Pojištění sebevraždy nebo HIV? Za určitých okolností to je možné | VímVíc.cz

Pojištění sebevraždy nebo HIV? Za určitých okolností to je možné

13. 05. 2018

Většina lidí nad možností opustit svět dříve ani nepomyslí, jsou ale tací, kteří tím chtějí vyřešit své problémy, často finanční. Jak je to s pojištěním na sebevraždy nebo v případě AIDS a dalších vážných onemocnění?

Pojištění sebevraždy nebo AIDS

Pojištění na sebevraždu

Asi nikoho nepřekvapí, že i tato forma pojištění se často stávala terčem pojistného podvodu. I přesto je tato možnost součástí životního pojištění, dočkala se ale určitých omezení, díky kterým pojišťovny tomuto problému předchází. Mnoho z vás by si ale mohlo říci, že pojištění na sebevraždu nemá svůj význam v žádném případě, jelikož se o život daný člověk vždy připraví sám, tedy vlastní vinou. Jak tedy pojišťovny toto pojištění odůvodňují?

Podstatou myšlenky pojištění na sebevraždu je fakt, že normální člověk si dobrovolně na vlastní život nesáhne. Pokud tak tedy někdo učinil, musel být zákonitě nějak psychicky nemocný. A právě slovo nemocný je zásadní, jelikož na nemoc se plní.

Omezení pojištění na sebevraždu

Jak bylo již řečeno, pojištění na sebevraždu již vedlo nejeden boj s pojistným podvodem. Člověk si zkrátka zařídil pojištění a sáhl si na život s vidinou toho, že za něj následně všechny dluhy zaplatí pojišťovna a jeho rodina se tak zbaví problémů. Z tohoto důvodu byla stanovena minimálně několikaměsíční čekací doba. Pojišťovny tak v podstatě počítají s tím, že si člověk svůj čin během čekací doby stihne ještě rozmyslet na základě nějakých životních událostí a k tragédii tak nakonec ani nedojde. Většina pojišťoven stanovila tuto lhůtu na celých 24 měsíců, jednou z nich je například i Kooperativa pojišťovna.

Pojištění na sebevraždu se často potýkalo s problémem pojistných podvodů. Pojišťovny proto zavedly čekací dobu.

Jak je to s HIV/AIDS?

Ve věci vážných onemocnění dělíme pojištění na dvě skupiny:

  • Obecné pojištění v případě smrti z jakýchkoliv příčin – v tomto případě všechny pojišťovny po úmrtí pojištěnce bez výjimky plní.
  • Pojištění závažných onemocnění – V tomto případě se setkáte s mnoha výlukami, na které je třeba si dávat pozor. Proto se na tento typ pojištění zaměříme.

Jednoduše řečeno, pojištění na HIV existuje, jeho využití je ale velmi omezené. Je tedy pouze pár situací, kdy vám k něčemu bude. Jednou z výluk, která je platná pro všechny pojišťovny, je nakažení v důsledku pohlavního styku. V takovém případě tedy nedostanete ani korunu bez ohledu na to, u jaké pojišťovny jste klientem. Další situací, kdy nic nedostanete je, pokud budete nakaženi HIV a následně onemocníte některou z dalších nemocí, které normálně patří mezi plnění z pojištění závažných onemocnění.

Využití pojištění na HIV je omezeno mnoha výlukami, které se u každé pojišťovny liší.

Na druhé straně jsou ale samozřejmě i situace, kdy plnění bez problému proběhne. I v těchto případech ale ještě záleží na tom, u jaké jste pojišťovny. Některé pojišťovny uznají i situaci, kdy vás někdo napadl, čímž způsobil nakažení, jiné pojišťovny už s tímto nesouhlasí a plní jen onemocnění způsobené krevní transfúzí.

Rozdíly mezi pojišťovnami zaznamenáme i v ohledu nakažení při výkonu práce. Každá pojišťovna uznává odlišný způsob práce, u kterého jste se mohli zranit. Některé pojišťovny na druhou stranu druh povolání vůbec nerozlišují a plní v rámci všech. Nejčastěji se setkáme s plněním v případě zdravotních pracovníků, kteří se poraní o jehlu, čímž dojde k nákaze. Některé pojišťovny uznávají i nakažení zdravotníka způsobené stykem s krvavou ránou, jiné například i situaci, kdy se pracovník technických služeb poraní o injekční stříkačku, když mění písek na dětském hřišti.

I v rámci pojištění na HIV platí určitá čekací doba. Například UNIQUA pojišťovna stanovila tento limit na 6 měsíců. Tato pojišťovna zároveň plní pouze v rámci krevní transfúze. Potom je tedy ještě Allianz pojišťovna, která si určila čekací dobu pouze na 2 měsíce a plní kromě krevní transfúze i v případě profesního onemocnění zdravotního personálu, náhodného poranění nakaženou jehlou nebo napadení.

I v případě HIV se setkáváme s čekací dobou. Ta je ovšem značně kratší než tomu je u pojištění sebevraždy.

I další kryté nemoci znají výluky

Kromě HIV kryjí pojišťovny v Česku i další závažná onemocnění. My se zaměříme na tři základní a zároveň nejčastější z nich.

Rakovina

Jedním z nejčetnějších vážných onemocnění je rakovina, která je jedno z krytých nemocí u většiny pojišťoven. Jedná se o jednu z nejčastějších příčin úmrtí, připojištění tady má tedy určitě své místo. Dejte si ale pozor na výluky, kterých se zbavíte pouze v případě připlacení dalšího připojištění. Patří mezi ně:

  • Nádory v počátečním stadiu, které se dají chirurgicky odstranit
  • Zhoubné novotvary, které ale neohrožují život
  • Kožní nádory
  • Opakovaný výskyt onkologických onemocnění

Mozková mrtvice

V případě mozkové mrtvice a jejího plnění je zásadní, jaké máte následky. Pojišťovny postupují tak, že stanoví dobu, kdy vás pošlou na speciální neurologické vyšetření, které prokáže, zda máte trvalé následky. Toto vyšetření ovšem probíhá v období nejdříve po 40 dnech od příhody, může se vám ale také stát, že vás tam pojišťovna pošle až po půl roce. Pokud se do té doby uzdravíte a žádné následky nebudou zřejmě, od pojišťovny žádné peníze nedostanete.

Infarkt

Pokud jste se setkali s infarktem a požadujete krytí od pojišťovny, záleží na několika faktorech, zda vám vyhoví. Jedním z nich může být “definice infarktu”, některé pojišťovny totiž proplácí pouze nejsilnější infarkt myokardu, který vás přímo ohrožuje na životě. Stát se může také to, že pokud máte infarkt opakovaně, také se žádných peněz nedočkáte.

Tip: Sjednejte si nejvýhodnější pojištění online na ePojisteni.cz z pohodlí domova.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života firem a kanceláří