Na jaké cestovné a stravné mám při služební cestě nárok? | VímVíc.cz

Na jaké cestovné a stravné mám při služební cestě nárok?

13. 03. 2017

Chystáte se na služební cestu, na kterou vás poslal zaměstnavatel a zajímá vás, jaká bude výše cestovného a stravného? Kolik peněz můžete celkem dostat a máte nárok na stravné i tehdy, kdy je na služební cestě vše hrazeno? Pokud vyjíždíte na služební cestu, máme pro vás pár informací, které by vás mohly zajímat.

Pracovní cesta znamená často stravné a další cestovní náhrady pro zaměstnance. Ty se mění někdy každý rok v závislosti na změně cen (snížení a zvýšení) atd. Aktualizovaný článek, který se zaměřuje na téma stravné a cestovní náhrady 2022, je k nalezení na odkazu.

Kdo mi cestu zaplatí?

Služební cestu a hlavně výdaje za dopravu (pohonné hmoty) a stravu má povinnost platit (a v případě pohonných hmot a stravy poté proplatit) váš zaměstnavatel. A to pokud cestujete do zahraničí, nebo pouze v rámci České republiky.

Cestovné a stravné: Kolik peněz mohu dostat?

Výše proplacené částky se ale bude samozřejmě lišit v závislosti na délce cesty, délce pobytu nebo toho, pokud cestujete u nás anebo v zahraničí. Jestliže cestujete také služebním vozem, dostanete méně peněz na pohonné hmoty, protože využíváte (a vlastně opotřebováváte) vůz, který je majetkem zaměstnavatele, nebo jeho firmy.

Zaměstnavatel má povinnost proplatit vám cestovné a stravné podle určitých podmínek, které ukládá zákon.

Výše stravného

Výše stravného se liší podle toho, jak dlouho vaše služební cesta trvá, a také podle toho, do jaké sféry spadáte. Ve státní a příspěvkové sféře je cestovné například o něco vyšší, než ve sféře podnikatelské.

Ale pozor na to, abyste si stravné nenárokovali neprávem. Jestliže totiž jste na služební cestě, která trvá 5-12 hodin a dostali jste dvě bezplatná jídla, nebo 12-18 hodin a dostali jste tři bezplatná jídla, podle zákona nemáte nárok na žádné stravné. Jinak ale máte právo na stravné podle doby strávené na pracovní cestě.

Jak vysoké stravné dostanu v kategorii státní a příspěvkové sféry?

Jestliže spadáte do kategorie státní a příspěvkové sféry, tak za každý den máte nárok na:

  • 70-83 Kč, trvá-li pracovní cesta 5-12 hodin
  • 106-127Kč, trvá-li pracovní cesta 12-18 hodin
  • 166-198Kč, jestliže služební cesta trvá více, jak 18 hodin

Jak vysoké stravné dostanu v kategorii podnikatelské sféry?

Pokud spadáte do podnikatelské sféry, tak za každý den máte nárok na:

  • 70,- Kč, trvá-li pracovní cesta 5-12 hodin
  • 106,- Kč, trvá-li pracovní cesta 12-18 hodin
  • 166,- Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin
Nárok na stravné se liší podle toho, do jaké sféry spadáte.

Mám na stravné nárok, pokud je na pracovní cestě vše hrazeno?

Jestliže vyjedete na pracovní cestu, na které máte ze 100%, přesně podle norem, které ukládá zaměstnavateli zákon, zařízeno jídlo, nemáte nárok na stravné, nebo se v některých případech stravné výrazně krátí.

Kdy mi vzniká nárok na cestovné?

Jestliže vyrážíte na pracovní cestu svým autem, máte nárok na vyšší cestovné, než pokud vyrazíte v autě firemním. Je to logické, protože, jak jsme psali již výše, vlastně díky užívání snižujete hodnotu firemního auta. Jestliže ale vyrážíte svým autem a chcete si nechat spotřebované pohonné hmoty proplatit, musíte zaměstnavateli předložit doklady o nákupu, který je v souladu s vaší služební cestou (tzn. zaměstnavatel vám proplatí cestovné, které směřuje k cíli pracovní cesty. Pokud si mezitím skočíte ve firemním autě za babičkou na Moravu a natankujete tam, samozřejmě nic z toho proplaceného mít nebudete.)

Hledáte novou práci? Mrkněte na aktuální pracovní nabídky.

Výše cestovného

Výše cestovného se odvíjí od najeté vzdálenosti a také od toho, zda jste jeli svým nebo služebním autem. Podle zákoníku práce má zaměstnanec v současné době nárok za jeden litr pohonných hmot na 29,70Kč u benzinu 95, 33Kč u benzinu 98 a 29,50Kč u nafty.

Jakou máte zkušenost s vaším zaměstnavatelem? Ohodnoťte jej ve velkém hodnocení firem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců