Povinné očkování v ČR | Co a kdy nechat očkovat? | VímVíc.cz

Povinné očkování v ČR | Co a kdy nechat očkovat?

24. 09. 2019

Posledních 5 až 10 let se v České republice vedou neustálé diskuze na téma, zda a co nechat očkovat. Vznikají skupiny matek (více se angažují ženy, než tatínkové), které se proti očkování veřejně staví, své děti neočkují a nabádají k tomu i další maminky, rodiny. V článku si představíme povinná očkování v České republice pro děti i dospělé, doporučíme i některá z nepovinných očkování. Také se detailněji podíváme na spor mezi očkujícími a neočkujícími rodiči a porovnáme hlavní argumenty obou stran.

Očkování - povinná očkování v ČR - očkování dospělých - očkování dětí.

Očkování v ČR

Očkování - povinná očkování v ČR - očkování dospělých - očkování dětí.

V ČR je očkování povinné. Tato povinnost je stanovena Zákonem na ochranu veřejného zdraví. Několik desítek let zpátky jsme neřešili, co a kdy očkovat, jaké jsou možné nežádoucí účinky a co očkování údajně způsobuje nebo nezpůsobuje. Měli jsme očkovací průkaz a na základě objednávky našeho lékaře nebo dětského pediatra jsme dorazili do ordinace, nechali se naočkovat a nic jiného nás nezajímalo.

Poslední roky ale všechno, mnohdy přehnaně, řešíme, tedy i očkování. Obvykle se jedná o očkování u dětí, kdy studujeme možné nežádoucí účinky jednotlivých očkování a na základě našich zjištění se stavíme proti očkování, různě očkování odkládáme a nebo přímo neočkujeme.

Zajímejte se! Rozhodně je správné, že se zajímáte, jaká očkování jsou Vašemu dítěti aplikována, o jaké látky se přesně jedná, na co bychom si měli dát pozor a jaké jsou možné nežádoucí účinky. To je na rodičích 21. století jiné, krásné a správné, zdraví našich dětí je pro nás na 1. místě a doopravdy se snažíme, aby měly nejkvalitnější životy, jaké jen mohou mít.

Na druhou stranu si musíme dát pozor, abychom tento náš zájem nehnali do extrémů a nevedlo to například právě k neočkování z přehnané opatrnosti, strachu a péče.

Druhy očkování

Povinná očkování

Povinná očkování jsou stanovena Vyhláškou o očkování proti infekčním nemocem. Do této kategorie řadíme převážně pravidelná očkování dětí s ohledem na očkovací kalendář. Níže Vám přinášíme seznam povinných očkování podle platného očkovacího kalendáře.

  • Hexavakcína: 3 dávky (1. dávka od 9. týdne, 2. dávka odstup 2 měsíce, 3. dávka mezi 11. - 13. měsícem)
  • MMR: 2 dávky (1. dávka v 11. - 18. měsíci, 2. dávka v 5 let)
  • Záškrt, tetanus, pertuse: 2 dávky přeočkování hexavakcíny (v 5 a 10 letech)

Hexavakcína v sobě slučuje očkovací látky proti: záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hepatitidě B, poliomyelitidě a haemophillu influenzae typu B. Hexavakcína jako taková má 3 dávky, které by měly být dítěti aplikovány do cca 1. roku. Poté dochází k tzv. dvojí přeočkování, které probíhá v 5 a 10 letech.

MMR očkování v sobě slučuje očkovací látky proti: spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Toto očkování je aplikováno 2x: v 11 - 18 měsících a poté v 5 letech.

Co a kdy nechat naočkovat - očkování dětí - očkování dospělých.

Nepovinná očkování

Zákon o veřejném zdravotním pojištění stanovuje rizikové skupiny osob, které mohou absolvovat nepovinná očkování a budou je mít hrazená svými zdravotními pojišťovnami.

  • Tuberkulóza: pouze v indikovaných případech
  • Rotavirus: 3 dávky (1. dávka v 6 týdnech, 2. dávka ve 2 měsících, 3. dávka ve 3 měsících)
  • Pneumokok: 3 dávky + přeočkování (1. dávka ve 2 měsících, 2. dávka ve 3 měsících, 3. dávka ve 4 měsících a přeočkování v 11 - 15 měsících)
  • Meningokok B: 3 dávky + booster (1. dávka ve 2 měsících, 2. dávka ve 3 měsících, 3. dávka ve 4 měsících a booster ve 12 - 23 měsících)
  • Meningokok A, C, W-135 a Y (různé typy vakcín)
  • Plané neštovice: 2 dávky (1. dávka v 15 měsících a 2. dávka ve 21 - 25 měsících)
  • Papilomavirus (ve 14 letech)

Tuberkulóza

Očkování proti tuberkulóze bylo až do roku 2010 v ČR povinné. Vyhláška z listopadu 2010 zrušila povinné očkování proti TBC. Toto očkování je v současnosti určeno jedincům, kteří mají vyšší riziko tuberkulózy, např. člen rodiny měl/má aktivní tuberkulózu, žili/žijí ve státě s vyšším výskytem tuberkulózy. dítě bylo v kontaktu s nakaženým tuberkulózou, aj.

Rotavirus

Očkování proti rotavirům chrání proti rotavirovým infekcím, převážně průjmy a další střevní potíže, které se nejčastěji vyskytují v zimních měsících. Nejvíce jsou ohroženy děti ve věku 6 měsíců až 5 let. Očkování je tedy primárně určeno dětem, doporučuje se naočkovat proti rotavirům do 6. měsíce věku dítě, naopak se nedoporučuje očkovat děti starší 7 měsíců.

Pneumokok

Očkování proti pneumokokům je v ČR velice vyhledávané a velké množství rodičů nechává své děti na pneumokoky očkovat. Pneumokoková onemocnění se přenášejí kapénkovou cestou. O jaké nemoci se nejčastěji jedná? Mezi nejčastější pneumokoková onemocnění řadíme zápal plic, zánět mozkových blan, zánět středního ucha, sepse, aj.

Meningokok

Meningokokové infekce jsou závažná onemocnění jako např. záněty mozkových blan a další horečnatá onemocnění. Nemoc má velice rychlý průběh, během několika hodin může dojít k celkovému selhání organismu.

Plané neštovice

Plané neštovice není až tak závažné onemocnění, pokud ho proděláte v dětství. Pouze v případě, že planými neštovicemi neonemocníte do předškolního věku, je doporučováno toto očkování aplikovat. Poté jsou touto vakcínou očkováni lidé, kteří mají nádorové onemocnění nebo děti s poruchou imunity.

Papilomavirus

Papilomaviry se šíří převážně pohlavní cestou. Jedná se o tzv. rakovinotvorná onemocnění: bradavice, rakovina děložního čípku, rakovina penisu, rakovina hrtanu, apod. Jedná se o poměrné mladé očkování, v České republice se papilomaviry očkují od roku 2006.

Další nepovinná očkování

Sami se můžete rozhodnout pro další očkování, které nejsou hrazena zdravotními pojišťovnami, tato očkování si pak musíte uhradit sami. Existují ale různé příspěvky zdravotních pojišťoven, kdy se Vám pak určitá částka za očkování vrátí zpět. Obvykle se jedná o poměrnou částku z celkové ceny vakcíny. Výpočet procent z ceny očkování, které vám pojišťovna proplatí, se různí. Poptejte se proto ve své pojišťovně.

Níže najdete seznam některých z nich.

  • očkování proti hepatitidě
  • očkování proti klíšťové encefalitidě
  • očkování proti chřipce, aj.

Kontroverze

Jak jsme na začátku předeslali, posledních pár let se určitá skupina rodičů bouří a otevřeně se staví proti povinnému očkování v České republice. Tato skupina rodičů nechce nechat naočkovat své děti ze strachu z vedlejších a nežádoucích účinků. Tito rodiče doopravdy své děti nenechávají naočkovat, tím na zdraví ohrožují své děti a navíc ohrožují i všechny ostatní děti. Nemoci u neočkovaných dětí mohou různě mutovat a šířit se dále.

Mýty o očkování

  • očkování způsobuje autismus
  • očkování spouští další onemocnění
  • očkování vyvolává alergie
  • očkování spouští astma
  • vakcíny obsahují rtuť, hliník a další tělu škodlivé látky
  • očkování vyvolává nemoc, proti které jsme očkováni

Očkování nezpůsobuje tyto nežádoucí účinky. Je potřeba brát v potaz, že dítě, se kterým se chystáme na očkování, musí být na 100 % zdravé a nesmí mít žádné další zdravotní komplikace. Po očkování je potřeba dodržovat klidový režim. O všem se můžete poradit s pediatrem Vašeho děťátka, který Vám poradí a vše vysvětlí.

Myslíme si, že neočkující rodiče své dítě ohrožují mnohem více, než kdyby ho nechali naočkovat. Očkování nás má chránit - chrání proti velmi agresivním onemocněním. Tato invazivní onemocnění byla v ČR téměř vymýcena a to právě díky povinnému očkování.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců