Jaké špatné a dobré vlastnosti uvést na pohovoru? | VímVíc.cz

Jaké špatné a dobré vlastnosti uvést na pohovoru?

25. 10. 2017

Odpověď na to, až se vás personalista zeptá, jaké jsou vaše dobré vlastnosti, máte pravděpodobně připravenou. Přemýšleli jste ale také nad tím, co odpovědět, až se vás zeptá na špatné vlastnosti?

Jaké špatné a dobré vlastnosti uvést na pohovoru?

Jaké špatné vlastnosti říct na pohovoru?

Mnoho uchazečů se snaží na personalistu zapůsobit za každou cenu. Vymýšlí tedy často vlastnosti, které jsou špatné tak napůl anebo vlastně nejsou špatné vůbec. To bylo a stále je v poslední době velkým trendem. Kandidáti tak na otázku o špatných vlastnostech zmiňují například pečlivost nebo workoholičnost. Pozor ale na takové odpovědi. Ten, kdo s vámi pohovor vede, chce slyšet hlavně pravdu a bude zkoumat uvěřitelnost vašich odpovědí. Přečtěte si také, co vše se na pohovoru hodnotí.

Personalistu vaše špatné vlastnosti zajímají, ovšem dejte si pozoro na to, které zmíníte.

Přemýšlejte o konkrétní pozici

To, že máte být upřímní ale rozhodně neznamená, že byste měli zmiňovat vlastnosti jako lenost, nezodpovědnost, nedochvilnost nebo výbušnost, protože to by vám skutečně mohlo cestu k pracovní pozici uzavřít. Promyslete si ale už před pohovorem, jaké špatné vlastnosti zmínit. Nejlepší je zmiňovat takové vlastnosti, které ne úplně ideální, v reálu nijak neohrožují výkon dané pozice. Pokud například máte pracovat jako asistent ředitele, pravděpodobně by nemuselo příliš vadit, že nemáte rádi prezentování před velkými skupinami. Naopak manažer obchodu může říci, že mu dělalo problém delegování práce, než se naučil, jak úkoly mezi ostatní rozdělovat. Tedy naznačí, že nyní to už pro něj problém není.

Čtěte také o tom, jaké otázky položit personalistovi na konci pohovoru.

Nejlépe zmiňujte takové "špatné" vlastnosti, které by v reálu nijak neohrozily výkon dané pozice.

Dobré "špatné" vlastnost

Jak už bylo řečeno výše, někdy uchazeči skutečně místo špatných stránek zmiňují na pohovoru takzvané dobré "špatné vlastnosti". Můžete tak zmínit tedy například pečlivost a bude vám to vyloženě k dobru. Pořád ale pamatujte na to, že některé tyto vlastnosti nemusí být ideální pro výkon vaší pozice a naopak. A nikdy nezapomínejte na to, aby vaše vlastnosti působili skutečně věrohodně.

Před tím, než na pohovor vyrazíte, zkuste zapřemýšlet také nad vašimi špatnými vlastnostmi.

Jaké vlastnosti napsat do životopisu

Pokud jste zatím ve fázi životopisu a přemýšlíte nad svými dobrými vlastnostmi, vždy přemýšlejte hlavně o tom, jaké dobré vlastnosti se hodí pro danou pozici. Snažte se také samozřejmě vypisovat jen ty dobré vlastnosti, které skutečně máte. Jestli napíšete do životopisu "komunikativnost" a v reálu se pak tak trochu komunikaci vyhýbáte, není to úplně ideální. Mrkněte na aktuální pracovní nabídky a třeba vás některá zaujme.

Jakou máte zkušenost s vaším předchozím zaměstnavatelem? Dejte nám o tom vědět v hodnocení zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor