Reference od zaměstnavatele - proč o ní zažádat + vzor | VímVíc.cz

Reference od zaměstnavatele - proč o ní zažádat + vzor

16. 09. 2017

Přecházíte do nové práce a váš nový zaměstnavatel si přeje reference od vašeho bývalého zaměstnavatele? K čemu jsou reference od zaměstnavatele? Čtěte dále.

Reference od zaměstnavatele - proč o ní zažádat + vzor

Jak jste pracovali a dařilo se vám v předchozí práci? Reference zaměstnavatele je v podstatě zpětná vazba na vaše pracovní výkony a může být zajímavá nejen pro vás, ale hlavně pro vašeho budoucího zaměstnavatele.

Reference mohou být rozhodující

Jak už bylo řečeno výše, reference zaměstnavatele může být pro mnohé personalisty velmi důležitá. Dřívější podoba těchto referencí byla ústní a lidé se prostě a jednoduše na zajímavá místa doporučovali. Dnes se novým zaměstnavatelům předkládají písemné reference, které mohou personalistům při rozhodování velmi pomoci.

Díky refencím zaměstnavatele mohou zaměstnavatelé jednoduše zjistit, s jakým uchazečem o práci mají tu čest.

Kdy referenci zaměstnavateli předložit?

Mnoho lidé přemýšlí, zda reference od bývalého zaměstnavatele vkládat přímo do životopisu a nebo počkat, až si je nový zaměstnavatel přímo vyžádá. Pravdou je, že ideální možností je napsat do životopisu magické heslo pod pracovní zkušenosti - "reference na žádost." Pak už jen stačí počkat, jestli o ně bude mít zaměstnavatel zájem.

Pokud máte ovšem velmi zajímavé reference, které by vám mohly pomoci k místu, shromážděné například na webu LinkedIn, přiložte tento odkaz na váš profil přímo do životopisu.

Pokud budou uchazeči vyrovnaní, pozitivní reference zaměstnavatele mohou rozhodnout.

Pracovní reference vzor

V referenci zaměstnavatele by nemělo chybět doporučení, jehož součástí budou schopnosti uchazeče, celková profesní zdatnost nebo různé jiné charakterové rysy, které se projevují přímo při práci.

Referenci může navíc poskytnout kolega, nadřízený, obchodní partner nebo jednoduše kdokoli, kdo může hodnotit schopnosti uchazeče. Poté stačí napsat pár krátkých vět, ve kterých pisatel shrne hlavní přínos spolupráce s uchazečem.

Zajímají vás naopak recenze zaměstnavatelů? Mrkněte na hodnocení firem.

Přečtěte si také v tomto článku další informace o tom, jak správně požádat o reference.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří