Jízdné zdarma? Do budoucna sleva 75 % pro studenty a důchodce | VímVíc.cz

Jízdné zdarma? Do budoucna sleva 75 % pro studenty a důchodce

23. 03. 2018

Začátkem letošního června by měla začít platit sleva na jízdném pro studenty a důchodce. Díky tomu by cestující s platným průkazem studenta nebo důchodce měli dostávat slevu 75 %.

Jízdné zdarma? Do budoucna sleva 75 % pro studenty a důchodce

Studenti a důchodci budou jezdit skoro zdarma

Od letošního 10. června, který je datem změny jízdních řádů, by měla začít platit novinka v podobě 75 % slevy na jízdném pro studenty a pro důchodce. Cena jízdenky na vlak i autobus se tak velmi sníží. Otázkou ovšem zůstává, jestli je tento krok správný. Některé dopravní společnosti se totiž bojí toho, že díky levnému jízdnému skončí na některých úsecích pohodlné dopravování. Další obavy mají z toho, že by to mohlo způsobit i dopravní kolaps.

Od června 2018 bude pro studenty a důchodce jízdné skoro zdarma.

Rizika levného jízdného

Kromě již zmíněného přetížení některých spojů nebo omezení pohodlnosti, bude muset být řešen také problém zneužívání těchto zlevněných jízdenek. A to ať už ze strany prodejců formou umělého navyšování ceny anebo prodej zlevněné jízdenky těm cestujícím, kteří už na ni nebudou mít nárok. Kvůli tomu hodlá stát navýšit počet kontrol, které budou na správnost prodeje jízdenek dohlížet přímo v autobusech a vlacích. Právem dopravců ovšem bude na některých spojích, které budou přeplněné, slevu neposkytovat.

Jízdné zdarma bude státní pokladnu stát přibližně 5,8 miliard Kč.

Cena jízdenky vlak

Cena jízdného ve vlaku ale i v autobusu se tedy bude pro důchodce a studenty od června 2018 měnit. Nutností ovšem pro zájemce o slevu bude mít stále při sobě občanský průkaz, kvůli případné kontrole věku. Dopravci tak chtějí předejít zneužívání zlevněného jízdného.

MHD se sleva na jízdné týkat nebude

Studenti i důchodci by v rámci uplatňování práva na slevy měli ukazovat občanský průkaz. V budoucnu bude ovšem potřeba udělat novou politiku pro prodej jízdenek. Důvodem toho je zejména to, že sleva bude pouze na vlaky, například Českých drah, nebo na linkové autobusy. Nikoli tedy na městskou hromadnou dopravu, takže jízdné Praha se měnit nebude. Další problém je také to, že spoje do Prahy jsou kolem špičky takřka plně obsazené, takže nové cestující bude těžké přepravit.

Peníze na jízdné půjdou ze státní pokladny

Pokud se ptáte, kde se peníze na toto zlevněné jízdné vezme, odpověď je poměrně jednoduchá - ze státní pokladny. Podle nynější vlády Andreje Babiše, chce vláda vzít peníze například z programu Start, který měl pomáhat s bezúročnými půjčkami například drobným podnikatelům.

Peníze na levnější jízdenky půjdou například z programu Start.

Jízdné zdarma: Větší vytíženost spojů

Podle ministerstva bude toto jízdné pro studenty a důchodce znamenat například vyšší vytíženost vlaků. V průměru jsou totiž vlaky zaplněné jen z jedné čtvrtiny a dopravci i ministerstvo doufá ve větší zaplněnost. Problémem ovšem budou situace v odpoledních a ranních špičkách, kdy jsou tyto spoje plné úplně. Další problém je také to, že některá města nebo obce nemají tak dobře vyvinuté spoje, takže výhody těchto zlevněných jízdenek ani nebudou moci někteří využívat.

Jízdné zdarma na Slovensku

Podobnou zkušenost mají také na Slovensku. Tam ovšem došlo k takovým dotacím, že studenti a důchodci mohou jezdit zdarma. RegioJet popisuje navýšení obsazenosti vlaků a autobusů na Slovensku až o 40 %.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří