Jaký studijní typ jste vy? Zjistěte to a vytěžte z toho maximum | VímVíc.cz

Jaký studijní typ jste vy? Zjistěte to a vytěžte z toho maximum

22. 10. 2017

Jaký jste typ studenta? To je zřídka položená otázka. Většina předpokládá, že tradiční vzdělávací systém je pro předávání vědomostí vhodný. Nicméně problém je v tom, že každý jsme jiný v našem přístupu ke zpracování a interpretaci dat.

Jaký studijní typ jste vy? Zjistěte to a vytěžte z toho maximum

Každý se potřebujeme učit jinak

Lidé nejsou vyrobeni na lince a nemají každý stejný procesor. Někteří se učí za pomoci zraku, jiní pomocí hmatu a další sluchem. Mnoho z nás potřebuje kombinace těchto přístupů, někomu například nestačí jen něco vidět, ale musíme si to také sami osahat. Měl by tradiční systém vzdělávání projít generální opravou? Podle někoho ano, možná by ale stačilo více vzdělat ty, co vzdělávají. Mnoho studentů odchází ze školy s pocitem, že na to nemají, přitom jim snad jen nevyhovoval přístup učitele. Někteří vyučující mají hodně, co dohánět, ale řešení celého problému není jen na nich. Pokud si studenti uvědomí, jaký přístup je pro ně nejefektivnější a v jakých přístupech se mohou zlepšit, mohou si pomoci k úspěchu sami.

Nespoléhejte se jenom na učitele ve školách. Vzdělávejte se také sami.

Zjistěte, jestli jste akustický, vizuální nebo motorický typ

Pokud chcete, abyste se za čas, který studiu věnujete, opravdu něco nového naučili, hodí se vědět, jaký jste studijní typ. Existují tři: akustický, vizuální a motorický. Většina lidí disponuje nějakou kombinací těchto tří v různém poměru. Někomu například nestačí jen slyšet instrukce, ale potřebuje si je také zapsat a zvýraznit. Co ale většinou funguje pro všechny jsou instruktážní videa anebo workshopy, kde si vše rovnou můžete i "osahat" v praxi. Nutno podotknout, že u dítěte nemusíte poznat, jaký je typ hned první školní den. Postupem času ale můžete pozorovat jisté známky toho, jakým stylem mu jde učení nejlépe.

Jaký styl učení vám nejvíce vyhovuje? Pokuste se to zjistit.

Když se učíte novou dovednost, vyzkoušejte mnoho studijních přístupů. Přečtěte knihu, podívejte se na video nebo přednášku, a pokud to jen jde, přihlaste se na workshop či kurz. Najednou budete buďto číst knihu, postupovat podle videa nebo poslouchat lektora a uvědomíte si, že právě takhle vám to do hlavy leze nejlépe.

Rozvíjejte své styly učení

Pořád se budete střetávat se situacemi, které budou vyžadovat, abyste se učili i způsoby, které zrovna nemusí být vaše nejoblíbenější. Připravte se na tyto časy tak, že budete neustále rozvíjet svoje učební přístupy.

Těm, kteří se sami vzdělávají, se lépe hledají vysněná pracovní místa.

Pro někoho toto například znamená naučit se lépe číst. Nejdůležitější je ponořit se do textu, ale naučit se číst tak, abyste na konci kapitoly skutečně věděli, o čem byla řeč. A jak se adaptovat nový styl učení? Nejlepší je odstranit z dosahu vše, co by vás mohlo rozptylovat (třeba smartphone) a číst dokud to nerozlousknete. Pokud vám čtení příliš nevyhovuje, zkuste si vybrat nějaký online video kurz.

Myšlenkové mapy

Jeden z oblíbených stylů učení je kreslení myšlenkových map. I to je ale potřeba umět dělat efektivně. V Česku se různými učebními metodami zabývá například Veronika Lencová, která si pro vás připravila také velmi oblébený kurz myšlenkových map.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře