Dálniční známka: Dálnice v ČR a v zahraničí | VímVíc.cz

Dálniční známka: Dálnice v ČR a v zahraničí

03. 05. 2022

Dálniční známka je v současnosti pro většinu řidičů nezbytností. Dálniční známka ČR funguje od roku 1995 a její podoba se změnila v roce 2020, kdy se objevila elektronická dálniční známka. Dálniční známka je poplatek za užití rychlostní silnice a dálnice. Dálniční poplatek není stejný pro všechny země. Rozlišuje se dálniční poplatek podle času a dálniční poplatek podle ujeté vzdálenosti.

Co přinesla elektronická dálniční známka a kde koupit dálniční známku? Článek krátce představí historii dálniční známky ČR, vypíše výhody elektronické dálniční známky, popíše dálniční úseky bez poplatku a zpoplatněné dálnice. V závěru ukáže, jak funguje dálniční známka v zahraničí.

Dálniční známka

Dálniční známka ČR

Dálniční známka je dálniční poplatek za využití dálnice nebo rychlostní komunikace. Základní typy dálničních známek se odlišují podle času nebo podle vzdálenosti. Dálniční známka ČR funguje od 1. ledna roku 1995 a od roku 2007 bylo zavedeno mýtné pro vozidla nad 12 tun. Dálniční známka ČR je dálniční poplatek podle času, tzv. časový poplatek. Dálniční známka ČR platí pro všechna vozidla do 3,5 tuny a netýká se vozidel, které jsou od poplatku osvobozeny. Zpoplatněné úseky dálnic jsou vyznačeny dopravní značkou Dálnice a Konec dálnice (například dálnice D1, dálnice D5 a dálnice D11). Dálniční známka ČR se dá koupit jako desetidenní, měsíční a roční.

Dálniční známka cena

Od roku 1995, kdy byla zavedena dálniční známka, se pochopitelně mění i vývoj cen poplatků za užití dálnic a rychlostních komunikací. Za léta existence dálniční známky ČR se měnily i její typy. Do roku 2000 bylo možné zakoupit pouze roční dálniční poplatek; od roku 1995 do roku 1997 stála roční dálniční známka 400 Kč pro vozidla do 3,5 tuny. Od roku 1998 byla dálniční známka cena 800 Kč za rok. Dvojnásobná cena dálničních známek byla zapříčiněna povodněmi v roce 1997, získané finance byly určené na opravu komunikací. Dálniční známka cena bude uvedena pro představu jen v několika příkladech a pro vozidla do 3,5 tuny.

Rok Roční Dvouměsíční Měsíční Patnáctidenní Desetidenní
2000 800 Kč 200 Kč 100 Kč
2005 900 Kč 300 Kč 200 Kč
2010 1.200 Kč 350 Kč 250 Kč
2015 1.500 Kč 440 Kč 310 Kč

Dálniční známka cena je od roku 2012 stejná až dosud, do roku 2022. S tím rozdílem, že nalepovací dálniční známky zanikly a nahradily je elektronické dálniční známky.

Ztráta řidičského průkazu si vyžádá hodně času, protože je nutné vyřídit si nový řidičský průkaz. Ztráta řidičského průkazu je obzvláště nepříjemná pro řidiče z povolání.

Elektronická dálniční známka

Na konci roku 2020 byla uvedena do provozu elektronická dálniční známka. Prodej elektronických dálničních známek byl spuštěn přes e-shop na edalnice.cz v prosinci 2020 a nalepovací papírové dálniční známky zcela zanikly. Elektronické dálniční známky znamenají pro řidiče mnoho výhod a usnadnění. Řidiči nemusí shánět dálniční kupóny po čerpacích stanicích a jiných prodejních místech, stačí koupit dálniční známku přes e-shop edalnice.cz. Při nákupu se zadá číslo platební karty.

Elektronická dálniční známka je k prodeji v síti obchodních míst a k dispozici jsou také samoobslužné kiosky. Na pobočkách České pošty a čerpacích stanicích EuroOil se za nákup elektronické dálniční známky přijímá hotovost. Kiosky umožňují pouze platbu kartou. Obrovským usnadněním je, že řidiči nemusí nic nalepovat na čelní sklo (a obtížně slepovat) a uschovávat útržky z papírových dálničních známek. Nákup elektronické dálniční známky přes e-shop edalnice.cz je možné uskutečnit až s tříměsíčním předstihem.

Roční elektronická dálniční známka platí celý rok od vybraného data. Má klouzavou platnost, takže řidič sám zvolí datum, od kterého bude známka platit. V porovnání s papírovými dálničními známkami je to velká úspora peněz v případě, kdy řidič koupil roční dálniční známku například v květnu. Zaplatil cenu za roční známku, přestože ji reálně využíval po dobu pár měsíců.

Pokud si řidič při nákupu elektronické dálniční známky zvolí možnost zaslání upozornění, systém jej upozorní před koncem platnosti dálniční známky formou SMS zprávy nebo e-mailem. Kupuje-li elektronické dálniční známky společnost pro svá vozidla, může provést snadný hromadný nákup a zaplatit jednou platbou. Případná chyba při zadávání SPZ se dá nově opravit i v průběhu platnosti elektronické dálniční známky. Změna údajů se dá provést pouze jednou a umožňuje změnu dvou znaků SPZ a stát registrace.

Elektronická dálniční známka cena

Druhy elektronických známek a jejich cena je stejná jako v minulých letech u nalepovacích papírových dálničních známek. Elektronická dálniční známka cena je:

  • Roční za 1.500 Kč
  • Na 30 dní za 440 Kč
  • Na 10 dní za 310 Kč

Rozdíl je u vozidel s ekologickým pohonem, kdy je dálniční známka cena následující:

  • Roční za 750 Kč
  • Na 30 dní za 220 Kč
  • Na 10 dní za 155 Kč

Od poplatku jsou automaticky zcela osvobozena vozidla s pohonem na elektrickou energii, na vodík nebo hybridní pohon (hodnota emisí CO2 do 50 g/km) a také historická vozidla. Hybridní vozy musí mít přidělenou speciální SPZ, která začíná písmeny EL. Historická vozidla mají přidělenou zvláštní registrační značku a průkaz historického vozidla.

Od nákupu dálniční známky jsou osvobozena vozidla sloužící k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou. V případě kontroly dálniční známky stačí předložit lékařskou zprávu nebo jiné osvědčení od lékařského zařízení. Dále jsou osvobozena vozidla provozovaná domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob.

Povinné ručení srovnání může pomoci při výběru vhodného autopojištění. Klienti často hledají nejlevnější pojištění na auto. Povinné ručení srovnání je online nástroj, který ukáže možná řešení a dokáže najít nejlevnější pojištění na auto v přehledném zobrazení.

Platnost dálniční známky a kontrola dálniční známky

Kontrolu dálničních známek na zpoplatněných dálnicích (placených úsecích dálnic) zajišťuje Policie ČR a Celní správa ČR pomocí kamer. Kontrola dálniční známky za pomoci kamer probíhá snímáním SPZ projíždějícího vozidla. Kamery jsou umístěné v kontrolních vozech, na kontrolních branách nebo na odpočívadlech a parkovištích. Zařízení v databázi ověřuje platnost dálniční známky, případně zjistí, zda je vozidlo osvobozeno od poplatku. Pokud řidič projel placeným úsekem dálnice bez platné elektronické dálniční známky, hrozí pokuta do výše 20.000 Kč.

Kontrola dálniční známky

Ověření platnosti dálniční známky je jednoduché na pár kliknutí. Na webové stránce edalnice.cz je k dispozici nástroj na ověření platnosti dálniční známky. Zájemce zadá stát registrace a SPZ svého vozidla, okamžitě se zobrazí platnost dálniční známky, počátek a konec období, kdy je platná elektronická dálniční známka, případně jestli je vozidlo osvobozeno. Platnost dálniční známky, respektive blížící se konec platnosti, si může každý řidič nastavit jako upozornění e-mailem nebo zprávou SMS.

Zpoplatněné dálnice: Placené úseky dálnic

Zpoplatněné dálnice a pozemní komunikace jsou vymezené dopravními značkami Dálnice a Konec dálnice. Placené úseky dálnic a dálniční úseky bez poplatku jsou ke stažení jako mapa na webových stránkách edalnice.cz. Mezi nejznámější zpoplatněné dálnice patří dálnice D1, dálnice D5 a dálnice D11.

Dálniční úseky bez poplatku: Neplacené úseky dálnice

Neplacené úseky dálnic jsou například některé úseky dálnic, které vedou kolem velkých měst a slouží jako jejich obchvaty. Dálniční úseky bez poplatku jsou označené dopravní značkou dálnice bez poplatku. Dopravní značka dálnice bez poplatku má označení Dálnice (zelená cedule se dvěma bílými jízdními pruhy, přes které vede most) s dodatkovou tabulkou Bez časové poplatku, která obsahuje přeškrtnutý symbol dálničního kupónu.

Dálniční známky a mýtné v Evropě

Dálniční známky v Evropě jsou rozdílného typu. Jedná se buď o dálniční známky ve formě nalepovacích kupónů nebo elektronických dálničních známek, anebo o mýtné brány, mýtné v blízkosti mostů a tunelů. Pro představu či případné porovnání podmínek a cen dálničních poplatků bude uvedeno jen několik států Evropy.

Dálniční známka Slovensko

Dálniční známka Slovensko je povinná pro vozidla do 3,5 tuny pro jízdu na dálnicích a rychlostních silnicích. Dálniční známka Slovensko se prodává v elektronické podobě na webové stránce eznamka.sk, v mobilní aplikaci, v automatech nebo na čerpacích stanicích. Elektronická dálniční známka Slovensko má platnost 10 dní, 30 dní, 365 dní a rok. Dálniční známka cena je 10 euro za desetidenní známku, 14 euro za měsíční a 50 euro za roční dálniční známku i za známku s platností 365 dní.

Rakouská dálniční známka

Rakouská dálniční známka je v prodeji v papírové podobě (nálepky) i jako elektronická dálniční známka Rakousko. Platnost dálniční známky je 10 dní, 2 měsíce a rok. Dálniční známka Rakousko se dá koupit online (zadání čísla platební karty), na čerpacích stanicích a dalších prodejních místech. V Rakousku je zpoplatněno i několik tunelů. Rakouská dálniční známka pro motocykly se dá koupit za 5,60 euro na 10 dní, za 14,10 euro za dvouměsíční známku a za 37,20 euro za roční dálniční známku. Vozidla do 3,5 tuny platí 9,60 euro za desetidenní dálniční známku, 28,20 euro za dvouměsíční a 93,80 euro za roční dálniční známku.

Dálniční poplatky Německo

Dálniční poplatky Německo jsou povinné pouze pro vozidla nad 7,5 tun a výše. Platba mýtného probíhá přes internet, mobilní aplikaci nebo platební terminál, případně pomocí palubní jednotky. Vozidla do 3,5 tuny platí dálniční poplatky Německo (mýtné) pouze za tunely v severním Německu. Německé dálnice jsou pro osobní automobily zdarma.

Dálniční známka Polsko

Polsko placené dálnice jsou zpoplatněné prostřednictvím mýtného pro vozidla do 3,5 tuny. Dálniční známka Polsko funguje v podobě e-ticketu. Platba mýtného se liší v závislosti na provozovateli mýtného systému. Polsko placené dálnice se hradí buď bez mýtných bran pomocí e-ticketu či mobilní aplikace, anebo s mýtnými branami. Dálniční známka Polsko a její cena se liší podle ujetých kilometrů a podle konkrétních dálnic. Příklad ceny pro osobní automobily je 29,90 zł za celý úsek dálnice A1 nebo 9,90 zł za celý úsek dálnice A2. Cena pro motocykly je na některých dálnicích stejná jako pro osobní vozy, na některých je cena naopak nižší.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: