Jak a proč neztrácet motivaci při hledání práce | VímVíc.cz

Jak a proč neztrácet motivaci při hledání práce

01. 11. 2018

Udržet si motivaci není jednoduché a mít podporu svých blízkých je v době hledání nové práce k nezaplacení. Dejte si načas a neskočte po první nabídce. Nezapomínejte, za čím jdete a co je pro vás podstatné. Tím podpoříte nejen vaše sebevědomí, ale také zvýšíte své šance při pohovoru.

Jak a proč neztrácet motivaci při hledání práce

Motivace k práci

Čerstvý absolvent, kvůli „reorganizaci” nově nezaměstnaná, nový pár táhne změna a ti ostatní jednoduše potřebují více peněz. Ať je vaše motivace pro hledání práce jakákoliv, vždy byste měli vědět odkud plyne a kam vás vede. Jakmile totiž ztratíte zdroj svého odhodlání, spokojíte se s málem nebo na práci nedosáhnete vůbec.

Ale pozor, málo je jen nekonkrétní pojem. Uklízet domy a firmy může být stejně stimulující práce, jako prodávat reklamu přes telefon. Zároveň můžete být nešťastným hercem, který chtěl být hudebníkem, anebo cestovatelem a průvodcem toužícím po klidu domova. Hlavní roli hraje váš individuální přístup, ve kterém budete muset být upřímní sami k sobě.

Vnější motivace? Důležitá je podpora okolí

Děti, úspěch v očích rodiny nebo vysoká hypotéka. Motivace přicházející z vašeho okolí je různá. Co vás ale podrží nad vodou je občasné poklepání po rameni a dvě slova: „To zvládneš!”

Upřímná slova podpory od blízkého člověka jsou daleko silnější než bezpočet motivačních řečníků vesmírně vzdálených vaší situaci. Je to reálná psychická podpora ve chvíli, kdy jste jen kousek od kapitulace. Přirozená potřeba mít u sebe někoho, kdo vás postaví zpět na nohy a popostrčí dál.

Podpora blízkého člověka je daleko silnější než bezpočet motivačních řečníků.

Proč se změny nebát

Častým důvodem těchto změn je nedostatek peněz. Právě proto není vždy moudré sázet vše na jednu kartu. Říká se, že nenáviděná práce vám otevře oči a vy doopravdy zjistíte, kam vás srdce táhne. Někdy se však jednoduše situaci poddáte, a ačkoliv vám vaše pozice leze krkem, peníze vám postačí. Nicméně nezapomínejte na klišé v podobě statistik: V práci trávíme třetinu života.

Vzpomeňte si na svou motivaci, vydělávejte si třeba prací z domu, ale hlavně pokračujte v hledání.

V práci trávíme třetinu svého života.

Doba hledání není sama o sobě vůbec lákavá. Můžete mít štěstí ve startupu při prvním pohovoru, ale také můžete hledat celá léta. Pokud se však budete nadále vzdělávat a posouvat směrem k vysněnému zaměstnání, není člověka, který by za 5 let nemohl být tam, kde být chce. Bude to dlouhých 5 let, to ano. Stále ale kratších, než 35 roků pouhého čekání na důchod.

Jakmile se dostanete za tuto hranici a přijdete s nadšením nachystaní na vysněný pohovor, máte výhodu. Personalisté hledají lidi s chutí do jimi nabízené práce. Nejen vážné, ale doopravdy zapálené zájemce. Pro zaměstnavatele je totiž člověk motivovaný přínosem, Osoba odpočítávající čas do konce pracovní doby je osoba bez motivace. Takový člověk nezvedne prst navíc. Jeho výkon je naopak nižší a působí negativně na celkový kolektiv.

Udržení motivace při práci

Dostali jste se do bodu, kdy vám vaše zaměstnání dává smysl. Vámi vytvořené vzdušné zámky, které nad touto prací poletovaly, se však přeměňují na realitu a vaše úsilí se zdá být zbytečné: znovu jste „jen” v zaměstnání.

Pokud ztrácíte elán při náročnější aktivitě, je dobré si uvědomit možné výsledky vaší dřiny. U sportu jde o lepší fyzický pocit, u hudby o pocit psychický. Ve finále jde u obou hlavně o pocit zaslouženého úspěchu.

Ušli jste dlouhou cestu, ale pamatujete, proč jste šli tudy?

Práce má různá východiska. Jestli jste na postu vámi vybudovaném a víte, jak na sobě pracovat a pouze hledáte motivaci, vzpomeňte si na čas předtím, než vás přijali. Ušli jste dlouhou cestu, ale pamatujete, proč jste šli tudy?

Rady pro udržení motivace při práci jsou: vytvořit si plán dne, pravidelně cvičit a dostatečně odpočívat. Naučte se ovládat svůj čas, projděte si příručky o time managementu. Je-li pro vás vaše momentální práce důležitá, držte se svého denního režimu. Pracovní doba pak bude jen ukazatelem pro nadřízeného a vy budete v jeho očích člověkem, se kterým může počítat.

Benefity v očích zaměstnavatele

Udržet si nadšení nese své ovoce. Kdo je motivovaný, ten je produktivní a kdo je produktivní, ten vydělává. Kdo vydělává, toho je třeba si udržet a koho je třeba si udržet, toho je nutné dále motivovat. Kéž by to bylo tak jednoduché, viďte? V principu ale tento koloběh věcí funguje docela přirozeně.

Dobrý vedoucí pracovník se obklopuje dobrými podřízenými. To jsou ti, kterým může věřit a kteří mu vytváří profit i dobrou atmosféru. Už vidíte, jak se smyčka pro demotivované utahuje?

Dobrý vedoucí pracovník se obklopuje dobrými podřízenými.

Naslouchat a chválit jsou motivační prostředky dobrého učitele, rodičů, ale i dobrého zaměstnavatele. Další rady jsou, například, udržet v práci dobrou náladu narušením nudného stereotypu (ne však zajeté rutiny, to jsou dvě rozdílné věci) a vyvážením práce a volna.

V konečném důsledku je tedy toto souznění výhodné pro obě strany. Máte sebemotivaci a jste zároveň motivováni. Svého nadřízeného ovlivníte jen omezeně, můžete si ho ale do jisté míry ozkoušet u pohovoru (s jistou opatrností, to je jisté). Hlavním vaším úkolem je ale pracovat sami na sobě, zahnat myšlenky na důchod. Ten přijde, až bude čas. Zajistěte, aby vaše třetina života strávená v práci stála za to.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis Pracovní pohovor Start kariéry Úspěch v kariéře