Šikana v práci aneb Jste obětí mobbingu nebo bossingu? | VímVíc.cz

Šikana v práci aneb Jste obětí mobbingu nebo bossingu?

12. 05. 2017

Máte pocit, že nepříjemnost šéfa v práci přesahuje únosnou míru? Dělá vám naschvály nebo s vámi naopak vůbec nekomunikuje? Šikana v práci se nesmí podceňovat. Přečtěte si, co dělat, pokud se šéf chová neúnosně.

Šikana v práci aneb Jste obětí mobbingu nebo bossingu?

Jak šikana začíná?

Šikana může většinou přijít poměrně nenápadně. Neustálá kritika, nepředávání informací nebo dokonce zesměšnění před kolektivem. Pokud už jste něco z toho zažili víckrát a začíná vás to ohrožovat na zdraví nebo vám to komplikuje osobní život, zpozorněte.

Šikana v rámci skupiny

Pokud jste se stali terčem nejapných vtípků kolegů, útoků na vaši osobu, nebo jste z kolektivu záměrně vyčleňováni tak, že vám nejsou předávány informace anebo vám byly odstraněny pomůcky k výkonu práce, velmi pravděpodobně se jedná o šikanu. Každý samozřejmě pozná, pokud se opravdu jedná pouze o vtip od kolegů anebo máte co do činění s rafinovanými útoky na vaši osobu.

Mobbing je název šikany, která v sobě skrývá rafinovanou a skrytou šikanu skupiny směrem k jedinci.

Žárlivost a arogance moci

Otázka je, proč vůbec někdo má potřebu útočit na svoje kolegy nebo zaměstnance. Jedním z hlavních důvodů, proč mívají zaměstnanci, nebo zaměstnavatel potřebu šikanovat je to, že je zaměstnanec lepší než oni sami. Na vině je tedy často osobnostní porucha zaměstnavatele, a to zejména žárlivost, jakožto porucha sebevědomí.

Rafinovanost, skrytost a přetvářka neboli Rozděl a panuj

Zákeřné na šikaně v práci (a nejen konkrétně na šikaně v práci) je to, že se často děje za zavřenými dveřmi. Agresor může navenek působit jako relativně vyrovnaná osoba (někdy až přehnaně optimistická), ale jakmile se ocitne s obětí o samotě, propukne peklo. Může se také stát, že agresor začne ostatní zaměstnance chválit, aby zabránil tomu, že by někdo oběť mohl podpořit.

Jednoho zaměstnance chválí, druhého zesměšní, aby ostatní šikanovanému nevěřili.

Útoky několikrát týdně

Za šikanu se dá považovat například neoprávněná, a hlavně neustálá kritika (která může souviset s poruchou sebelásky, agresora) zadávání nesmyslných úkolů, podřadných úkolů nebo úkolů nesplnitelných anebo neustálé osobní útoky. Jestliže se toto děje po dobu minimálně půl roku a nejméně třikrát za týden, může se jednat o šikanu.

Šikana od osoby jinak velice inteligentní

Další věc, která se často se šikanou pojí je to, že agresorem může být osoba jinak velice inteligentní a v kolektivu oblíbená. Často se ale jedná o jedince, který v sobě může mít skrytý osobní problém, se kterým se nedokáže vyrovnat a ulevuje si útoky na zaměstnance. Nejhorší možná kombinace je, pokud je agresorem osoba, která se léčí s nějakou osobnostní poruchou (nebo prozatím ani neví, že ji má), bere prášky na uklidnění a čas od času si uleví i alkoholem. Máte pocit, že jako leader, nejste úplně nejlepší? Přečtěte si, které chyby jako leader možná děláte.

Bossing je šikana, které se dopouští nadřízený pracovník. Poškozuje podřízeného a znemožňuje mu jeho práci. Taková šikana celkově zhoršuje vztahy na pracovištu a zvyšuje kult vedoucího, o což se nadřízený snaží.

Úkoly nesplnitelné nebo naopak takové, které nemáte v popisu práce

Šikana nemusí být jenom zadávání nesplnitelných nebo nesmyslných úkolů. Agresor může také vyčítat věci, které s pracovní pozicí příliš nesouvisí. Samozřejmě – jestliže máte na svém pracovním stole nepořádek, můžete čekat, že dřív nebo později vám někdo řekne, ať s tím něco uděláte. Pokud vás ale šéf peskuje za maličkosti, mějte se na pozoru.

Co můžu dělat se šikanou v práci?

Pokud cítíte, že vás kolega nebo šéf šikanuje, existují tři cesty ven. Buď podáte výpověď (o to se ale s největší pravděpodobností agresor snaží a splnili byste mu tedy přesně to co chce, plus ještě bez nároku na odstupné), ale většina lidí si nemůže dovolit takto ztratit práci. Vždy hlavně pamatujte na vlastní zachování zdraví. Další možnost je zajít za vedením, které je nad agresorem, popsat mu situaci a doufat v zastání. Poté je velmi účinné spojit se s Inspektorátem práce. Poslední možnost, která je ale ze všech nejnáročnější a s nejistým výsledkem, je obrátit se na právníka.

Pokud podáte výpověď, pravděpodobně agresorovi splníte to, v co doufá.

Právník může pomoci

Pamatujte na to, že pokud se na právníka obrátíte, budete potřebovat veškeré důkazy, které by agresora mohly usvědčit. Tedy, uschovejte výpověď, kterou jste od šéfa dostali, nebo výhrůžné a nepříjemné maily, či jinou pracovní komunikaci.

Hrozba inspektorátem práce

Právník může pomoci tak, že vám pomůže sepsat dopis, který zaměstnavatele „postraší“ nebo Státní úřad práce či Úřad práce skutečně o situaci informujte. Každopádně – promyslete veškeré možnosti, které máte k dispozici a situaci řešte okamžitě.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Ze života Ze života firem a kanceláří Ze života zaměstnanců