Zaměstnání vs. podnikání. Co je lepší? | VímVíc.cz

Zaměstnání vs. podnikání. Co je lepší?

15. 03. 2018

Jste zaměstnanec, ale přemýšlíte o tom, že byste se vydali na dráhu OSVČ? Co všechno si předtím musíte ujasnit a jaké jsou výhody podnikání nebo naopak zaměstnání?

Zaměstnání vs. podnikání. Co je lepší?

Zaměstnání: Státní nebo soukromá sféra?

Pokud budete chtít být zaměstnanec, je možnost pracovat ve státní nebo soukromé sféře. Budete se tedy muset rozhodnout, co je pro vás zajímavější. Jestliže se ovšem rozhodnete pro státní sféru, důležité pro vás bude znát platové třídy. Díky tomu budete hned vědět, na jaký průměrný plat máte nárok. Podívejte se také na to, jaké firmy máte k dispozici a prozkoumejte jejich firemní profily.

Jako zaměstnanec máte možnost pracovat ve státní nebo soukromé sféře. Podle toho se odvíjí platové třídy.

Kromě platových tříd je důležité také vědět, do jaké patříte platové tabulky. I tento údaj vám pomůže přesně zjistit, kolik peněz vám měsíčně “přistane” na účtu. Vy se tak můžete v klidu rozhodnout, jaké zaměstnání má pro vás smysl.

Jaká zaměstnání najdete ve státní sféře?

Podle platových tabulek jsou to:

  • Zaměstnanci obcí a úřadů
  • Zdravotníci
  • Lékaři
  • Učitelé
  • Manuální a kulturní pracovníci

Výhody zaměstnání

Jaké výhody má zaměstnání? V první řadě je to to, že zaměstnání je svým způsobem “jistota”, kdy se člověk v podstatě nemusí starat o zisk firmy. A pokud se ve firmě něco děje, zaměstnanec má jistotu alespoň výpovědní lhůty. Další výhodou je placená dovolená, ošetřovné, které zaměstnanci mohou čerpat, stejně tak jako nemocenskou. Výhodou je také vyšší důchod, než je u OSVČ, a rozhodně pravidelná mzda, kterou dostávají zaměstnanci vždy k danému dni v měsíci.

Používáte v práci výkaz práce? Nejspíše ano, protože se jedná o povinnost nařizovanou zákonem. Výkaz práce, kterému se jinak říká evidence pracovní doby zaznamenává období, po které zaměstnanci reálně pracují. Výraz se často plete s pojmem evidence docházky. Ten však pojednává o době, kterou stráví zaměstnanci v místě pracoviště, tedy i mimo oficiální pracovní dobu.

Nevýhody zaměstnání

Pro mnohé lidi zaměstnání znamená svázání jednou firmou a nemožnost dělat si věci více podle sebe. Člověk si navíc nemůže vybírat, s kým bude spolupracovat a na kolegy musí mít štěstí. V případě OSVČ si případné spolupracovníky vyberete sami.

Podnikání na živnostenský list

Pokud se nechcete živit jako zaměstnanec, druhou možností je založit si vlastní podnikání na živnostenský list.

Výhody podnikání

Velkou výhodou je zejména to, že můžete dělat, co chcete. Podnikat tedy můžete v jakémkoli oboru a stát se poté třeba youtuberem. Další výhodou je samozřejmě také to, že práci můžete dělat kdykoliv a o svém času a tom, jak práci provedete, rozhodujete sami. Podnikání tedy slibuje určitou svobodu, ale o svůj zisk se musíte starat sami. Pokud jste šikovní, vyděláte si více, než vedoucí zaměstnanci a ještě u toho můžete prosazovat své inovativní nápady.

Dělat si práci kdykoli, kdekoli a podle sebe. To láká lidi na OSVČ.

Na sociálním a zdravotním pojištění navíc podnikatelé odvedou nižší částky (na rozdíl od zaměstnanců je ovšem platí sami, o tom více v nevýhodách…). Výhodou je také to, že do vaší činnosti můžete zapojit celou rodinu jako spolupracující osoby. Ovšem pozor - manželé mezi sebou nemůžou uzavřít pracovní smlouvu. Nelze tedy jako podnikatel zaměstnat manželku nebo manžela.

Nevýhody podnikání

Pokud se rozhodnete podnikat, musíte počítat s tím, že na svá břemena budete brát velkou tíhu a zodpovědnost. Čeká vás pravděpodobně mnoho dní nejistoty a nikdy nevíte, jak se trh práce promění. To ale koneckonců nevíte ani u zaměstnání. Další nevýhodou je to, že zaměstnanci mají většinou delší dovolenou než OSVČ, protože na ni mají nárok ze zákona. OSVČ si jí sice mohou udělat kdy chtějí, ale vždy se bude jednat o neplacenou dovolenou.

Zaměstnanci mají nárok na placenou dovolenou.

Další nevýhodou je to, že podnikatelé nemohou čerpat ošetřovné, nemocenskou a ženy mateřskou, (pokud si tedy tito jedinci neplatí dobrovolné nemocenské pojištění, které v případě zaměstnanců platí zaměstnavatel) a také výše důchodu. Ta se totiž pro OSVČ počítá z vyměřovacího základu, tedy zaměstnanci mají důchody vyšší. Stejně tak je to i s podporou v nezaměstnanosti.

Nevyplácení faktur a žádné odstupné

Od samostatně výdělečné činnosti vás také může odrazovat (ne)vyplácení faktur. Na rozdíl od zaměstnanců se totiž nespoléháte pouze na jednu firmu, ale na několik z nich. A mnoho OSVČ má navíc zkušenost s tím, že jim jejich faktura nebyla nakonec proplacena vůbec.

Pravidelná mzda anebo proplácení faktur?

Kromě problematičnosti vyplácení peněz je pro mnohé překážkou také vyplácení odstupného. To totiž z logiky věci v případě osob samostatně výdělečně činných samozřejmě odpadá. Poslední nevýhodou je to, že zatímco zaměstnanci jsou chráněni zákoníkem práce a mají nárok na zákonné příplatky za práci přesčas nebo o víkendu, živnostníci samozřejmě nikoliv.

Tip: Bojíte se podstoupit podnikatelské riziko? Podívejte se, co je franšíza a jaké výhody přináší. Jednou z nich je i podnikání pod záštitou zavedené značky.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Úspěch v kariéře