Jak probíhá pohovor u firmy Johnson & Johnson a na co se připravit? | VímVíc.cz

Jak probíhá pohovor u firmy Johnson & Johnson a na co se připravit?

23. 01. 2018

Přinášíme vám rozhovor s členy týmu Talent Acquisition o tom, jak vypadá pohovor ve firmě Johnson & Johnson. Které vlastnosti jsou klíčové pro to, abyste byli úspěšní? Jaké otázky vás mohou zaskočit? Mrkněte, co vás na pohovoru v Johnson & Johnson čeká.

Jak probíhá pohovor u firmy Johnson & Johnson a na co se připravit?

Jaké jsou tipy a triky pro uchazeče, který se u vás chce připravit na pohovor?

Vždy působí dobře, když si kandidát zjistí základní informace o firmě. Není vůbec nutné podrobně "biflovat" nejčerstvější obchodní statistiky, ale rádi vidíme, když má kandidát představu o tom, co děláme, a dokáže zdůvodnit, proč by právě u nás chtěl pracovat. Hodí se také mít připravenou odpověď na otázku, jakými úspěchy už se kandidát může pochlubit - a vůbec nevadí, když to bude třeba jen malý úspěch ze školy či studentské brigády. Naopak se nevyplácí přikrášlovat životopis - zkušený personalista takový pokus většinou odhalí během několika vteřin a kandidát se tím zbytečně vyřadí z výběrového řízení hned v jeho úvodu.

Základní tipy od Johnson & Johnson

  • prostudovat webové stránky společnosti (čím se společnost zabývá)
  • zjistit si více o pozici, na kterou se uchazeč hlásí
  • připravit si otázky ohledně práce
  • mít chuť dozvědět se o práci více
  • přijít pozitivně naladěn
  • v případě zpoždění (i třeba jen pětiminutového) nebo zrušení se vždy předem omluvit
Nejraději máme kandidáty, kteří mají dobře nastudovanou pozici, na kterou se hlásí, a ví i něco navíc o nás.

Na jakou nejzáludnější otázku se na pohovoru ptáte?

Skoro každého kandidáta se ptám, jakou práci by nikdy v životě nechtěl dělat. A rozhodně nedoporučuji, aby se mě snažil přesvědčit, že může dělat v podstatě cokoli. Často po kandidátech také chci, aby se podělili o konkrétní příklad, kdy udělali nějakou chybu, kterou pak museli napravovat. Pokud mi kandidát bude tvrdit, že se mu nic takového v životě nestalo, plusové body mu to rozhodně nepřinese. Smyslem této otázky totiž není kandidáta diskvalifikovat proto, že někdy udělal chybu, ale zjistit, jak vzniklý problém dokáže vyřešit. Také se ptáme na to, co by na sobě uchazeč nejraději změnil. Na první pohled jednoduchá otázka, na kterou ale většina lidí nedokáže odpovědět.

Smyslem otázek není kandidáta diskvalifikovat, ale zjistit, jak vzniklou situci dokáže řešit.

Jakou vlastnost by měl mít každý kandidát, kterého hledáte?

U každého uchazeče oceňuji komunikativnost, upřímnost, zdravé sebevědomí, ale také soudnost a určitou dávku pokory. Důležitá je také sebereflexe, schopnost poučit se z vlastních chyb a chuť pracovat v mezinárodním kolektivu lidí z celého světa.

Johnson & Johnson

Jak u vás probíhá přijímací řízení?

Průběh a délka výběrového řízení hodně závisí na konkrétní pracovní pozici, proces však bývá minimálně dvoukolový. Na začátku je telefonát s náborářem, při němž si obě strany udělají představu o vzájemných očekáváních. Pokud kandidát svými zkušenostmi vyhovuje a o pozici má zájem, následuje osobní pohovor s náborářem, který poskytuje větší prostor pro diskusi o kandidátových zkušenostech, schopnostech a představách i o pracovní pozici a firmě jako takové.

U některých pozic testujeme také jazyky, logiku nebo třeba MS Excel.

Pokud kandidát požadavkům na danou pracovní pozici vyhovuje, náborář sepíše krátký profil a odprezentuje jej manažerovi. V případě pozitivní zpětné vazby od manažera následuje druhé kolo pohovoru, při němž se kandidát potkává přímo se svým potenciálním nadřízeným nebo některým z jeho kolegů. U většiny pozic dokážeme po dvou kolech výběrové řízení uzavřít, v některých případech však mohou následovat ještě další pohovory - např. s nejvyšším managementem nebo členy budoucího týmu. Součástí jednotlivých kol výběrového řízení také mohou být různé testy a případové studie.

Máte nějaký zajímavý zážitek nebo vtipnou zkušenost z pohovoru?

Takových historek máme víc. Jednou mi kandidát dorazil na pohovor s půlhodinovým zpožděním a zdůvodnil jej tím, že mu ujelo metro a musel celých osm minut čekat na další. Jindy nám zase kandidát na otázku, jaký je jeho “dream job”, odpověděl, že by chtěl pracovat v muzeu. Hlásil se přitom na pozici účetního hlavní knihy k nám do Johnsonu. Jedna dosud milá, pokorná a velmi motivovaná kandidátka po zaslání nabídky zavolala, že po zkušební době chce navýšit plat min. o 10 000 Kč a že na této pozici (jednalo se o velmi seniorní roli) rozhodně nechce působit déle než rok. Naopak jedna juniorní kandidátka se nám například za 20 minut pohovoru podívala do oči asi jen třikrát.

Stala se nám také situace, kdy pohovor trval asi jen 2 minuty, protože kandidátka přišla osobně říct, že už přijala jinou nabídku.

Čím vás může uchazeč na pohovoru nejvíce zaujmout?

Zastávám názor, že při výběrovém řízení si vybírají obě strany, a proto mne zaujme v první řadě kandidát, který se mnou aktivně a upřímně komunikuje, bere mne při konverzaci jako partnera a upřímně se zajímá o pracovní pozici i prostředí. Podnětné mohou být i momenty, kdy se konverzace stočí na témata, která zdánlivě s výběrovým řízením nesouvisí - třeba když kandidát vášnivě popisuje svého koníčka nebo zážitky z cest. A k dobrému dojmu samozřejmě vždy přispěje pozitivní naladění a energie, oční kontakt a pevný stisk ruky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří