U kterých firem získáte stravenky? Nejvýhodnější má hodnotu 118 Kč | VímVíc.cz

U kterých firem získáte stravenky? Nejvýhodnější má hodnotu 118 Kč

26. 03. 2018

Stravenky jsou již nějakou dobu jedním z nejoblíbenějších firemních benefitů a zatím se nezdá, že by byly na ústupu. Od nového roku se navíc zvýšila hodnota nejvýhodnější stravenky, a to až na 118. Ve kterých firmách tento benefit získáte?

V lednu roku 2021 se k závodnímu stravování a stravenkám připojila další možnost zaměstnaneckého benefitu. Stravenkový paušál. Aktuální článek pro rok 2022 je k nalezení na odkazu. Shrnuje výhody a nevýhody stravenek a poměrně nového stravenkového paušálu.

Stravenky v roce 2018

Jak bylo již zmíněno, v roce 2018 má nejvýhodnější stravenka hodnotu 118 Kč. Toto navýšení je důsledkem zvýšení hodnoty stravného na pracovních cestách. Otázkou ale zůstává, kdo tuto stravenku vůbec získá?

Částka 118 Kč je již natolik vysoká, aby byla schopna pokrýt velkou část obědů i v rámci velkých měst. Dá se za ni tedy pohodlně naobědvat. Toto pohodlí si ale užívá zlomek zaměstnanců, ačkoliv to nijak neovlivňují platové třídy. Pouze čtvrtina zaměstnanců v ČR získává stravenky v hodnotě vyšší než 100 Kč. Průměrná hodnota je pouze 80 Kč na stravenku.

Tato statistika je svým způsobem paradoxní, jelikož vyšší stravenky jsou pro zaměstnavatele i zaměstnance daňově výhodnější než stejná hodnota vkladu do mzdy, a to o polovinu.

Pouze čtvrtina zaměstnanců získá stravenky vyšší než 100 Kč.

Pod stovku se téměř nenaobědváte

Funkce stravenek by měla být především ta, aby se zaměstnanec za její cenu naobědval. To je ovšem čím dál tím těžší, jelikož cena obědů nejen ve velkých městech rapidně stoupá.

První výrazný nárůst nastal s příchodem EET. Nyní souvisí stoupání cen především se zvyšováním platů v důsledku nízké nezaměstnanosti. To se samozřejmě týká i stravovacího sektoru, který musí nějakým způsobem zvyšovat příjem, aby měl k dispozici finance ke zvýšení platu zaměstnanců.

Fenoménem poslední doby je také určitá zhýčkanost lidí, která spočívá v tom, že jim nedělá problém si za kvalitní oběd připlatit. Zaměstnanci nemají takový zájem o levná jídla z průměrných stravovacích zařízení. Potrpí si na kvalitní potraviny z dražších řetězců.

Růst cen obědů ovlivňuje několik faktorů. Jedním je zvýšení platů.

Které firmy nabízí stravenky?

Stravenky pro zaměstnance patří mezi nejrozšířenějších firemní benefity, který je výhodný jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. My jsme vybrali pár firem, které stravenky svým zaměstnancům poskytují a lákají na ně také nové zaměstnance.

Sektor bankovnictví a pojišťovnictví

Stravenky jsou oblíbené u zaměstnavatelů z bankovního sektoru, kteří je nabízí ve velké míře. Patří mezi ně například:

Další společnosti

Stravenky pro zaměstnance získáte i u jiných firem. Příkladem je:

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo Uvnitř firem a kanceláří