Hello Bank! a Rekola: Svezte se do práce na kole | VímVíc.cz

Hello Bank! a Rekola: Svezte se do práce na kole

07. 05. 2018

Už i do Česka se dostal systém půjčování kol, tedy „bikesharing“. Svézt se tak můžete prozatím v sedmi městech, a to za minimální poplatek nebo dokonce i zdarma. Francouzská banka Hello Bank! jakožto sponzor, totiž podporuje aktivní životní styl, a proto umožňuje využít sdílená kola na určitý čas zdarma.

37

Sdílená kola po celém světě

Na západ od nás a v Asii jsou sdílená kola velice oblíbená, ale jak je to asi se vším, tak i v tomto případě postupně přicházejí problémy. Ten hlavní je, kam s nimi. Silným hráčem je například asijská společnost YellowBike (Beijing) Data Services Co.,Ltd., která vystupuje pod značkou Ofo. Rozhodně není možné přehlédnout její sytě žlutá kola. Webové stránky už má také v češtině včetně aplikace na mobil, a to jak pro Android, tak i pro iOS.

Myšlenka sdílených kol je určitě skvělá, ale v praxi to až tak jednoduché není. I když je příjemné občas využít kolo a svézt se tak třeba na vlak, který byste pěšky třeba nestihli, je nutné mít na paměti, že kolo musíte vždy někde zaparkovat. A právě s tím je spojen hlavní problém – lidé nezodpovědně parkují kola kdekoliv bez ohledu na místo, krádeže a poškozování kol. Provozovatelé pak musí reagovat na požadavky měst, která tato odložená kola musí řešit. Vyloženě barevnou skládku vytvářejí sdílená kola v čínských městech. Tamní provozovatelé a města už půjčování kol přestali zvládat. Někde už jste možná i slyšeli nebo četli, že v Číně nastal přímo kolaps sdílených kol. A ve Francii došlo na masovou destrukci kol v rámci hongkongského startupu Gobee, který pak musel svůj byznys uzavřít.

Rekola aneb V Česku zatím vše funguje skvěle

U nás je silným hráčem v oblasti bikesharingu ryze česká společnost Rekola Bikesharing s.r.o., která se značkou Rekola prorazila do Prahy a dalších měst. Na náš trh vstoupila tato společnost v roce 2013, a od té doby se jí poměrně daří. Z „garážové“ firmy nadšenců se vypracovala do společnosti, která dnes s městy otevřeně komunikuje a hledá způsoby, jak dostat kola dál a zároveň města nezahltit. Od 1. května 2018 navíc odstartovalo sdílení kol také v Ostravě. Celkem si tak můžete kola půjčovat v 7 českých městech, a to konkrétně v Brně, Českých Budějovicích, Liberci, Olomouci, Praze, Teplicích a nově i v Ostravě.

Rekola je česká společnost zaměřená na bikesharing, která na našem trhu úspěšně působí již 5 let.

Jak si kolo půjčit a kdy se svézt?

Rekola si můžete půjčit buď přes webové stránky společnosti nebo přes aplikaci do mobilu. Případně se dá využít i aplikace Messenger od Facebooku. Poslední variantou je půjčení klasicky přes SMS zprávy, ale zde je nutná aktivace na webu. Každá zaslaná SMS stojí 1 Kč. Pro půjčení a vrácení kola potřebujete 2 SMS. V první textovce dostanete kód zámku a druhá vám potvrdí vrácení. Celkem tedy zaplatíte 2 Kč. Mimochodem - věděli jste, že nejčastější doba výpůjčky kol u Rekola Bikesharing je 8 minut?

Možnost svezení na kolech je od 21.3. až do 30.11. kalendářního roku po celých 24 hodin. Pokud je na podzim hezké počasí, tak je to možné i déle. Přes mapu v mobilní aplikaci nebo na webu můžete zjistit, kde zrovna se kolo nachází a také si můžete všimnout, že každé rekolo má své vlastní jméno.

Rekola jsou růžová a každé má své vlastní jméno. Barva byla zvolena záměrně, aby moc nelákala zloděje a bylo také hned poznat, že jsou kola prostě jiná.

Ceny a poplatky

Tarify a ceník Rekola pro jednotlivé půjčení

bla

Předplatné pro Rekola

bla2

Určitě jste si všimli v tabulce zmínky o Hello Bank!, která podporuje zdravý životní styl. Díky jejímu sponzoringu je tedy prvních 15 minut jízdy na její účet. A to vůbec nemusíte být klientem této francouzské banky, abyste se mohli svézt zdarma. Při delší jízdě si pak doplatíte rozdíl po odečtení prvních 15 minut.

Jízdné můžete platit platebními kartami Diners Club, Maestro, MasterCard a Visa. Akorát je třeba mít povolené platby na internetu. Karta se registruje do systému přes platební bránu ČSOB a následně se používá pro platby za půjčení kol. Kartu můžete kdykoliv smazat nebo zablokovat.

Jízdu do 15 minut máte na účet Hello bank! a vše, co projezdíte navíc, je třeba doplatit. V průměru vás však hodinka na rekole vyjde na 20 Kč.

Spolupráce Rekoly a Hello Bank!

Spolupráce Rekoly a Hello Bank! má přitom trochu hlubší důvody, které cyklisté na první pohled nevidí. Samotná Hello Bank! se totiž prezentuje jako banka, která má ráda nové technologie a fandí zdravému životnímu stylu. Podpora sdílených kol bance sedí i v její marketingové kampani, ve které se snaží ukazovat jako banka, která myslí na lidi.

Rádi bychom také připomněli, že v současnosti nabízí banka Hello Bank půjčku, kterou si klient může sjednat klient online, bez nutnosti návštěvy pobočky. Hello Bank půjčka může být ve výši od 20 000 Kč do 1 000 000 Kč a za její sjednání a vedení klient nic nezaplatí.

Málokdo ale ví, že Hello Bank! má skupinu cyklistů, kteří spolu jezdí cyklistické závody a na výpravy. A jezdí na kole také do práce. Kromě cyklistů má i skupinu běžců, takže je zřejmé, že tato banka sportu jednoduše fandí. Svým zaměstnancům na pražské centrále zřídila kolárnu se sprchami. Upocený bankéř, který na kole přijede do práce u nás zatím není moc zvykem. Jenže Hello Bank! se snaží měnit mýty o bankovnictví, a udýchaní a zpocení bankéři jsou zde každé ráno. Mají v bance velkou podporu v tom, jak poté jednoduše mohou vplout do korporátního života.

Přečtěte si také článek o dopravě se slevou.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří