státní podporu ve výši 2 000 Kč. Přebývající částka bude převedena do následujícího roku a podpora z této částky bude na účet připsána také v následujícím roce. Stavební spoření státní podpora je 10 % ročně.

Stavební spoření patří mezi nejlepší investice českých občanů. Většinou se doporučuje začít spořit ihned s nástupem do prvního zaměstnání nebo během několika následujících let, aby naspořená částka byla doopravdy výrazná. Druhou nejčastější variantou, proč lidé zakládají stavební spoření, je stavební spoření pro děti. Stavební spoření pro děti je investicí do budoucnosti českých dětí. Nejčastěji rodiče začnou spořit hned při narození dítěte. Aby mohl klient založit stavební spoření pro děti, musí mít již vystavený rodný list dítěte.

Stavební spoření kalkulačka

Stavební spoření státní podpora je vyplácena jen za určitých podmínek, tou nejdůležitější je minimálně 6 let stavebního spoření. Klient musí spořit minimálně 6 let, aby mu byla přiznána stavební spoření státní podpora. Poté je povoleno stavební spoření zrušit a vybrat naspořenou částku, aniž by klient přišel o stavební spoření státní podporu.

V České republice figuruje 5 stavebních spořitelen a vždy je nejjednodušší stavební spoření srovnání, kde si klienti vyberou nejlepší a nejvýhodnější stavební spoření sobě na míru. S výběrem nejlepšího a nejvýhodnějšího stavebního spoření může také pomoci kalkulačka stavební spoření, která se obvykle nachází na webových stránkách jednotlivých stavebních spořitelen.

Stavební spoření kalkulačka také zohledňuje poplatky za založení stavebního spoření a případné prémie za založení si stavebního spoření. Většinou se za sjednání stavebního spoření platí, někdy i tisíce, proto se vyplatí čekat na akci některé z českých stavebních spořitelen, kdy je například možnost založení stavebního spoření zdarma. Poté také stavební spořitelny často lákají klienty na prémie v řádech několika tisíců za založení stavebního spoření. Vyplatí se tedy zvolit si takové stavební spoření, kde je sjednání zdarma a kde nový klient získá také peněžitou prémii.

Stavební spoření pro děti

Stavební spoření pro děti je nejlepším a nejvýhodnějším spořením pro děti, kdy většina rodičů začíná spořit v momentě, kdy se jejich potomek narodí. Pokud například rodič spoří po dobu 18 let každý měsíc 1 700 Kč, ročně to dělá 20 400 Kč naspořených peněz + 2 000 Kč stavební spoření státní podpora + také úrok stavební spořitelny. Za 18 let takto rodiče naspoří přes 400 000 Kč pro svého potomka, může to být i více. Potomek má tak velkou šanci si jednou koupit vlastní bydlení, například za pomoci úvěru ze stavebního spoření.

V České republice si mohou klienti vybírat mezi 5 stavebními spořitelnami. Stavební spoření srovnání nejčastěji pomůže s výběrem nejvýhodnějšího stavebního spoření. Při výběru je důležité sledovat i další podmínky stavebního spoření apod. Stavební spoření pro děti nabízí 4 z 5 stavebních spořitelen v České republice, stavební spoření srovnání pomůže vybrat tu nejlepší.

Stavební spoření pro děti zakládá jeden z rodičů, tedy zákonný zástupce dítěte. Zrušit ho může opět jen zákonný zástupce dítěte, ovšem za souhlasu druhého rodiče, protože stavební spoření pro děti je primárně investicí pro dítě. Rozhodovat o stavebním spoření by měli oba dva rodiče, ideálně i po rozchodu či rozvodu rodičů, kdy spolu řeší alimenty a další finanční záležitosti okolo společných dětí. Stavební spoření pro děti lze zrušit za splnění smluvních podmínek, je ale nutné počítat s tím, že pokud by klient zrušil stavební spoření pro děti před uplynutím 6 leté lhůty, přišel by o státní podporu stavebního spoření. Poté lze s penězi nakládat téměř jakkoliv.

Stavební spoření srovnání

Jak jsme již uvedli, v České republice si mohou klienti vybírat mezi 5 stavebními spořitelnami. Pokud chtějí sjednat přímo stavební spoření pro děti, mohou si vybírat mezi 4 stavebními spořitelnami. Vždy je důležité detailně prostudovat smluvní podmínky konkrétní stavební spořitelny pro výběr té nejlepší a nejvýhodnější pro každého klienta. Zde je seznam stavebních spořitelen v České republice:

  1. Českomoravská stavební spořitelna, a. s.
  2. Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s.
  3. Raiffeisen stavební spořitelna a.s.
  4. Stavební spoření MONETA Money Bank
  5. Stavební spořitelna České spořitelny, a. s.

Všechny stavební spořitelny v ČR jsou sdruženy Asociací českých stavebních spořitelen. Stavební spoření srovnání pomůže s výběrem toho nejlepšího a nejvýhodnějšího stavebního spoření na českém trhu.

1. Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna má ve své nabídce klasické stavební spoření pro dospělé a také stavební spoření pro děti. Stavební spoření ČMSS klienti vyřídí online z pohodlí svého domova. U ČMSS mohou klienti získat zhodnocení až 3,5 % ročně, pokud splní určité podmínky. Například při získání maximální státní podpory 2 000 Kč ročně dle zákonných podmínek, úrokového bonusu při dodržení 6leté doby spoření, cílové částce 150 000 Kč, měsíčním vkladu 1 700 Kč, včetně poplatků za vedení účtu, bez odečtení daně z výnosů. ČMSS také často přichází s akcemi, které benefitují nejrůznější klienty.

2. Modrá pyramida stavební spořitelna

Modrá pyramida stavební spořitelna v současnosti nabízí roční zúročení 3,37 % a bonus ve výši 2 000 Kč pro nově založená stavební spoření. Modrá pyramida se specializuje na více druhů stavebního spoření – na spoření START, které je určeno mladé generaci klientů, na spoření POHODA, které je vhodné pro klienty nad 55 let a na spoření EFEKT, jež je vhodné pro uložení větší hodnoty peněz. Modrá pyramida připraví klientům spoření na míru.

3. Raiffeisen stavební spořitelna

Stavební spoření Raiffeisen nabízí roční zhodnocení úspor až 3,5 %. Státní podpora je standardní, tedy 10 % z vkladů, až 2 000 Kč ročně. Na webových stránkách spořitelny klienti také najdou stavební spoření kalkulačku, která spočítá celkové spoření i se zohledněním státní podpory stavebního spoření. Vklady jsou navíc pojištěny až do výše 100 000 EUR. Klienti často volí Raiffeisen stavební spoření, když už mají u Raiffeisen Bank svůj běžný bankovní účet či jiné finanční závazky. Produkt je možné sjednat online i na pobočkách RB stavební spořitelny. Například Raiffeisen stavební spořitelna Ostrava má 7 poradenských míst a 18 finančních poradců. Raiffeisen stavební spořitelna Ostrava nabízí možnost schůzky i v sobotu.

4. Stavební spoření MONETA Money Bank

Stavební spoření MONETA Money Bank je bývalé stavební spoření Wüstenrot. K této změně došlo v červenci roku 2020. Stavební spoření MONETA Money Bank se jeví velmi výhodně a nabízí solidní podmínky. Průměrné roční zhodnocení může být až 4,29 % díky státní podpoře a úrokům. MONETA Money Bank nabízí také výhodnější podmínky pro děti a mládež do 24 let a pro osoby starší 55 let.

5. Stavební spořitelna České spořitelny

Stavební spořitelna České spořitelny nabízí také možnost sjednat si stavební spoření online, tato možnost je mezi klienty nejvyhledávanější. Na webových stránkách Stavební spořitelny České spořitelny je stavební spoření kalkulačka, kde si klienti navolí částku, kterou chtějí měsíčně spořit, určí si, kolik let budou spořit a stavební spořitelna kalkulačka jim přesně spočítá, kolik si naspoří. Takto například klient bude spořit částkou 1 700 Kč měsíčně po dobu 15 let. Po uplynutí této doby a odečtení daně z úroků a poplatků za uzavření a vedení klient naspoří celkem 353 214 Kč.

Stavební spoření srovnání je ideálním řešením pro výběr toho nejvýhodnějšího stavebního spoření. Klientům je doporučováno prostudovat vždy aktuální nabídku všech stavebních spořitelen v České republice a podle toho si vybrat to nejlepší a nejvýhodnější stavební spoření v danou chvíli, protože smluvní podmínky a nabídka stavebních spořitelen se neustále mění. S výběrem může také pomoci stavební spoření kalkulačka.

Stavební spořitelny v České republice nabízí velmi podobné podmínky a klienti naspoří téměř totožné částky s rozdílem maximálně několika tisíců korun, nikoliv desetitisíců. Aby bylo stavební spoření výhodné, je nutné splnit podmínky, spořit minimálně 6 let a spořit takovou částkou, aby došlo k maximálnímu možnému čerpání státní podpory stavebního spoření.

Úvěr ze stavebního spoření 2021

Stavební spoření je v České republice velmi rozšířené a stále více lidé o něm získává povědomí. Ke stavebnímu spoření se ale také váže úvěr ze stavebního spoření, o kterém ne všichni klienti vědí. Úvěr ze stavebního spoření v mnoha případech navazuje na stavební spoření. Klient 6 let nebo déle spoří, má naspořenou určitou částku a ví, že nastal moment, kdy by si rád koupil vlastní nemovitost, ale zároveň ještě nedisponuje celou částkou hodnoty dané nemovitosti. Zde se o slovo hlásí úvěr ze stavebního spoření, jehož účelem je bydlení – nákup nemovitosti, modernizace či rekonstrukce.

Jaké jsou podmínky pro získání úvěru ze stavebního spoření? Nejdůležitější je spořit minimálně 2 roky (24 měsíců). Další podmínkou, kterou si české stavební spořitelny určují, je minimální naspořená částka, která se musí obvykle rovnat 40 nebo 50 % celkové hodnoty nemovitosti (záleží na podmínkách konkrétní stavební spořitelny). S jakým úrokem stavební spořitelna půjčí, musíte vědět už v momentě založení stavebního spoření – podmínky by měly být jasně uvedené ve smlouvě o stavebním spoření. Kombinace stavebního spoření a úvěru ze stavebního spoření je ideální kombinací pro koupi vlastní nemovitosti.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření