Unipetrol RPA: Gigant petrochemického a rafinérského průmyslu | VímVíc.cz

Unipetrol: Gigant petrochemického a rafinérského průmyslu

30. 07. 2017

Unipetrol je jedinečná firma na českém trhu, která má na starosti petrochemický a rafinérský průmysl. Jaké byly její důležité osobnosti, činnosti a okamžiky?

Unipetrol: gigant petrochemického a rafinérského průmyslu

Co víme o Unipetrolu?

Unipetrol je rafinérská a petrochemická skupina, která je významnou součástí českého průmyslu. V České republice je vlastníkem největší sítě čerpacích stanic a jediným zpracovatelem ropy. V oboru rafinérské a petrochemické výroby je významným i v evropském měřítku. Meziročně má Unipetrol nárůst o 13 procent.

Zisky Unipetrolu letos závratně stoupají už od začátku roku.

Skupina Unipetrol provozuje

  • 2 rafinérie s roční konverzní kapacitou 8,7 milionu tun ropy
  • 3 polyolefinové jednotky s roční kapacitou 595 tisíc tun
  • Etylenovou jednotku s roční kapacitou 544 tisíc tun
  • Více než 357 čerpacích stanic
  • Širokou škálu dopravních služeb

Unipetrol RPA

Unipetrol RPA je předním českým producentem v oblasti rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin, odtud zkratka RPA. Společnost na trh dodává motorová paliva, topné oleje, asfalty a ostatní rafinérské produkty.

Unipetrol akcie

Majoritním akcionářem společnosti byl v minulosti se 63 procenty akcií český stát. Zbylé akcie vlastnily investiční fondy a drobní akcionáři. Podle původní koncepce měl být podíl státu ve společnosti privatizován. Do Unipetrolu byly postupně začleněny akciové společnosti Kaučuk, Chemopetrol, Benzina, Paramo, Koramo, Česká rafinérská, Unipetrol Trade, Spolana a Unipetrol Rafinérie.

Společnost Unipetrol patří mezi k 10 nejúspěšnějším firmám v České republice.

Důležité okamžiky

Unipetrol vznikl v roce 1995. V roce 2005 byl dokončen proces privatizace Unipetrolu a postupem času se Unipetrol stal významnou rafinérskou a petrochemickou skupinou pod PKN Orlen . V letech 2011 - 2014 byla prováděna postupná odstávka rafinérského a petrochemického provozu a začátkem roku 2014 Unipetrol koupil podíl od společnosti Shell Overseas. V roce 2016 proběhla fúze firem Benzina a Polymer Institute Brno právě se společností Unipetrol RPA. Od roku 2004 patří skupina PKN Orlen.

Meziroční nárůst zisků

Petrochemický holding Unipetrol dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2017 čistého zisku 2,8 miliardy korun. Loni za stejné období vykázal ztrátu 25 milionů korun. Tržby meziročně vzrostly o více než dvě třetiny na 29,9 miliardy korun.

Kariéra v Unipetrolu

Firma Unipetrol je co se týče nabídky práce jedním z nejlépe hodnocených zaměstnavatelů v ČR a také velmi důležitou firmou nabízející růst kariéry v rámci celé Evropy. Unipetrol má pro nováčky připravemy tréninkové a školící programy, díky čemuž se mohou budoucí potenciální zaměstnanci vzdělávat a zlepšovat v rámci svého kariérního růstu. Firma Unipetrol má také od roku 2016 svou vlastní nadaci zaměřenou na přírodní vědy, která podporuje nadané studenty, vědce a školy.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří Zajímavosti z firem a kanceláří