Povinné ručení: Jak na něj? | VímVíc.cz

Povinné ručení: Jak na něj?

22. 11. 2019

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, neboli povinné ručení auta, je typ pojištění, který musí mít každý majitel nebo provozovatel vozidla. Chrání totiž v případě způsobení újmy na zdraví nebo škody na majetku cizím osobám. Povinné ručení tak zajišťuje, že když Vás někdo nabourá na křižovatce a má povinné ručení, tak vše vyřídí rychle pojišťovna a škodu Vám zaplatí. Jak váš automobil pojistit a kde sjednat nejvýhodnější povinné ručení se dozvíte v tomto článku?

Povinné ručení auta

Proč je nutné uzavřít povinné ručení?

Povinné ručení musíte v první řadě uzavřít proto, že vám to ukládá zákon České republiky. Je to pro případ, pokud byste vaším vozidlem způsobili dopravní nehodu. Nezapomeňte ale na to, že povinné ručení je pouze pro zaplacení újmy druhé osoby. Na zaplacení škody, kterou utrpíte vy, slouží takzvané havarijní pojištění. To kryje právě ta rizika, která souvisejí s poškozením vašeho vlastního vozu.

Pokud někoho nabouráte, zaplatíte mu škodu z povinného ručení a ne z vašich peněz.

Hledáte nejlevnější povinné ručení?

Díky internetu a online kalkulačkám se sjednání povinného ručení na auto jednak zrychlilo, ale také za něj nyní klienti platí méně. Největším a nejznámějším porovnávačem povinných ručení je ePojisteni.cz, kde si online srovnáte všechny možné varianty a můžete si tak vybrat nejlevnější povinné ručení na trhu nebo vybírat podle jiných parametrů. Uživatelé si často na ePojisteni.cz vybírají pojišťovnu AXA, která má nejen příznivou cenu při sjednání povinného ručení, ale také poskytuje svým klientům včasné a férové plnění.

Většina uživatelů přiznala, že tíhne k nejlevnější variantě při srovnání povinných ručení. Jen asi třetina uživatelů si pečlivě čte, na co se vztahuje krytí pojistky a do jaké výše.

Povinné ručení: Na co se připojistit?

Chcete využít základní pojištění povinného ručení? I cena škod ne příliš vážné nehody se může vyšplhat do astronomické výšky. Proto se vyplatí se při sjednávání povinného ručení také připojistit. Cena připojištění může ovšem cenu povinného ručení významně navýšit. Hodit by se vám mohlo:

  • Pojištění cestovních zavazadel
  • Pojištění proti střetu se zvěří
  • Pojištění skel
I cena škod ne příliš vážné nehody se může vyšplhat do astronomické výšky.

Kde si můžete povinné ručení sjednat?

Povinné ručení je možné sjednat také online. Podívejte se na nejlevnější povinné ručení podle online srovnávače. Do srovnávače poté zadáte údaje o automobilu. Konkrétně značku auta, model, objem a výkon motoru, rok výroby a použití vozidla. Více konkrétních informací o povinném ručením najdete také přímo u pojišťoven. Povinné ručení nabízí například:

Platba povinného ručení

Až si vyberete pojišťovnu, u které si povinné ručení sjednáte, stačí zaplatit. To, jakým způsobem se rozhodnete povinné ručení zaplatit, je na vás. Platit se dá ročně, půlročně nebo čtvrtletně, o tom ovšem budete rozhodovat už při podpisu smlouvy. E-mailem pak dostanete veškeré informace o tom, jak a kam peníze poslat. V současnosti nejčastější variantou je platba jednou ročně v prvních měsících nového roku pojištění.

Povinné ručení se dá platit ročně, půlročně nebo čtvrtletně.

Zelená karta aneb Doklad o zaplacení

Jakmile pojištění (povinné ručení) zaplatíte, dostanete jako doklad o zaplacení takzvanou zelenou kartu. Zelená karta je doklad o zřízeném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, který je mezinárodně uznávaný. Okamžitě po sjednání tedy můžete na požádání předložit zelenou kartu, právě jako potvrzení zaplaceného a sjednaného povinného ručení. Zelená karta obsahuje informace o vozidle a registrační značku. Pokud dojde ke změně stavu automobilu, je nutné to nahlásit pojišťovně a nechat si vystavit novou zelenou kartu. Zelenou kartu může chtít předložit také policejní hlídka při namátkové silniční kontrole.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo