Jak na výhodné spoření pro děti? | VímVíc.cz

Jak na výhodné spoření pro děti?

07. 03. 2018

Každý rodič by byl rád, aby jeho dítě bylo v budoucnu zabezpečené a mělo dobrou startovací pozici. Jen málokdo ale může najednou vydat tisíce korun za školu a další náklady. Nabízí se tedy spoření. Kdy a jak začít?

Spoření na děti

Nejvýhodnější spoření pro děti

Pokud chcete své potomky zajistit do budoucnosti a jako většina lidí v České republice nedisponujete milionovým kontem, asi vás už napadla varianta určité formy spoření. Když se řekne spoření, mnoho lidí si představí stavební spoření, které si zařídíte i na České poště. To kdysi bývalo v rámci dlouhodobého pohledu velmi výhodné, dnes už tomu tak ale není. Pokud svému dítěti chcete ulehčit budoucnost a vybrat pro něj to nejlepší spoření, objeví se před vámi několik otazníků.

  • Proč chcete dítěti spořit?
  • Kdy se spořením začít?
  • Jak vybrat formu spoření, aby splňovala vaše očekávání a byla efektivní?
  • Jaké cílové částky chcete dosáhnout vs. jaké jsou vaše reálné možnosti?

Pokud si na tyto otázky svědomitě odpovíte, velmi se vám tím ulehčí výběr toho nejvýhodnějšího spoření pro děti.

Pokud uvažujete o spoření pro děti, měli byste mít jasno v tom proč, kdy, jak a kolik.

Motivace spořit

Přemýšlíte o tom, že byste mohli odkládat určitou částku stranou, aby vaše dítě na prahu dospělosti dostalo lidově řečeno něco do vínku? Pak jste na správném startovacím bodě. Teď už jen zbývá si říct, proč. Pokud totiž budete vědět, k čemu svého potomka vedete, pomůže vám to určit cílovou částku, dobu, kdy se spořením začít, i formu investice.

Pokud například chcete, aby vaše dítě šlo na vysokou školu, jste postaveni před tři základní (a finančně velmi odlišné) varianty – veřejné vysoké školy, soukromý sektor či studium na zahraniční VŠ, respektive jazykové a vzdělávací pobyty na střední škole.

V případě, že studium není vaší prioritou, možná zvažujete vlastní podnikání, protože sami víte, jak byly začátky složité.

A pak je tu také otázka samostatného bydlení. Každá z těchto variant vyžaduje jiný typ přístupu.

Důvody, kvůli kterým se rozhodnete uzavřít spoření pro děti, často určují formu produktu, který je pro vaše účely nejvhodnější.

Správné načasování

Tento bod je velmi jednoduchý. Čím dřív to vaše finanční situace dovolí, tím lépe. Stabilní výnosy a ochranu před výkyvy trhu nabízí pravidelné investice v dlouhém časovém horizontu (mezi patnácti až dvaceti lety). V tomto pohledu se doporučuje jediné preventivní opatření. Spoření pro děti vždy uzavírejte na své jméno. Známe případy, kdy děti pracně ušetřené peníze rodičů utratily za zbytečné věci, které pro tyto účely nebyly zamýšlené.

Nejvýhodnější spoření pro děti je to, které bylo uzavřeno co nejdříve. Dlouhodobý časový horizont investicím prospívá.

Efektivní investice

Oblíbené stavební spoření není špatnou volbou, ale jako spoření pro děti není nejefektivnější. V současné době se doporučují pravidelné dlouhodobé investice s úrokem 5 až 6 %. Pokud si v této problematice nejste jisti, vyplatí se i investice do finančního poradce. Ten vám nejenom nabídne vhodné produkty, ale také navrhne optimální strategii vzhledem k vašim možnostem a povaze.

Ať už se budete rozhodovat sami nebo s pomocí poradce, měli byste se zaměřit na následující body:

A poslední tip na závěr. Pokud se rozhodnete pro určitý produkt, neměňte investiční horizont. I v případě, že se aktuální investice zdá nevýhodná, bude lepší ji dotáhnout do konce, než riskovat mnohem větší ztrátu při předčasném výběru a poplatky za zrušení smlouvy.

Pokud si nevíte rady, nebojte se investovat do finančního poradce.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře