Dohoda o provedení práce +VZOR | VímVíc.cz

Dohoda o provedení práce +VZOR

13. 02. 2018

Budete v roce 2018 podepisovat dohodu o provedení práce? Podívejte se na to, jaká jsou pravidla pro dohodu v roce 2018 a s kolika zaměstnavateli můžete dohodu o provedení práce uzavřít.

V aktuálním článku pro rok 2022 jsou informace o zdravotním a sociálním pojištění u DPP. DPP daně se řeší jinak v závislosti na tom, zda zaměstnanec podepsal prohlášení k dani nebo nepodepsal.

Kdo uzavírá dohodu o provedení práce

Dohoda o provedení práce patří do základních pracovně-právních smluv. Rozsah práce, který může být na dohodu o provedení práce vykonáván, je maximálně 300 hodin ročně. To se nemění ani do roku 2018. DPP tedy může uzavřít ten, který pracuje brigádně, a má jednoduše práci jako určitý přivýdělek. Také pro ni ale samozřejmě platí hranice minimální mzdy. To pro rok 2018 znamená 12 200 Kč.

  • I pro dohodu o provedení práce platí v roce 2018 hranice minimální mzdy
  • Hranice minimální mzdy je pro rok 2018 12 200 Kč.
Na dohodu o provedení práce můžete vykonávat maximálně 300 hodin ročně.

Dohoda o provedení práce 2018

Pokud budete v roce 2018 pracovat na dohodu o provedení práce, pamatujte, že musí být písemná. Pracovat můžete na DPP pod libovolným počtem zaměstnavatelů. Se svým zaměstnavatelem se můžete také domluvit na benefity v podobě cestovních náhrad nebo diet, ovšem nebývá to na dohodu o provedení práce zvykem. Výhodou dohody o provedení práce je, že může být kdykoli a bez udání důvodu zrušena a to jak ze strany firmy, tak ze strany zaměstnance.

Dohoda o provedení práce a sociální a zdravotní

Pokud si u jednoho zaměstnavatele nevyděláte více, než 10 000 Kč za měsíc, sociální pojištění ani minimální zdravotní pojištění neřešíte. Nemusíte jej platit ani tehdy, kdy součty vašich příjmů u různých zaměstnavatelů nepřesáhly 10 000 Kč. Jestliže si ale za měsíc vyděláte více, než je částka 10 000 Kč, musíte z ní odvést jak sociální tak zdravotní. Pokud máte také výdělky, kdy za vás pojištění stát nehradí, je třeba se nahlásit pojišťovně a začít pojistné platit.

Pokud za vás zdravotní a sociální pojištění neplatí stát, musíte jej začít platit vy.

Dohoda o provedení práce 2018: daně

Pokud se stane to, že výdělky u jednoho zaměstnavatele nepřesáhnou 10 000 Kč za měsíc, můžete si vybrat, jak je budete danit. Stále trvá, že buď můžete podepsat “růžové” prohlášení o dani a zaměstnavatel vám odečte slevy, na které máte nárok anebo vám zaměstnavatel pouze strhne 15% daň. Daňová sleva na poplatníka v roce 2018 je stejně, jako v roce 2017, 24 840 Kč, tedy 2 070 Kč měsíčně.

Pro více informací si přečtěte článek Dohoda o provedení práce 2018 a daně.

Minimální mzda v roce 2018 je 12 200 Kč.

Více podepsaných dohod o provedení práce 2018

Pokud chcete pracovat na více dohod, tak je to možné. Počet podepsaných dohod o provedení práce je neomezený, ovšem pamatujte na to, že podepsat můžete pouze jedno růžové prohlášení o dani. Slevu můžete využít jako student, dále na vyživované dítě, pro zdravotně postižené, pro manželku/manžela nebo také slevu za umístění dítěte ve školce nebo jiném předškolním zařízení.

Váháte, u jakého zaměstnavatele podepsat smlouvu? Podívejte se, do jaké platové třídy a platové tabulky byste ve kterém povolání patřili.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy