Čeho se vyvarovat v odpovědích na pracovní nabídky | VímVíc.cz

Čeho se vyvarovat v odpovědích na pracovní nabídky

25. 10. 2018

V dnešním post-krizovém období se pracovní nabídky hledají zase o trochu lépe. Nezaměstnanost je na minimu a inzeráty jsou na každém virtuálním rohu internetu. Snad tedy postačí rozeslat automatické odpovědi a někdo se chytne. Pokud ale nevíte, jak správně odpovědět, mohli byste tak pouze ztrácet čas.

Čeho se vyvarovat v odpovědích na pracovní nabídky

Jak odpovědět na nabídku práce – Průvodní dopis

Průvodní dopis je, jak již název napovídá, vaše uvedení do povědomí personalisty. Měl by být v těle e-mailu a jeho obsahem jsou vždy pouze základní informace:

  • jedna věta na začátek o tom, kdo jste – ne víc, vše je v životopise a motivačním dopise,
  • kde jste narazili na inzerát a na jakou pozici reagujete – toto je zásadní informace kvůli přehlednosti a nesmí chybět hned v prvním odstavci,
  • stručně o vašich zkušenostech a proč by se o vás měl personalista dále zajímat,
  • nabídka osobního setkání, nebo jednoduše motivace k další komunikaci,
  • odkažte na přílohy k e-mailu,
  • rozloučení a jméno,
  • přílohy.

Zdálo by se, že takový průvodní dopis je záležitost naprosto jednoduchá. Nejde však o náročnost, jde o to, co tento úvod představuje. Je to první dojem, vstupní brána do vztahu s vaším budoucím zaměstnavatelem. Měli byste být zároveň struční i dostatečně informativní, formální i originální, a to si žádá přípravu.

Nejde o náročnost. Jde o to, co tento úvod představuje.

Na co si tedy dát pozor a o čem se bavit?

Není to konverzace

Častý dotaz, jestli je nabídka stále aktuální, nemá smysl. Pokud jste inzerát našli, platí. Alespoň by to tak být mělo, ale nespoléhejme na to, že někdo udělal chybu. Pokud není dotaz podstatný pro odpověď na inzerát, nechte dotazy na později. Pokud vás vyberou a budou potřebovat další informace, dozvíte se to včas.

Lhaní

Stejně jako v životopise a motivačním dopise i zde se člověk potýká s nutkáním malinko svůj příběh přibarvit. Pokud si vymýšlíte, počítejte s tím, že se vám to může vrátit. Šikovnou úpravou se nic nepokazí, pozor ale na váhu falešné informace a dobře si promyslete, do jakého kouta by vás tato lež mohla zahnat, pokud byste pracovní místo získali. Lež se dříve nebo později odhalí a potom byste se neměli, o čem bavit. Pokud byste si vymysleli certifikace, pracovní zkušenosti a osobní dovednosti, které nejsou pravdivé, nejspíše by Vás čekal vyhazov.

Lež vás může později profesně potopit.

Špatná forma odpovědi

V naprosté většině případů hraje formálnost prim. Přátelský, zábavný i originální nádech je určitě doporučený, držte se však správné formy. Vodítkem je zde styl, jakým byla napsána původní nabídka. Pokud byla psaná neformálně, s klidem upusťte otěže své fantazii. Buďte si však svým výběrem naprosto jistí.

Pozor na stylistické a pravopisné chyby

Netřeba dlouhého představování: toto jste vy a toto je Microsoft Word / Google documents / Pages / OpenOffice, nebo jakákoliv jiná aplikace, která po vás vše zkontroluje, použijte je. Pomoc dalšího páru očí bude určitě také prospěšná.

Vše dobře zkontrolujte, pravopisné chyby každého odradí.

Špatné oslovení

Ideální je znát jméno a pohlaví adresáta. Obojí pak použijte alespoň v oslovení. E-mail je tím osobnější a značí více snahy než pouhé kopírování odpovědi či využití automatických odpovědí na serverech nabízejících práci.

Automatické odpovědi

Nepoužívejte je. Dejte si načas a využijte vlastní variantu, která adresátovi poukáže na váš zájem. Znovu a znovu: jde o první kontakt, je tedy zásadní a vy ho chcete mít do detailů propracovaný.

Vynechejte klišé a pište konkrétně

Snad každý je dnes, dle životopisu, spolehlivý, komunikativní, schopný se rychle učit novým dovednostem. Zkuste zapojit svou originalitu. V čem se lišíte? A je vaše jedinečnost vhodná pro toto zaměstnání? Pak se neostýchejte odlišit od ostatních. Stále však platí: vše se musí týkat této konkrétní žádosti o konkrétní práci.

Pokud je vaše výjimečnost relevantní pro danou pracovní pozici, neostýchejte se ji vyzdvihnout.

Špatně načasovaná odpověď

Toto je spíše takový malý tip: odpověď odeslaná v pátek odpoledne se zařadí mezi víkendové e-maily a ztratí svou novotu. Může se v krajním případě ztratit úplně. Dejte si tedy přes víkend klid nebo napište odpovědi na další pracovní nabídky, a vše odešlete v neděli večer. Váš e-mail má potom šanci být tím prvním, co personalista ve své schránce ráno objeví.

Buďte struční, ne však zbrklí

Stále platí, že celý text musí být informativní a přehledný. Buďte struční a pište jen informace relevantní tomu, na co odpovídáte. Neplatí však rčení, že méně je více. Přílišná stručnost se může jevit jako nízký zájem.

Zbrklost chodí ruku v ruce se zapomětlivostí. Jakkoliv kvalitně vypracovaný průvodní dopis však nemá velké váhy, pokud není podložený správnými přílohami. Nezapomeňte tedy připojit váš životopis, motivační dopis, doporučení a další.

Životopis

Hned po dočtení průvodního dopisu přichází na řadu životopis. Právě ten se dostane skoro vždy až k očím vašeho potenciálního budoucího zaměstnavatele. Musí být tedy perfektní.

Je mnoho doporučení týkajících se životopisu, jedno z podstatnějších je vytvářet životopisy zaměřené na konkrétní zaměstnání. Pokud chci například pracovat jako barman, vyzdvihnu léta praxe v pohostinství. Pokud se hlásím na pozici zubního technika, hospodskou praxi dám jen jako další zkušenost a vyzdvihnu odpovídající schopnosti. Jako inspiraci pro vás máme vzory životopisu.

Vše vytvářejte šité na míru konkrétní pracovní nabídce.

Motivační dopis

Motivační dopis by měl být rozšířením životopisu, který hraje jednu z hlavních rolí v žádosti o práci. Přikládá se k žádosti stejně jako životopis. Stejně tak by měl mít rozsah maximálně na 1 až 2 strany A4.

Nezapomínejme, že práce jsou různé a je důležité vědět, kdo materiály bude číst. Pro práci v IT bude motivační dopis i životopis napsán ve zcela jiném duchu, než dopis obchodního zástupce či architekta. Jako editor využijte svou slovní zásobu, jako ekonom zneužijte sílu čísel. Základní kostra však zůstává stejná.

Motivační dopis je jedním z několika šípů útlého toulce příležitostí, jak se dostat před ostatní. Využijte ho a dobře si zjistěte, jak správně napsat přesvědčivý motivační dopis.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: