Dobrý první dojem: Jak zapůsobit hned napoprvé? | VímVíc.cz

Dobrý první dojem: Jak zapůsobit hned napoprvé?

05. 12. 2017

Ať už jdete na rande, na pracovní schůzku nebo oběd s přítelovými rodiči, udělat dobrý první dojem není jen tak. Nejen, že jsme ve stresu z toho, že nás ostatní posuzují, ale ostatní nás skutečně posuzují. A první dojem často v lidech zůstane na dlouho dobu.

Dobrý první dojem: Jak zapůsobit hned napoprvé?

Mluvte s rozvahou

Kdekoli se poprvé objevíte, přemýšlejte o tom, co všechno je třeba druhému říci. Uvědomte si, že i druhá strana se chce vyptávat, svěřovat, konverzovat. Proto přemýšlejte nad tím, kolik toho sdělujete. A jestli náhodou nemluvíte jen vy. Možná se při této jednostranné „konverzaci“ cítíte velmi dobře, jelikož posluchač navíc poslouchá a usmívá se. I druhá strana se chce ale cítit dobře. Dejte jí také prostor a ptejte se.

Bojíte se mluvit? Podívejte se na kurz, jak se zbavit trémy.

Ukažte své chyby

Samozřejmě ne vždy a hned ze začátku je nutné vytahovat vaše vady, ovšem nikdo nevěří tomu, že je někdo dokonalý. Někdy se prostě stane, že byste rádi někoho okouzlili, pak ale máte špatný den a vše nevychází úplně podle představ. Nemusíte sice na posluchače snést všechnu bolest světa, můžete ale zmínit, že pro vás dnes opravdu nebyl dobrý den, a proto se cítíte tak, jak se cítíte. Mnoho lidí často v emocích tápe a jsou rádi, když je ostatní navedou a vysvětlí, proč se chovají, jak se chovají.

Nesnášejte na posluchače všechnu bolest světa, ale ukažte, že jste prostě taky jen člověk.

Přestože se to na první pohled nezdá, tak díky tomu můžete otevřít zajímavou konverzaci a můžete způsobit i dobrý první dojem. Druhá strana se třeba může cítit podobně, nebo takovou situaci zná a bude pro ní poté větší motivace se vám otevřít. Každopádně se k sobě přiblížíte tím, že budete sdílet něco více osobního a nebudete se snažit působit dokonale.

Používejte posluchačovo jméno

Úplně nejdůležitější je zapamatovat si, jak se osoba, která vám byla právě představena, jmenuje. Poté jméno opakovaně používejte. Druhá osoba se bude cítit speciálně a potěší ji, že si její jméno pamatujete. Snažte se také zapamatovat si jména lidí, dětí nebo mazlíčků, o kterých druhá strana hovoří. Na další schůzce se k tématu můžete poté přirozeně vrátit: „Už našla vaše Andrea v Praze byt?“

Nesnažte se být na pohovoru dokonalí

Jak udělat dobrý první dojem na pracovním pohovoru? Přečtěte si článek jak se připravit na pohovor. Personalisté si všímají, jestli nejste přílišný narcista. Zda si na pohovoru nepřipisujete kredity za věci, které až tak vaší zásluhou nejsou, nebo zda se snažíte shodit vaše pochybení v práci na ostatní.

Snažte se chovat tak, abyste si nepřipisovali úspěchy jiných.

Snažte se vypadat zaujatě

Pokud vaše tvář při rozhovoru vypadá příliš neutrálně, může se zdát, že vás hovor nezajímá. Přitom třeba lehké poklepání hlavou nebo souhlasné zvuky vyšlou mluvčímu jasnou zprávu, že mu nasloucháte. Také se snažte vnímat řeč těla a reagujte na ni.

A vždy se snažte chovat přirozeně.

Hledáte práci? Podívejte se také na aktuální nabídky práce a také na jednotlivé recenze firem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života Ze života firem a kanceláří