Výpočet procent online nebo pomocí Excelu | VímVíc.cz

Výpočet procent online nebo pomocí Excelu

18. 06. 2019

Školou povinní musí umět z hlavy spočítat mnoho příkladů a na ty ostatní si pamatovat vzoreček. V dospělosti, pokud nepracujete jako matematici nebo ještě lépe přímo jako učitelé matematiky, začnete pravděpodobně tuto dovednost postupem času zapomínat. A co tedy dělat? Naštěstí existují nástroje, které vám mohou pomoci. Pojďte se podívat, jak vám mohou usnadnit práci.

Kalkulačka nebo chytřejší nástroj?

Základním matematickým pomocníkem, kterého každý čas od času používá, je kalkulačka. U její základní verze však musíme znát pro výpočet procent vzorec. Pokud se vám nechce řešení výpočtu odvozovat nebo dohledávat a pak ještě dosazovat správně čísla do vzorců, existuje naštěstí velice snadné řešení v podobě nástrojů, které jsou ještě chytřejší než typická kalkulačka. Použít lze například:

  • tabulkový procesor typu Excel
  • různé specializované on-line nástroje
Pokud není matematika vaše parketa, pro složitější výpočty můžete použít Excel nebo on-line nástroje.

Kde všude procenta využijete?

Procenta jsou běžnou součástí téměř každého dne. V obchodech jsou v nich udávané slevy na zboží. V takto jednoduchém formátu se vyzná každý a navíc není nutné zde nic dopočítávat. Čím více procent je zlevněno, tím větší částka byla ubrána z původní ceny a tím více také ušetříme. Zkrátka snadné. Existují ale i komplikovanější situace, kdy se počítání procent zkrátka nevyhneme.

Příkladem mohou být daně, ale také třeba výsledky testů ve škole, kdy je pro zjištění výpočet procent z didaktického testu nezbytností. U důležitých věcí, jako jsou právě daně, kde se řeší výpočet procent z částky a dalších hodnot, nebo výsledky úspěšnosti při zkouškách, je dobré pro kontrolu použít chytrého a neomylného pomocníka i v případě, že si dokážete procenta spočítat z hlavy nebo na papíře. Pojďte se tedy podívat, jak Excel a on-line kalkulačka fungují a jak se dají nejefektivněji využít.

Procenta jsou nedílnou součástí každodenního života. Zjednodušte si ho s on-line kalkulačkou.

Excel usnadní práci, ale vyžaduje znalosti

Mnoho lidí hledá rychlé řešení bez nutnosti pochopení příkladu. Výpočet procent v Excelu po uživatelích však určitou znalost problematiky vyžaduje, protože se jedná o komplexní program, který zvládá různé početní operace. Je tak třeba nejen vhodně sestavit tabulku s daty, ale také vybrat správný vzorec. Jestli chcete proniknout do problematiky, podívejte se na kurz Excelu pro začátečníky .

Excel výpočet procent provádí tím způsobem, že chápe procento jako desetinné číslo (například 0,1 = 10 %) a umožňuje tyto formáty mezi sebou vzájemně převádět. Vytvoření výpočetního vzorce však nadále zůstává v naší režii. Vzorce při práci s procenty mohou vypadat například takto:

  • 100 Kč je 100 %. Chcete-li spočítat 5 %, vzorec bude„= 100*5 %“ nebo také„= 100*0,05“
  • 96 Kč reprezentuje 120 %. Základ (100 %) tedy vypočítáme jako „= 96/120 %“ nebo „= 96/1,2“
Excel umí zjednodušit komplikované výpočty na řadu jednoduchých úkonů. Je ale potřeba znát jeho základní funkce.

Nesporné výhody Excelu

Při práci s Excelem potřebujeme vědět, jak požadovaného výsledku dosáhnout. Pak s ním dokážeme provést například výpočet procent z celku, určení základu a další matematické operace. Excel je výhodný především tehdy, když je potřeba zpracovat velké množství dat. Opakováním vzorce v jednotlivých buňkách tabulky lze získat hodnotu velice rychle.

Stačí první vzorec tahem rozšířit i na následující sloupce s daty a není potřeba ho ani pokaždé přepisovat nebo kopírovat. Zvláště při práci s většími hodnotami či početnými desetinnými místy lze uspořit mnoho času se psaním a kontrolováním dlouhých zápisů. V Excelu dokonce můžete vytvářet vlastní aplikace .

Díky Excelu je možné zpracovat velké množství dat a pracovat s velkými hodnotami.

Druhá možnost je on-line

Kromě programu Excel existuje i další způsob, jak s procenty počítat. Je možné provádět i výpočet procent online na internetu pomocí specializovaných nástrojů. Jejich velkou výhodou je, že není zapotřebí je stahovat, instalovat a otevírat žádný program. Stačí jednoduše do vyhledávače zadat, co hledáte. Také lze rovnou přejít přes zadání adresy nebo přes záložky na oblíbenou stránku a okamžitě začít pracovat.

Tam, kde měl Excel nedostatky, internetové kalkulačky procent vynikají, ale zase pokulhávají v zobrazování tabulkových variant. Je do nich totiž nutné zadávat pro výpočet procent každé číslo zvlášť. Ruční zadávání nebo počítání více příkladů naráz nepřipadá v úvahu. Nicméně jejich ovládání je velice intuitivní a snadno pochopitelné i pro ty, kteří sami nevědí, jak procenta z hlavy spočítat.

On-line kalkulačky jsou velmi intuitivní, ale nemají tolik funkcí jako Excel.

Konkrétní nástroje na internetu pro počítání procent

Na internetu najdete velké množství nástrojů, které dokážou zastoupit některé programy a aplikace. Jinak tomu není ani u chytrých pomocníků určených k počítání procent. Za zmínku určitě stojí služba Výpočet procent , která je jednou z nejrozsáhlejších a také nejlépe zpracovaných na českém internetu. Kromě toho, že zvládá výpočet procent z celku, nabízí i další praktické funkce, kde zadáte pouze hodnoty do již přípravných tabulek, kliknete na tlačítko vypočítat a máte výsledek.

Online služby vám umožňují zjistit původní hodnotu (například původní cenu zboží před zlevněním), procentuální zvýšení nebo snížení mezi dvěma čísly a také konkrétní číslo zvýšit nebo snížit o vybranou procentuální hodnotu. Na celém webu se pak nachází mnoho jiných užitečných šablon pro jednoduché i složitější příklady a počítání procent.

V on-line aplikacích a kalkulačkách si snadno nastavíte požadované vstupní hodnoty.

Zvolit Excel nebo on-line nástroje?

Pro každou činnost a pro každého, komu se nechce počítat procenta ručně, je výhodný jiný z těchto nástrojů. Ať už se rozhodnete pro Excel nebo se s žádostí o pomoc obrátíte na chytré on-line aplikace, ušetříte při správném použití těchto zlepšováků mnoho času a kolikrát i stresu s lámáním si hlavy, jak výpočet provést. Při rozhodování se mezi Excelem a on-line kalkulačkou berte v potaz tyto věci:

  • vaše porozumění problematice
  • počet výpočtů, které musíte řešit
  • co je vám bližší a s čím umíte lépe zacházet

Jak již bylo řečeno, nástroje jako Excel nebo procentuální kalkulačky na internetu mohou sloužit i pro kontrolu správnosti. Usnadní vám práci a ušetří čas, přesto je dobré v rámci všeobecného přehledu vědět, jak si s daným problémem poradit i bez nich. Stejně tak děti školou povinné by je neměly používat například při plnění domácích úkolů namísto toho, aby se problémy naučili řešit sami.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: