Co raději neuvádět v motivačním dopisu | VímVíc.cz

Co raději neuvádět v motivačním dopisu

27. 03. 2018

Motivační dopis vám dává jedinečnou příležitost ukázat potenciálnímu zaměstnavateli, že vy jste přesně ten, koho hledá. Nepromarněte svou šanci prázdnými frázemi.

20

Zaujměte personalistu

Než začnete psát motivační dopis, vžijte se na chvíli do kůže personalisty, který ho bude číst. Ten už držel v ruce nejeden motivační dopis i strukturovaný životopis a velmi rychle odhadne, zda uchazeč o práci vážně stojí, či zda to jsou jen prázdná slova a nic neříkající fráze. Představte si sami sebe, jak dopis čtěte a co by vás zaujalo. Zamyslete se, jaká je vaše skutečná motivace nabízenou pozici získat. Samozřejmě kromě toho, že potřebujete práci a vydělávat peníze. Co můžete konkrétně vy zaměstnavateli na dané pozici nabídnout. Rad, jak napsat motivační dopis, je mnoho. My vám poradíme, čeho se vyvarovat.

Motivační dopis není formalita, ale způsob, jak zaměstnavateli ukázat, proč se na konkrétní pracovní pozici hodíte.

Místo frází konkrétní příklady

Fráze typu, že jste komunikativní, flexibilní nebo že dotahujete úkoly do konce, jsou otřepané a nic o vás nevypovídají. Myslíte si, že jste komunikativní nebo to bylo ve vašem předchozím zaměstnání vnímané jako vaše silná stránka? Pak to rozveďte. Vaším úkolem třeba bylo komunikovat s klienty nebo partnery, vyřizovali jste telefonáty, maily apod. Napište o tom. Konkrétní zkušenosti o vás řeknou mnohem víc než jednoslovné klišé. Víte, že jste týmový hráč? Pak napište o tom, co jste spolu se svými kolegy společnými silami dokázali. Váš životopis personalistovi napoví, co jste při své práci dělali a co umíte. V motivačním dopisu dáte těmto obecným představám konkrétní obrysy.

Konkrétní popis toho, co jste dokázali a v čem jste v předchozím zaměstnání vynikali, vydá za tisíc otřepaných frází.

Pravda a relevantní informace

Stejně jako v životopise, ani v motivačním dopise nikdy nelžete a nepřikrášlujte své zkušenosti a schopnosti. Na druhou stranu se zbytečně nepodceňujte. Do motivačního dopisu nepatří ani arogance ani bojácnost. Dobrý návodem, jaké informace uvést, bývá popis ideálního kandidáta nebo požadavky na pracovní pozici. Z nich snadno vyčtete, na co klade zaměstnavatel důraz a jaké kvality u zaměstnance hledá. U každé informace se zamyslete, proč ji vlastně sdělujete a co o vás vypovídá. Motivační dopis by měl být individuální a na míru každé pracovní nabídce. Buďte také struční, vyjadřujte se jasně a rozhodně se vyhněte pravopisným chybám. Přemýšlejte o sobě jako o produktu, který chcete prodat.

Stručně a jasně sepište důležitá fakta a svou motivaci, proč stojíte o danou práci. Nikdy si nevymýšlejte a buďte konkrétní.

Zabijáci motivačního dopisu

Mezi fráze, které zkazí dojem z motivačního dopisu, například patří:

  • Jsem profesionál
  • Moje zkušenosti budou přínosem
  • Nabízím samostatnost, komunikativnost, flexibilitu apod.
  • Jakékoli otázky spojené s pozicí
  • Negativní motivace, případně negativní hodnocení bývalého zaměstnání
  • Osobní informace, pokud nejsou relevantní pro pracovní pozici, a opakování informací z životopisu
  • Dlouhá souvětí, příliš květnatý jazyk a přemíra zdvořilostních frází

Nevíte, jak napsat kvalitní CV? Podívejte se na strukturovaný životopis vzor.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis Úspěch v kariéře