Jak na naše slabé stránky při pohovoru | VímVíc.cz

Jak na naše slabé stránky při pohovoru

27. 03. 2018

Čeká vás pracovní pohovor? Nenechte se zaskočit a buďte připraveni. I na případ, že se vás personalista zeptá na vaše slabiny.

21

Schopnost sebereflexe

Na pohovoru vás bude chtít personalista co nejlépe odhadnout a kromě vašich předností se vás velmi pravděpodobně zeptá i na vaše slabé stránky. Nikdo od vás nečeká odhalení temnějších zákoutí duše či mysli. Jedná se spíše o prověření vaší schopnosti sebereflexe. Podobně jako když píšete motivační dopis, i při pohovoru buďte upřímní a říkejte věci založené na vašich skutečných vlastnostech. Pokud opravdu nepatříte mezi lidi, kteří upřednostňují práci před rodinou, nebo vás nedokáže maximálně vytočit nedochvilnost, raději to neříkejte. Vyberte si své vlastní slabiny a myslete na to, že není potřeba říkat ty nejhorší.

Pokud se vás při pohovoru zeptají na vaše slabé stránky, buďte pravdomluvní, ale zase to s upřímností nepřehánějte. Vyberte jen vlastnosti, které vám nemohou uškodit.

Jak se připravit na pohovor

V první řadě se připravte, že pravděpodobnost, s jakou padne otázka na vaše slabé stránky, je vysoká. Když už se personalista jednou zeptá, nebude mu stačit jedna odpověď, bude chtít spíš výčet vlastností. Vyberte si tři slabší stránky, o kterých u sebe víte. Pokud vás nic nenapadá, zeptejte se partnera, dobrého přítele nebo někoho, kdo vám popravdě odpoví. Pak si vyberte ty, na kterých lze pracovat. Pokud například při pohovoru zmíníte, že nejste úplně technologicky zdatný, je vhodné nabídnout řešení. Ideálně takové, na kterém už sami aktivně pracujete. Děláte si například online kurz, partner vás po večerech doučuje apod. Vyberte si také vlastnosti, které na pozici, o kterou se ucházíte, nebudou velkou překážkou.

Na pohovor si připravte výčet svých slabých stránek a rovnou řekněte, jak na jejich zlepšení pracujete nebo budete pracovat.

Pozor na záludné otázky

Dobrý personalista si připraví na pohovor otázky, které vypadají na první pohled neškodně, ale jemu o vás řeknou víc, než si myslíte. Typickým příkladem jsou maskované otázky, kdy zdánlivě odpovídáte na konkrétní věc, ale personalistu zajímá, jakým způsobem se k otázce postavíte. Také otázky na předchozí zaměstnání a vztahy s kolegy směřují spíše k vašemu postoji, než ke skutečným událostem. Buďte ostražití, pokud si personalista připravil na pohovor otázky hodně obecné nebo z části osobní. Pravděpodobně tím míří jinam nebo chce získat více odpovědí najednou.

Na pohovoru se vás personalista může ptát na obecné otázky, které mu o vašich slabinách řeknou více než přímý dotaz.

Užitečné tipy

Odpověď na otázku, jak se připravit na pohovor, záleží do velké míry na povaze a temperamentu. Připravili jsme pro vás několik tipů, jaké slabé stránky vám při pohovoru neuškodí. Nezapomeňte si k nim připravit odpovídající řešení.

  • Dostatečně neovládáte jednu z forem projevu v cizím jazyce
  • Chybí vám určitá technická dovednost (práce s PC, řidič začátečník, firemní technologie)
  • Drobné problémy s komunikací (nervozita při prezentaci před větším množstvím lidí)
  • Slabiny, které jsou ve prospěch práce a na úkor osobního života (puntičkář, workoholik, neschopnost nechat nedodělanou práci)
  • Osobnostní rysy, se kterými se dá snadno pracovat (lepší výkon pod tlakem, špatné odhadování lidí)
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis Pracovní pohovor Úspěch v kariéře