Co vše se na pohovoru hodnotí? | VímVíc.cz

Co vše se na pohovoru hodnotí?

22. 09. 2017

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno personalista hodnotí po tom, co vstoupíte do místnosti? Jaké jsou metody výběru uchazečů a nakolik důležitý je například životopis?

Co všechno se na pohovoru hodnotí?

Prošli jste sítem životopisů a motivačních dopisů a byli jste pozváni na pohovor? Můžete si zatleskat. Stále ale nemáte vyhráno. Mrkněte, co všechno personalisté hodnotí a jaké jsou metody výběru zaměstnanců.

První dojem uděláme hned po 30 vteřinách

Na pohovor bychom se měli připravit všichni velmi důkladně. Nejde jen o to, najít si důležité a zajímavé informace o firmě, ale důraz bychom měli klást také na náš celkový zevnějšek. Věděli jste, že personalista si udělá obrázek o uchazeči hned v prvních 30 vteřinách? To je poměrně krátká doba. Zkuste proto zapůsobit co nejlépe hned od začátku.

Snažte se - na personalista si o vás udělá obrázek už v prvních 30 vteřinách.

Kritéria hodnocení uchazečů

Zajímá vás, kdo má největší šanci? Z našich rozhovorů HR bleskově vyplývá, že nejzajímavějšími uchazeči pro firmy jsou energičtí lidé, kteří vědí co chtějí a dokážou sami navrhnout nové postupy a metody při práci. Není to ovšem tak, že by ostatní neměli šanci. Uchazeč jednoduše musí ukázat, že má o práci velký zájem a že ví, o čem je řeč.

Personalisty obecně nejvíce zaujmou draví lidé, kteří ví, o čem mluví. Vždy ale záleží na konkrétní pozici.

Jaké jsou metody výběru uchazečů?

Zajímá vás, s čím vším se jako uchazeč o práci můžete setkat? V dnešní době prochází HR velkou revolucí a uchazeči se mohou setkat s různými úkoly. Mrkněte na to, jaké metody výběru se používají.

#1 Dotazník

Jestliže se k vám dostane dotazník, snažte se na něj odpovídat podle pravdy. Bývá totiž pravidlem, že onen dotazník poté personalista porovná s vašimi reálnými odpověďmi na pohovoru. A jak asi tušíte, vše by mělo souhlasit.

#2 Reference

Další věc, kterou od vás může personalista chtít, jsou reference. V podstatě do znamená, že poskytnete personalistovi buď písemnou formu reference od vašeho bývalého zaměstnavatele anebo, a to spíš, personalista přímo zavolá vašemu bývalému zaměstnavateli, aby zjistil, jak s vámi byl spokojen a jaký byl styl vaší práce.

#3 Pohovor

Osobní kontakt je nenahraditelný a personalisté to moc dobře vědí. Jak už bylo zmíněno výše - jestliže budete pozváni na pohovor, dejte si záležet jak na výběru svého oblečení, tak na celkový dojem. Personalista vás bude hodnotit od první minuty, co vkročíte do jeho kanceláře. Snažte se tedy zapůsobit co možná nejlépe, ale nikdy ne nuceně.

#4 Testování

Jestliže se chystáte na speciální pozici, pro kterou jsou potřeba velmi specifické schopnosti, počítejte také s tím, že vám může být předložen test. Na základě jeho výsledků se poté personalista rozhodne, zda máte potřebné kompetence pro výkon zaměstnaní.

Personalista může testovat vaši inteligenci, manažerské předpoklady anebo třeba tvořivost.

#5 Assessment centrum

Dnes se mnoho firem neobejde také bez assessment centra. Jak probíhá metoda výběru právě pomocí AC? Jednoduše se jedná o testování uchazečů v modelových situacích. Budete tak řešit přímo úkoly spojené s danou pozicí a to buď ve skupině a nebo jednotlivě.

Chcete naopak hodnotit vy vašeho zaměstnavatele? Můžete mu napsat recenzi v hodnocení zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis Pracovní pohovor