Lektor Jiří Benedikt: Nejtěžší bylo najít téma, které dokážu školit a za které budou chtít lidi zaplatit | VímVíc.cz

Lektor Jiří Benedikt: Nejtěžší bylo najít téma, které dokážu školit a za které budou chtít lidi zaplatit

11. 12. 2017

Jiří Benedikt je lektor a konzultant, který pomáhá lidem pracovat chytřeji – jak pracovat s chytrými programy (včetně MS Excel) a jak zvládnout time management. Ve svých firemních kurzech Lean a Design thinking pak učí ostatní, jak inovovat a zlepšovat výrobky a služby své firmy.

Lektor Jiří Benedikt: Nejtěžší bylo najít téma, které dokážu školit a za které budou chtít lidi zaplatit

V dnešní době jste zkušeným lektorem, který vede řadu kurzů. Jaké ale byly Vaše začátky?

Nejprve jsem učil angličtinu ve firmách. Top manažeři dávali 3 hodiny týdně svého času, to mě vycvičilo dodávat školení tak, aby splnilo opravdu vysoké nároky. Po škole jsem pět let strávil v mezinárodní poradenské společnosti a potom jsem tři roky vedl startup. Průběžně jsem u toho školil. No a nakonec jsem zjistil, že mě to baví tak moc, že už se věnuji téměř jen školení.

No nakonec jsem zjistil, že mě to baví tak moc, že už se věnuji téměř jen školení.

Můžete být konkrétnější v tom, co Vás na tom baví?

Při přípravě školení mě velmi baví ten tvůrčí proces, kdy musím vymyslet, jak co nejlépe předat to, co je třeba, účastníkům. Baví mě dělat školení názorné, dobře strukturované a jednoduše pochopitelné. Hrozně rád stále vymýšlím, jak svá školení zlepšit. No a na samotném školení mě baví skvělá atmosféra, která na nich panuje, a ta radost, kterou účastníci mají po školení z nově naučeného. Mám dobrý pocit z toho, že jsem jim pomohl se posunout v jejich kariéře.

To zní pěkně. Předpokládám ale, že ne vždy to je procházka růžovým sadem, co na tom pro Vás bylo nejtěžší?

Najít téma, které umím, dokážu školit a lidi chtějí na ta školení chodit a zaplatit za ně. Hrozně dlouho jsem o tom přemýšlel a nakonec začal Excelem. Je to zdánlivě banální věc, ale sám jsem byl překvapen, jak moc to lidem pomůže v jejich práci a jak jsou vděční za získané znalosti. Překonal jsem to tak, že jsem školení vypsal a hlásili se na něj lidi a fakt se jim líbilo. Tak jsem pak udělal videokurz.

Zmiňujete videokurz. Jakou v nich vidíte výhodu?

Pro mě osobně je to to, že se člověk za relativně nízkou cenu může učit od těch nejlepších. Sám absolvuji kurzy v angličtině a jejich obsah je nedocenitelný. Také je to dobré na různá složitá témata, která má člověk tendenci zapomínat – můžete se pak kdykoli vrátit a látku si “zopáknout”. Každý má ale svoje důvody, proč online kurzy preferuje.

Co je podle Vás důležité pro to, aby lektor vytvořil efektivní kurz?

Nejdůležitější je naučit se věci vysvětlovat jednoduše. Vžít se do role studenta a pochopit, že to, co nám se zdá jasné, je pro ně složité. Nepoužívat abstraktní poučky, ale konkrétní a jasné příklady. Na to doporučuji knihy “Přednášejte jako na TEDu” nebo “Made to stick”.

A Vaše rada pro lektory, kteří teprve začínají?

Začněte teď hned. Neprokrastinujte přemýšlením a vymýšlením. Sedněte teď hned na zadek a napište osnovu školení. Pak pozvěte pár přátel na testovací běh. Vezměte si zpětnou vazbu, upravte a pošlete do Vímvíc.cz. Hecněte se a neodkládejte to, jinak to neuděláte nikdy :). Kdybyste chtěli poradit se školením nebo se zeptat na váš nápad, na www.jiribenedikt.com na mě najdete kontakt, klidně napište.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry