Angličtina Online - vše o angličtině na jednom místě | VímVíc.cz

Angličtina Online - vše o angličtině na jednom místě

29. 06. 2018

Chcete zdokonalit své znalosti anglického jazyka? Je jen na vás, zda to zkusíte sami doma nebo využijete pomoc lektora. Mnoho možností vám přinese portál Angličtina Online, a právě tento článek vám o nich něco řekne.

Angličtina online

Pokud chcete zlepšit svoji angličtinu nebo potřebujete přeložit nějaký text do angličtiny a nestačí vám Google překladač, hledáte zpravidla na internetu stránky, které vám mohou pomoci. Angličtina Online je informační HUB, který sdružuje na jednom místě informace ohledně samostudia, výukových materiálů, kurzů angličtiny, jazykových škol, jazykových zkoušek a překladů anglického jazyka.

Online kurzy angličtiny

Angličtina Online nabízí hned na titulní straně online kurzy angličtiny dostupné v ČR. Nenabízí přímo kurzy vlastní produkce, ale dává k dispozici seznam nejlepších vydavatelů a jejich online kurzů. Jedná se jak o kurzy e-learningové, kde studujete přes internet sami a případně jen konzultujete s lektorem, nebo kurzy angličtiny přes skype vedené lektorem jako běžná výuka tváří v tvář.

Pokud bydlíte na samotě u lesa, tak moc možností, jak sehnat lektora, nemáte a přehledná nabídka online kurzů vám přijde vhod. Nicméně výhod online kurzů je více. Můžete lekci nahrávat a lektor vám posílá připravené úkoly přes messenger, takže se procvičíte i v psaném projevu a máte všechny odkazy a podklady v historii komunikace. Velkou výhodou je možnost zvolit si opravdu špičkového lektora a nespoléhat na omezené lidské zdroje z vašeho okolí. To, že můžete studovat doma od počítače, aniž byste jezdili do jazykové školy, často vyváží ne úplně stoprocentní pocit kontaktu s lektorem a občasné technické potíže.

Kurzy angličtiny v jazykových školách

Pro ty, kterým samostudium nebo výuka přes skype nevyhovuje, bývá cesta do jazykové školy nutností. Proto i na Angličtina Online naleznete kurzy angličtiny a jazykové školy, které výuku angličtiny ve svých kurzech zajišťují. Pestrost nabídky hodně ovlivňuje velikost města. V menších městech najdeme často jen individuální kurzy angličtiny a několik skupinových kurzů pro veřejnost; ve větších městech je možné navštěvovat angličtinu pro děti, angličtinu pro seniory, pomaturitní studium angličtiny a další kurzy specializované na konkrétní cílovou skupinu.

Výhodou skupinových kurzů je kromě sociálního kontaktu s druhými a nižší ceny i zvýšená motivace, možnost učení se z chyb druhých a prostor pro oddych, kterého si při individuální lekci moc neužijete. Proto některé jazykové školy i při online výuce vytvářejí miniskupinky, které zlevňují výuku a jsou obohacením pro všechny.

Učitelé angličtiny

Introvertům a časově zaneprázdněným lidem často vyhovuje individuální výuka, kdy nejsou nuceni exhibovat před celou třídou a mohou si výuku časově i tématicky přizpůsobit. Výběr soukromého učitele angličtiny je ale tak trochu sázka do loterie. Soukromě učí často ti učitelé angličtiny, kteří jsou takoví profesionálové, že je žádná jazyková škola není schopna adekvátně zaplatit, a pak velká skupina “taky učitelů”, které by zase žádná solidní jazyková škola nezaměstnala - tj. studenti, navrátilci ze zahraničí, cizinci, lidé co nenašli jinou práci.

Odlišit tyto dvě skupiny není pro laika vůbec snadné, protože cena výuky není tím správným měřítkem; i “taky učitel” si klidně může říci o 600 Kč za hodinu. Kvalitního lektora je třeba posuzovat dle více parametrů, kterými jsou dosažené vzdělání, obdržené jazykové a pedagogické certifikáty, počet a intenzita odučených hodin a reference studentů. Právě na profesní životopisy a hodnocení od studentů se Angličtina Online zaměřuje. Hodnocení od studentů postihuje více osobu lektora, tj. jeho schopnost komunikace se studentem a pohodu, kterou dokáže při výuce vytvořit, než odbornou zdatnost; tu jsou schopni posoudit až zkušenější studenti, kteří prošli rukama více lektorů.

Vyhněte se lektorům, kteří učí a současně mají jiné, s jazyky a výukou nesouvisející zaměstnání, nebo jsou nezaměstnaní a učí pár hodin týdně. Se špatným “taky učitelem” budete ztrácet čas a peníze. Učitelství je náročná profese a pojmy jako didaktika a metodika výuky nejsou prázdná slova, ale cesta, jak jazyk zvládnout rychle, efektivně, a jak si nabytou znalost během výuky prověřenými postupy v paměti upevnit. Učitelství není bokovka, ale náročná profese, která stojí tolik přípravy a sebevzdělávání, že ji nejde kvalitně dělat jako vedlejší činnost. Nekoncepční výuka “taky učitelů” nevede zpravidla k žádoucím výsledkům.

Překlady a tlumočení angličtiny

Angličtina Online nabízí také seznam překladatelů a tlumočníků angličtiny členěný dle měst, oborů a druhu služeb. Pokud potřebujete přeložit mail nebo článek, dobře vám poslouží Google překladač. Pokud ale potřebujete seriózní překlad, neobejdete se bez služeb překladatele. Překlady angličtiny mají svá specifika i podle destinace a účelu, pro který jsou určeny, a měl by je dělat profesionální překladatel angličtiny; ideálně rodilý mluvčí. Pokud nejde o rodilého mluvčího, je na místě alespoň korektura rodilým mluvčím. Hodně překladů z angličtiny do češtiny spadá mezi soudní překlady angličtiny, které provádějí státem jmenovaní soudní tlumočníci angličtiny. Pozor na to, že pro každý jazyk má tlumočník zvláštní jmenování. To znamená, že tlumočník může překládat 4 jazyky, ale pouze na jeden z jazyků mít kulaté razítko, a jen ten pak může překládat či tlumočit se soudním ověřením.

U překladatelů je jejich reputace a důvěryhodnost ještě důležitější než u jiných profesí, protože výsledky jejich práce si zkontrolujete jen velmi obtížně a pokud dojde k fatální chybě, dozvíte se to, až když už je pozdě a špatně přeložený dokument vám udělal pěknou ostudu. Bohužel překladatelství a tlumočnictví není vázanou živností a může je vykonávat kdokoliv. Soudní razítko dává jistou záruku jazykové erudice, ale zkušenosti zákazníků s některými soudními překladateli jsou špatné zase po stránce korektnosti jednání a prozákaznického přístupu. Zkrátka, než si vyberete překladatele, důkladně prostudujte jeho hodnocení od zákazníků a profesní životopis.

Rozcestník webů o angličtině

Tým 20 učitelů a překladatelů angličtiny dal dohromady recenze webových stránek z celého světa, které používají ve výuce nebo k překladatelské činnosti. Vznikl tak unikátní seznam zdrojů informací o angličtině, který můžete využít při svém vzdělávání a práci.

Rozcestník recenzuje webové stránky po celém světě, kde si lze procvičit anglické fráze, anglická slovíčka, gerundium, anglickou gramatiku, příslovce v angličtině atd. Lze si napsat testy z angličtiny, inspirovat se pomůckami na studium angličtiny, přehrát si poslechová cvičení, pobavit se anglickými vtipy, konečně pochopit trpný rod, nepravidelná slovesa nebo členy v angličtině.

Velký přínos rozcestníku spočívá v tom, že obsahuje často stránky nekomerční nebo ztracené na velkých webech BBC, univerzit a podobně, které na českém Googlu vycházejí na stránce 100 a dále a je těžké se o jejich existenci dozvědět. Přitom poskytují perfektní a bezplatný obsah.

Jazykové zkoušky z angličtiny

Pokud studujete angličtinu již delší dobu, není od věci nechat si svoji znalost oficiálně potvrdit složením zkoušky z angličtiny. Kterou ale vybrat? Běžný Čech zná hlavně Cambridge zkoušky, které u nás hodně zakořenily, ale v jiných zemích nejsou nutně ty nejproslulejší a může být proto vhodnější zvolit zkoušku jinou. Rozhodně stojí za to si ve zkouškách z angličtiny udělat přehled.

Kdo dělá angličtinu ve vašem městě?

Pokud si chcete udělat přehled v tom, kdo je ve vašem městě guru přes angličtinu, navštivte stránku www.Anglictina-on-line.cz a vyhledejte si ve svém městě jazykové školy vyučující angličtinu, kurzy angličtiny, učitele angličtiny, překladatele, tlumočníky a překladatelské agentury, které nabízejí překlady z a do angličtiny. Nenajdete úplně všechny, ale jen ty nejlepší profesionály, kteří zveřejnili svůj profesní životopis či firemní/školní historii a hlavně se nebojí požádat své zákazníky o reference, a navíc je také dostanou. V dnešní uspěchané době musíte pro zákazníka či studenta udělat skutečně něco navíc, aby byl ochoten vás svým jménem doporučit.

Další weby o jazycích

Pokud již angličtinu umíte a zajímá vás jiný evropský jazyk, pak můžete navštívit portály www.Nemcina-on-line.cz, www.Francouzstina-on-line.cz, www.Spanelstina-on-line.cz, www.Italstina-on-line.cz. Forma je podobná Angličtině Online, ale obsah se věnuje příslušnému jazyku.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry Úspěch v kariéře