Minimální mzda 2019: Jaké změny lze očekávat? | VímVíc.cz

Minimální mzda 2019: Jaké změny lze očekávat?

08. 11. 2018

Už několik let za sebou česká minimální mzda roste. Rok 2019 nebude v tomto ohledu výjimkou. O kolik minimální mzda poroste a může mít toto rozhodnutí v konečném důsledku fatální dopad na českou ekonomiku?

Minimální mzda 2019 bude oproti minulému roku vyšší

Minimální mzda v roce 2018

Rok 2018 byl obtížný pro firmy, které bojovaly s problémy vznikající díky rostoucí průměrné mzdě, platům i rostoucí ekonomice, ale také pro politiky. Ti se stále nemohou shodnout na tom, o kolik minimální mzda 2019 vzroste. Zkrátka a dobře, současná situace na trhu práce nahrává do karet spíše zaměstnancům než společnostem.

Minimální mzda v roce 2018 dosahovala 12 200 korun, v roce 2017 byla dokonce o 1 200 korun nižší. Její trend je samozřejmě rostoucí, pouze v době ekonomické krize stagnovala a nijak se nevyvíjela. Následující rok se ale můžeme těšit z růstu minimální mzdy, která nabývá vyšších hodnot již popáté v řadě.

Posledních pět let za sebou minimální mzda každoročně roste. V roce 2017 dosahovala 11 tisíc, o rok později vzrostla o 1 200 korun.

Nezaměstnanost tlačí na růst mezd

Především v letošním roce se situace na trhu práce stávala pro firmy neúnosnou, neboť míra nezaměstnanosti byla rekordně nízká. V České republice dokonce v porovnání s Evropskou unií dosahovala nejnižších hodnot. Firmy mají nouzi o zaměstnance, je pro ně velmi těžké ty kvalitní ve společnosti udržet. Na úřadech práce je inzerováno více volných pracovních míst, než kolik jich je reálně poptáváno.

Nezaměstnanost se promítla také do rychlejšího růstu mezd, přesto firmy musí odmítat zakázky. Centrální banka zatím předpovídá nominální zvýšením mezd o 8,6 %, reálně o 6,4 %.

Nezaměstnanost je trnem v oku mnoha společnostem. Nezaměstnanost tlačí na růst mezd, firmy navíc musejí některé objednávky odmítat.

Každý si přeje něco jiného

Popáté v řadě se mohou těšit lidé, kteří pobírají minimální mzdu, z jejího navýšení. Takových osob je zhruba 150 000 a výrazně si polepší, minimálně o tisíc korun. Právě tuto částku avizuje český premiér Andrej Babiš, který se nechal slyšet, že maximální hodnota minimální mzdy pro rok 2019 by měla být 13 200 korun.

Nemůže tak najít společnou řeč s odborovými svazy, které požadují nárůst o půldruhého tisíce, tedy na 13 700 Kč. Členové vlády se ale očividně nemohou dohodnout a Ministerstvo práce a sociálních věcí zmiňuje 13 400 Kč, tedy částku odlišnou, a ještě o 200 korun vyšší, než slibuje premiér.

Mezi členy vlády samotnými ani odbory nepanuje shoda, a tak se všechny strany snaží nalézt společný kompromis.
O kolik Čechům vzroste minimální mzda 2019?

Minimální mzda v roce 2019

Není tedy ještě stále jasné, zda poroste o 1 000, 1 200 nebo 1 500 korun, či se dokonce bude jednat o kompletně jiné hodnoty. Přáním politiků je odpolitizovat růst minimální mzdy. Ta by následně měla být navázána na výši průměrné mzdy. Vše by se odvíjelo od koeficientu, na kterém se ale opět všechny výše zmíněné strany neshodnou.

Na jednom se ale shodnou všichni. Minimální mzda v dalším roce znovu poroste. I přesto, že MPSV navrhuje vyšší růst než Andrej Babiš, česká minimální mzda je stále jedna z nejnižších napříč celou Evropou. Dokládají to i data Eurostatu, dle kterých je tuzemská minimální mzda jedna z nejnižších mezi 22 zeměmi EU, které mají stanovenou minimální mzdu napříč celou republikou. Součástí průzkumu tedy nebyly země jako Itálie, Kypr, Švédsko, Rakousko, Finsko a Dánsko, které minimální mzdu takto stanovenou nemají.

Česká minimální mzda je jednou z nejnižších v celé EU. Vychází to také z dat Eurostatu.

Pravidelný růst minimální mzdy

Odpolitizování růstu minimální mzdy a její navázání na průměrnou mzdu je opravdu dlouhodobým cílem. Už minulá vláda premiéra Bohuslava Sobotky stanovila cíl, který zněl jednoduše: minimální mzda by měla být tvořena 40 % průměrné mzdy. A protože, jak bylo zmíněno výše, roste rok od roku, téměř této hranice dosáhla. Je tvořena totiž z cca 38,5 %.

Pokud by navíc vzrostla minimální mzda v roce 2019 na 13 200 korun, dosahovala by 43,6 procenta průměrné mzdy v 1. čtvrtletí letošního roku.

Odpolitizování růstu minimální mzdy je dlouhodobým cílem. Minulá vláda si dala za cíl její nárůst na 40 % průměrné mzdy.

Jak jsou na tom sousedi

Česká republika ale není jediná, kdo se na růst minimální mzdy připravuje. Její růst ohlásilo také Slovensko či Polsko. Jak již bylo zmíněno, Rakousko nemá zaveden institut minimální mzdy. Nejnižší byla v roce 2018 minimální mzda v Polsku, která v přepočtu na české koruny dosahovala necelých 12 tisíc. Hned za ní bylo Slovensko s 12 064 korunami. V České republice byla stanovena na 12 200 Kč a v Německu diametrálně odlišně na 37 650 korun.

Německo už schválilo nárůst minimální mzdy, která je ale udávána nikoliv jako měsíční, ale hodinová částka. Práce trvající hodinu má být ohodnocena minimálně 9,19 eury.

Minimální mzda v příštím roce poroste také u sousedů, konkrétně v Polsku a na Slovensku. V Rakousku nemají zavedenou minimální mzdu.

Co na to říkají zaměstnavatelé

Rekordně nízká nezaměstnanost a současná situace na trhu práce způsobila, že růst minimální mzdy vrásky a noční můry zaměstnavatelům nezpůsobuje. Zaměstnavatelé potřebují nové a především kvalitní zaměstnance a rádi jim zvyšují nejen plat, ale také nabízejí v roce 2018 více zajímavých firemních benefitů. Hůře se vedení společností bude cítit, jakmile se zastaví růst či dokonce dojde k poklesu české ekonomiky. Růst minimální mzdy by se pro něj pak stal velkou komplikací.

Návrh MPSV tak může mít v budoucnu velký dopad na firmy. Někteří ekonomové se navíc domnívají, že Ministerstvo práce a sociálních věcí se chová populisticky a jeho jednání může mít fatální následky. Jaký máte na růst minimální mzdy v roce 2019 názor vy?

A jak vypadala situace ohledně minimální mzdy na počátku roku 2018?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy