Životní pojištění má více druhů a možností, víte jaké? | VímVíc.cz

Životní pojištění má více druhů a možností, víte jaké?

22. 01. 2022

Sjednat si životní pojištění online je velmi snadné, ale jak vybrat to správné? Na trhu je velké množství pojišťoven, které se mezi sebou předhání s nabídkami včetně možnosti uzavřít smlouvu online. Víte, co přesně by měla smlouva obsahovat, než ji podepíšete? Při rozhodování často pomůže využít životní pojištění srovnání.

Životní pojištění

Životní pojištění online

Není dobré přistupovat k životnímu pojištění online jako ke splněné povinnosti, která následně leží několik let v šuplíku a měsíčně se strhává stále stejná částka z bankovního účtu. Zároveň pak můžete žít v domnění, že jste perfektně zajištěni a ono to tak úplně být nemusí. Obecně se doporučuje životní pojištění online jednou za čas aktualizovat.

Je důležité pojistnou smlouvu optimálně nastavit vzhledem k životní situaci. Důležitými parametry jsou povolání, věk a případně i sportovní aktivity, které vykonáváte ve svém volném čase. Dále se vyplatí dělat i pravidelné revize pojistky a jednou za rok či dva ji aktualizovat. Pokud si nejste jistí při rozhodování, s výběrem produktu může pomoci životní pojištění kalkulačka.

Zda je životní pojištění online vhodně nastavené, poznáte především v situaci, kdy potřebujete plnění – tedy, že se něco přihodí a vy potřebujete finanční kompenzaci. V tuto chvíli je to opravdu nepostradatelný pomocník v každé domácnosti, jelikož účty se musí platit každý měsíc a nikoho pak nezajímá, jestli jste s úrazem třeba půl roku doma.

Nespojujte si životní pojištění jen s rizikem smrti. Tento přežitek již dávno neplatí.

Životní pojištění ochrání vás i vaši rodinu

Mezi lidmi je nejznámější NN životní pojištění a oblíbené životní pojištění Kooperativa.Životní pojištění chrání klienty v případě nepříjemných životních situacích, kterými může být pracovní neschopnost, závažné onemocnění, invalidita, ztráta soběstačnosti, trvalé následky úrazu nebo smrt. Životní pojištění ochrání vás i vaši rodinu, pokud dojde k některým výše popsaným událostem.

Víte, že v případě rakoviny nebo infarktu pojišťovna nevyplácela nic z pojistky? Toto se týkalo hlavně starších smluv, které si klienti sjednávali ještě na počátku 90. let pouze na riziko smrti úrazem v částce 200.000 Kč. Tehdy se neřešila individuální stránka klienta. Dnes je situace jiná, každý z nás potřebuje zajistit něco trochu jiného a životní pojištění online rozhodně není jen o pojištění smrti. Životní a úrazové pojištění se zřizuje každé zvlášť. Je možné samozřejmě tyto dva druhy pojištění spojit.

Klient by se měl zaměřit na zajištění svého zdraví a tím spíše, pokud je hlavním živitelem rodiny. Na něm následně stojí a padá veškerý příjem domácnosti. Žena na mateřské dovolené může mít nižší pojistné částky, ale stejná rizika jako nositel příjmu. Děti, pokud jsou opravdu malé, si naopak vystačí se základními pojistnými částkami. A stranou zde nezůstávají ani ti, co jsou „single“. Je třeba myslet i na sebe – kdo by za vás pak platil výdaje? Při rozhodování se o konkrétním pojistném produktu nebo poskytovateli, může pomoci životní pojištění srovnání.

Druhy životního pojištění

Na trhu ještě do nedávna existovaly 3 druhy životního pojištění, a to kapitálové, investiční a rizikové životní. Poslední typ je známý také jako úrazové pojištění. Životní a úrazové pojištění se dá sjednat zvlášť, někdy je však úrazové pojištění součástí životního pojištění. Málokdo si například uvědomuje, že během života je větší pravděpodobnost vážně onemocnět než mít úraz. Záleží samozřejmě na mnoha faktorech jako jsou predispozice, pohybová aktivita či strava a životní styl.

Kapitálové životní pojištění bylo vždy nastaveno na fixní pojistnou částku pro případ dožití nebo smrti. Začátkem 90. let ani nebylo možné sjednat si jiný druh pojištění. V současné době pojišťovny od tohoto typu upouštějí a zaměřují se na prodej investičního životního pojištění. V tomto případě tvoří smlouvu 2 složky – rizika a investice. Jste pojištěni proti rizikům a zároveň si vytváříte určitou formu rezervy na důchod. Tuto spořicí složku si můžete odečíst i od daňového základu.

A rizikové životní pojištění je nastaveno na rizika vyplývající z úrazů a nemocí. Tento typ pojištění dává nejvíce smysl, jelikož pojištění není žádné „spoření“ a rozhodně to není finanční nástroj, na kterém byste vydělali. Je to podobné jako s povinným ručením na auto – pokud nebouráte, nikdy nic z pojistky nedostanete. Máte však u majetkových pojištění pocit, že si je platíte zbytečně?

Životní pojištění slouží jako ochrana proti nahodilým událostem, které se nedají předpovědět dopředu.

Princip životního pojištění

Pokud máte dobře nastavenou životní pojistku, může vám opravdu hodně pomoci v těžkých životních situacích. Možná si říkáte, jako většina lidí, že jste teď zdraví a sportujete, takže se vám nemůže nic stát. Možná se budete divit, ale třeba duševní poruchy nebo rakovina jsou častým onemocněním právě mladých lidí okolo 30 let věku. Pokud klient onemocní rakovinou, díky pojistce může dostat i 1 milion korun. Takové pojistné plnění může zaplatit jak samotnou léčbu nemoci, tak i náklady spojené s výpadkem příjmu.

Být těžce nemocný většinou neznamená jen půl roku ležet v nemocnici. Jsou s tím spojené další náklady jako léky, asistentka, následná domácí léčba bez možnosti chodit do práce. Kupříkladu po rakovině je vysoce pravděpodobné, že se sníží pracovní schopnost klienta a bude pobírat invalidní důchod. Záleží na vykonávaném zaměstnání, ale šance na návrat do stejného oboru se hodně snižují. V takových případech se nabízí jako vhodná alternativa nabídka práce z domova.

Není lepší použít na nečekané životní události finance z pojistky, než se vydávat ze své vlastní finanční rezervy?

Životní pojištění nekryje pouze úmrtí

Často se mezi lidmi hovoří o tom, že životní pojištění nepotřebují, jelikož jim pojištění na smrt není k ničemu, když už tady nebudou. Tento sarkasmus je vhodné si určitě odpustit, protože rodina nebo blízcí lidé budou mít mnohem větší výdaje, jelikož vypadne zdroj příjmu zesnulého. Životní pojištění nekryje pouze úmrtí.

Pokud klient nemá rodinu, pojištění na případ úmrtí nedává velký smysl. Opakem je situace, kdy je na klienta navázaná hypotéka nebo leasing. Závazek by v případě smrti připadl na příbuzné. V každém případě je hodně rizik, která je možné pojistit – pojištění pracovní neschopnosti a vyplácení denních dávek, přes zajištění drobných úrazů, a i těch s trvalými následky, až po invaliditu a vážné nemoci. V situaci, kdy je klient 2 měsíce doma se zlomenou nohou, dostane proplacenou pracovní neschopnost nejen ze zaměstnání, ale i ze své pojistky.

Životní pojištění online poskytuje ochranu v případě pracovní neschopnosti, závažného onemocnění, invalidity, ztráty soběstačnosti, trvalých následků úrazu nebo smrti. Každá pojišťovna má odlišné nabídky produktů, některé jsou více výhodné, jiné naopak méně. Ještě před podpisem pojistné smlouvy je výhodné využít online nástroj životního pojištění kalkulačku. Jedná se o životní pojištění srovnání, které během pár minut zobrazí několik pojistných produktů od více poskytovatelů.

Životní pojištění kalkulačka

Online porovnání produktů, životní pojištění kalkulačka, je přehledné zobrazení většího počtu pojistných produktů od více pojišťoven. Pokud by klient sám hledal a srovnával pojištění, zabere to velké množství času. Životní pojištění srovnání potřebuje pro výsledek několik údajů jako je věk klienta, zaměstnání atd. Doporučuje se využít alespoň 2 různé životní pojištění kalkulačky, jelikož často disponují jen s několika pojišťovnami. Seznam výsledných produktů by tak nemusel obsahovat všechny nabídky trhu.

Životní pojištění kalkulačka je k dohledání například na webové stránce klikpojištění.cz. Klikpojištění má za úkol ušetřit klientům peníze a vyhledat nejvhodnější životní pojištění online na míru danému klientovi. Výsledek životního pojištění srovnání se zobrazí za 1 minutu, rozhodnutí pro daný produkt je na klientovi.

NN životní pojištění

Životní pojišťovna NN patří mezi nejznámější pojišťovny na trhu životních pojištění. NN životní pojištění poskytuje finanční jistotu při založení rodiny nebo pokud má klient hypotéku. NN životní pojištění je možné sjednat s investiční složkou. Rizikové NN životní pojištění chrání klienta i jeho rodinu před finančními důsledky nepříznivých životních situací. Zajišťuje finanční krytí při úrazu, závažném onemocnění, hospitalizaci v nemocnici, trvalých následcích, invaliditě či smrti. Pojistný produkt se jmenuje NN Orange Risk, nabízí připojištění pro děti do 14 let. Pojistná ochrana je však zajištěna do věku 26 let.

Životní pojištění Kooperativa

Také životní pojištění Kooperativa je nabízeno s investiční složkou, díky které si klienti vytváří finanční rezervu. U klasického životního pojištění Kooperativa klient neplatí nic navíc. Důležité je správné nastavení pojistné smlouvy. Životní pojištění Kooperativa poskytuje asistenční služby a konzultace s právníkem. V nabídce je několik typů pojištění a klient si může vybrat přesně to, co potřebuje. Rizikové životní pojištění Kooperativa NA PŘÁNÍ je vhodné pro rodiny, nabízí totiž slevu za více osob na jedné smlouvě. Klient získá za každých 5 let věrnosti zvýšení pojistného plnění o 5 %.

Kooperativa pojišťovna nabízí také zákonné pojištění auta, povinné ručení.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: