Zdanění výhry | VímVíc.cz

Zdanění výhry

01. 04. 2018

Usmálo se na vás štěstí a vyhráli jste? Ať už v loterii, sázkách nebo v hazardních hrách, zjistěte, jestli musíte platit daň. Většinou jsou takové výhry osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob, ale existují i výjimky.

Zdanění výhry

Dvojnásobné štěstí - výhru nemusíte danit

Naštěstí spousta výher z hazardu se nedaní, a tak vám nic nepokazí radost z výhry. Tato výhra ale musí splňovat podmínky určené pro hazardní hru. Za prvé jste do hry vložili vlastní peníze, jejichž návratnost nebyla zaručena. A za druhé jste vyhráli díky působení náhody. Příkladem je výhra ve sportce, výhra v loterii, v soutěži časopisu nebo v tombole na plese. Osvobození platí i pro zahraniční provozovatele s licencí vydanou v České republice nebo v Evropském hospodářském prostoru.

Například poker může být dobrý způsob, jak vydělat peníze.

Výhry osvobozené od daně

Tomboly, výherní hrací přístroje, peněžité, věcné a číselné loterie, sázkové hry (výhra je podmíněna uhodnutím výsledků ve sportovních soutěžích a závodech), kurzové sázky, dostihové sázky, sázkové hry v kasinu a bingo, turnajové nebo hotovostní sázkové hry provozované za pomocí karet nebo elektronické sázky.

Podívejte se také na naše nabídky práce, které vám mohou pomoci k novému zaměstnání.

Zdanění výhry

Pokud má provozovatel povolení vydané mimo Evropskou unii nebo Evropský hospodářský prostor, takovou výhru musíte danit. Na platbu daní se také připravte pokud výhra ze soutěže přesáhne 10 000 Kč (a nespadá do zákona o loteriích a jiných podobných hrách). Většinou se tak jedná o vědomostní či zábavní televizní soutěže. Tyto výhry se započítávají do základu daně v daňovém přiznání, které musíte podat. Pokud jste si plánovali, že si svými vědomostmi přivyděláte peníze navíc, zdanění výhry vás nemine.

S výpočtem daně z příjmů vám pomůže daňová kalkulačka.

Výhry a daňové přiznání

Do daňového přiznání musíte zahrnout tyto výhry, pokud přesahují částku 10 000 Kč: televizní vědomostní soutěže, spotřebitelské soutěže, výhra z loterií a jiných hazardních her, pokud je povolení vydáno mimo Evropskou unii a Evropský hospodářský prostor.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy