Nejlepší stavební spoření | Srovnání podmínek 2019 | VímVíc.cz

Nejlepší stavební spoření | Srovnání podmínek 2019

07. 08. 2019

Stavební spoření je dlouhodobě jedním z nejméně rizikových prostředků na zhodnocení financí. Vklady jsou pojištěny až do výše 100 000 eur, takže se nemusíte bát, že o peníze přijdete a po uplynutí vázací doby je můžete využít na cokoliv jen budete chtít. Pojďme si nejprve říci, jak stavební spoření funguje a poté srovnat podmínky, které nám banky a spořitelny v roce 2019 nabízí.

Jak funguje stavební spoření? Co srovnávat?

Stavební spoření je spoření určené na investování do vlastního bydlení. Při jeho zřizování si klient stanoví, jak často a kolik peněz ze svého rozpočtu chce na spoření posílat a uvidí zhodnocenou cílovou částku, kterou za stanovenou dobu naspoří. Nespornou výhodou stavebního spoření je, že kromě úroku od banky získáte i státní příspěvek ve výši dvou tisíc korun, pokud si ročně naspoříte alespoň 20 000 Kč.

Minimální doba, na kterou si můžete stavební spoření sjednat je šest let a během nich s penězi nesmíte nakládat. Pokud budete chtít peníze vybrat dříve, bude vás to stát sankci za předčasnou výpověď smlouvy. Výše této sankce je parametrem, který by vás rozhodně měl zajímat, stejně jako úrok, poplatky za založení a vedení vkladového účtu.

Nejvýhodnější stavební spoření 2019

Každá instituce uvádí jiné parametry, všechny se ohání výpočty procent, které znějí lákavě, ale skutečně je dostaneme?Abychom mohli objektivně porovnat, jaké stavební spoření je nejvýhodnější, vytvoříme si modelový příklad. Minimální částka, kterou musíte posílat měsíčně na spoření, abyste dosáhli plné podpory od státu je 1700 Kč po dobu šesti let. Vypočítáme tedy, kolik peněz získáme u jednotlivých spořitelen za těchto podmínek.

ČMSS: Stavební spoření liška

ČMSS uvádí, že díky jeho stavebnímu spoření získáte zhodnocení až 3,4 % ročně. Velkou výhodou oproti ostatním poskytovatelům je, že smlouvu můžete vypovědět bez poplatku již po 3 letech spoření. Pokud by to bylo dříve, zaplatíte navíc 0,5 % z cílové částky, min. 2000 Kč. Ovšem v případě vypovězení smlouvy u jakékoliv společnosti ztrácíte nárok na státní podporu. Liška po vás bude chtít poplatek za uzavření smlouvy 1 % z cílové částky a poplatek za vedení vkladového účtu 360 Kč ročně.

  • můžete našetřit částku 136 357 Kč

Stavební spoření Wüstenrot

Wüstenrot nabízí průměrné roční zhodnocení až 4,5 %. Za uzavření smlouvy zaplatíte 1 % z cílové částky (max. 30.000 Kč) a vedení účtu vás přijde na 324 Kč ročně. Pokud budete chtít předčasně ukončit smlouvu, zaplatíte 0,9 % z aktuální výše cílové částky. Výhodou stavebního spoření u Wüstenrot jsou výhodnější podmínky pro mladé lidi a děti. Stavební spoření Kamarád získalo šestkrát za sebou ocenění Zlatá koruna.

  • můžete našetřit 136 833 Kč v případě ProSpoření eOF-S Kamarád
  • nebo 135 190 Kč díky ProSpoření eOF-S

Stavební spoření Raiffeisen bank

Raiffeisen stavební spořitelna byla v roce 1993 úplně první stavební spořitelnou v Česku. Její stavební spoření zaručuje výnos až 3,8 % za rok, s tím že děti a mladí do 25 let včetně získají celkové zhodnocení až 4 % ročně. Za předčasné zrušení si Raiffeisen banka účtuje poplatek 1 % z cílové částky (minimálně 500 Kč). Roční vedení spoření vás vyjde na 320 Kč. Pokud si je sjednáte online,

  • můžete našetřit až 137 177 Kč v rámci spoření JUNIOR S 181
  • a 136 075 v rámci SPOŘENÍ S 191

Česká spořitelna: Stavební spoření s buřinkou

Česká spořitelna nabízí zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně s tím, že poplatky za uzavření a vedení činí běžně 461,7 Kč ročně. Velký náskok před konkurencí má Česká spořitelna díky předčasné zrušení zdarma, které funguje od 1. 4. 2019. Další vychytávkou je možnost spravovat stavební spoření přes bankovnictví George. Při založení online můžete nyní využít akce, která vám zařídí odpuštění poplatku za sjednání, potom

  • můžete našetřit 136 113 Kč

Stavební spoření Modrá pyramida

Modrá pyramida nabízí Moudré spoření, které má ročním zhodnocením úspor až 3,37 %. I Modrá pyramida si účtuje sankci za předčasné zrušení spoření a to ve výši 1 %. Vedení spoření vás přijde na 300 Kč ročně. Momentálně ale můžete ušetřit díky akcím POHODA a START.

  • POHODA je stavební spoření pro klienty, kteří již dovršili věk 55 let, můžete s ním našetřit 136 113 Kč
  • START je časově omezená akční nabídka určená mladým klientům do 21 let, s ní našetříte až 136 093 Kč

Stavební spoření - akce

Jak vidíte, nabídky jednotlivých společností se liší maximálně v řádu stokorun. Podle čeho se tedy rozhodovat? Někteří zákazníci zůstávají věrní bance, u které mají jiné bankovní produkty a hlavně bankovní účet, například běžný účet. Proč ne, když s ní mají dobré zkušenosti. Pokud si plánujete vzít úvěr ze stavebního spoření, bude vás zajímat i jeho úroková sazba. Vždy si taky hlídejte poplatky za předčasné zrušení smlouvy, aby na vás nečekaly nesmyslné sankce. V neposlední řadě doporučuji sledovat aktuální slevové akce, které vám mohou zajistit například sjednání spoření bez poplatku, nebo jiné výhody.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření