Práce v sektoru cestování – Kdo je spokojenější? | VímVíc.cz

Práce v sektoru cestování – Jsou spokojenější zaměstnanci v rámci hromadné či dálkové dopravy?

13. 04. 2018

Zaměstnanci v oboru dopravy jsou velmi důležitým článkem společnosti. Pokud byste mezi ně rádi patřili, přečtěte si náš článek o tom, ve které firmě se mají zaměstnanci nejlépe a co konkrétně si chválí nebo naopak kritizují.

Práce v sektoru cestování

DP Praha, České dráhy nebo Student Agency?

Jako budoucí řidič v sektoru cestování máte vcelku široký okruh výběru. Uplatnit se můžete jak v železniční, tak silniční dopravě. Mimo to máte na výběr, zda se budete držet v rámci jednoho města nebo se vydáte na cesty nejen po naší republice, ale třeba i do zahraničí. Omezení v tomto povolání nemají už ani ženy, které můžeme vidět řídit veřejné dopravní prostředky čím dál častěji.

My se v dnešním článku zaměříme na 3 společnosti a podíváme se tak pod pokličku jak vlakové dopravě, tak dálkové autobusové i dopravě v rámci hlavního města.

Dopravní podnik hlavního města Prahy

Jako první se zaměříme na Dopravní podnik hlavního města Prahy. S touto společností přichází do styku denně neuvěřitelné množství lidí, za které mají zaměstnanci určitou zodpovědnost. Ti firmu ohodnotili hezkým výsledkem 4,1 hvězdiček z 5 a 82 % z nich by DPP jako zaměstnavatele doporučilo.

Dopravní podnik hlavního města Prahy zajišťuje dopravu po celém hlavním městě a jeho okolí. Využít můžete autobusy, tramvaje a metro. Mimo tyto prostředky provozuje také dvě lanové dráhy a lodní dopravu. Všechny tyto prostředky můžete využívat na jednu jízdenku. Pro pravidelné cestující je k dispozici Lítačka, neboli předplatné jízdného na delší časové období. Díky systému Pražské integrované dopravy patří do tohoto seskupení i České dráhy.

Uplatnění najdou všechny generace

DP Praha se zaměřuje jak na studenty a abasolventy, tak i zaměstnance staršího věku. Rozdíl nedělá ani v tom, jakého pohlaví uchazeč je. O tom se můžete přesvědčit sami při pohledu například do tramvajových kabin, kde je opravdu čím dál více žen. Zaměření na studenty můžeme sledovat v rámci Motivačního programu, který se zaměřuje na studenty technických oborů, kterým poskytuje praxi a později možnost získat dobrou pracovní pozici, pro kterou se vyučili.

V rámci Dopravního podniku se můžete ucházet o řadu pracovních pozic. Uplatní se zde nejen řidiči, ale také automechanici, zámečníci nebo dokonce hasiči a elektrotechnici. Samozřejmostí jsou také revizoři, kterých není v Praze nikdy dost

A co vám může DPP nabídnout, abyste si vybrali právě tuto společnost jako svého zaměstnance? Mimo již vyjmenované výhody nabízí samozřejmě firemní benefity. Mezi ty patří stravenky či příspěvky na rekreaci. Svého se dočkají i rodinní příslušníci, kteří získají zvýhodněné jízdné.

Hodnocení DP Praha

A nyní se dostáváme ke konkrétnímu hodnocení zaměstnanci. Jak vyplynulo již z počtu hvězdiček, ve většině případů jde o kladná hodnocení. Zaměstnanci si vychvalují především přístup zaměstnavatele, který neznevýhodňuje nikoho kvůli věku či pohlaví. Oceňují i firemní benefity a platové ohodnocení. Začínající zaměstnanci si cení profesionálního výcviku, díky kterému se mohou v práci cítit bezpečně.

Líbí se mi jistota zaměstnání,starost o zaměstnance,přístup.

Tak jako vždy a všude, najdeme i hodnocení negativní. V takových případech se zaměstnanci zaměřují především na dlouhé a náročné směny, za které by rádi získali vyšší plat.

České dráhy

Nyní se přesouváme na železnici, kde se zaměříme na České dráhy jakožto zaměstnance. Ty získaly ve svém hodnocení 3,4 hvězdiček, stále jsou tedy nad průměrem. Doporučení pak získali od 60 % zaměstnanců.

České dráhy jsou známy především jako železniční dopravce, který vás sveze za dostupnou cenu nejen v rámci České republiky. Tím ale společnost nekončí. Zaměření směřuje také k nákladní železniční dopravě, ale také autobusové či taxislužbě. Jak bylo již zmíněno, řadí se také do seskupení Pražské integrované dopravy.

Kurzy cizích jazyků jako benefit

České dráhy patří mezi největší zaměstnavatele u nás, a to již s více než 16 tis. zaměstnanci. Přesto ale neustále nabízí pracovní pozice dalším uchazečům, a to v poslední době především absolventům. Zaměřuje se na studenty dopravních škol, od kterých si slibuje celkové omlazení pracovního týmu a nový pohled na práci. Uplatnit se můžete na pozicích jako je strojvedoucí, elektromechanik či revizor, nabízí se ale také kariéra v oboru obchodování.

Mezi benefity, které u této společnosti získáte, patří samozřejmě zvýhodněné jízdné, které platí i v rámci Slovenska. Dále se můžete těšit na jazykové kurzy zdarma, díky niž při nejmenším vystoupíte z pracovního stereotypu.

Hodnocení Českých drah

Začneme u pozitivních hodnocení, kterých je o něco více, než těch negativních. Zaměstnanci chválí množství benefitů, mezi které řasí například i příspěvek na penzijní pojištění. Líbí se jim i možnost pracovního růstu a prostředí, ve kterém pracují. Jde o rozmanitou práci s lidmi, kterou tráví většinou v moderních strojích.

Každá směna přináší něco nového. Práce s lidmi. Pocit,že práce má většinu smysl.

Mezi záporná hodnocení patří délka směn a časté přespávání mimo domov. Dalším problémem jsou nezaplacená přerušení jízdy například z technických důvodů či nepříznivého počasí. Z 12 hodinové směny se pak může stát, že dostanou zaměstnanci zaplacených pouze 9 hodin.

Student Agency

Poslední společností, na kterou se zaměříme, je Student Agency. Ta se v našem vybraném hodnocení umístila na posledním místě, a to s počtem 2,5 hvězdiček. Drží si tedy přesný průměr, doporučení ale získává pouze od 15 % zaměstnanců.

Společnost Student Agency provozuje autobusovou a vlakovou dopravu pod značkou RegioJet. Zaměřuje se také na prodej letenek a zájezdů. Jako dopravce působí v mezinárodním rozšíření po celém světě. Svým klientům poskytuje pohodlí a komfort za příznivé ceny, díky čemuž se dostává do popředí v České republice.

Studenti mají dveře otevřené

Díky velkému zájmu klientů o cestování s touto společností stále stoupá i nabídka volných pracovních míst. O ty se mohou bez problému ucházet i lidé z řad studentů, o které se Student Agency ráda postará a poskytne jim nové zkušenosti. Ty mohou sbírat na pozicích jako je prodejce letenek, stevard, obchodní konzultant nebo samozřejmě řidič. Najdou se ale i další obory, které se v této velké společnosti uplatní.

Mezi firemní benefity patří tradičně zaměstnanecké slevy nebo příspěvek na stravování. O zábavu je postaráno díky firemním akcím, které navíc stmelují kolektiv. A vhod vám budou také jazykové kurzy, které se hodí jak v rámci práce u této firmy, tak v běžném životě.

Hodnocení Student Agency

Jak bylo již zmíněno, hodnocení společnosti od zaměstnavatelů je velmi průměrné. Začněme tedy tím pozitivním, ve kterém zaměstnanci vyzdvihují příjemný pracovní kolektiv, ve kterém je množství mladých lidí. Práce není díky styku s lidmi stereotypní a pozitivní jsou i benefity, díky kterým můžete snadno cestovat. Obecně je práce ve Student Agency brána jako dobrá zkušenost, po které je dobré se posunout někam jinam.

Práce je rozmanitá, asi jako každá s lidmi. Projdete spoustou školení a pokud nastane problém, je k dispozici nonstop linka, kde jsou vstřícní a ochotní.

Nyní přichází na řadu poslední část našeho článku, a tou jsou negativní hodnocení společnosti Student Agency. Těch bohužel není málo a vztahují se mimo jiné na výši platu, která není podle zaměstnanců odpovídající vykonané práci. Dále se jim nelíbí přístup vedení, nepřiměřeně dlouhé a náročné směny nebo platové srážky za zbytečné věci.

Nabídka práce v dopravě je široká a vybrat si tak můžete tu pozici, které vám bude opravdu vyhovovat. Ohodnoťte také zaměstnavatele, se kterými máte své zkušenosti, v našem hodnocení zaměstnavatelů a pomozte tak s výběrem i ostatním uchazečům.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří Ze života firem a kanceláří Cestování a dovolená