Nová generace žádá spojit práci se zábavou v kanceláři | VímVíc.cz

Budoucnost kanceláří? Nová generace žádá spojit práci se zábavou, zní z CAPEXUS

15. 05. 2019

Člověk stráví v práci průměrně třetinu svého času a mnohdy víc. Nejen vzhledem k rekordně nízké nezaměstnanosti se firmy snaží pro své zaměstnance vytvářet příjemné pracovní prostředí, které odpovídá konkrétním potřebám dané profese. V posledních pěti letech společnosti vynakládají mnohem více financí na jeho zlepšení.

Capexus home office

Funkčnost, design a relax

Pracovní prostředí zásadním způsobem ovlivňuje výkonnost zaměstnanců a jejich spokojenost v práci. Ještě před pár lety byl kladen důraz hlavně na funkčnost a hlučná kancelář s obyčejnou židlí a stolem nebyla ničím neobvyklým. Vedení firmy jednoduše nakoupilo kancelářský nábytek, který byl bez jakékoli koncepce rozmístěn do prostoru. Dnes se firmy snaží do interiéru investovat a standardem začínají být designové kanceláře.

V současnosti začaly firmy pružně reagovat na potřeby a přání svých zaměstnanců, kteří v práci stráví třetinu svého života.

Proklínaný open space

Asi nejhorší pověst si získala otevřená kancelář, tzv. open space. „Když se řekne open space, většina lidí si představí nekonečné řady stolů a všechna negativa s tím spojená,“ říká architektka společnosti CAPEXUS Erika Bohatá a naráží na nedostatek soukromí a hluk. Přitom současné otevřené pracovní prostředí a jeho stavební řešení je na míle vzdálené od řady šedivých boxů.

Open space se dnes projektuje tak, aby jej rozdělovala celá řada nejrůznějších prvků. Některé z nich jsou jen optické, jiné funkční nebo s přidanou hodnotou. K rozčlenění prostoru se používají různorodé příčky, stěny nebo panely s úložným prostorem. Jednotlivá pracoviště je možné oddělit květináči s rostlinami nebo zástěnami, na které lze psát.

Open space má v současné době naprosto odlišnou povahu než v minulosti. Místo řady identických pracovních míst se používají prvky, které prostor rozčleňují.

Řešení pro hlučnou kancelář

Jedním z moderních řešení, jak opticky rozdělit prostor kanceláře a zároveň minimalizovat hlučnost pracovního prostředí jsou tzv. akustické paravány. Open space je ze své podstaty hlučný a rušné prostředí je jedním z největších problémů na pracovišti, protože má přímý vliv na soustředění, zdraví i dobré duševní rozpoložení celkově.

Akustické paravány dokážou zkrátit dozvuky v kanceláři, díky čemuž se snižuje i hlučnost prostředí. Ta může být způsobena nejen běžnou pracovní činností, ale také absencí vhodného vybavení nebo špatným rozvržení prostoru. Společnost CAPEXUS do svých projektů běžně zahrnuje uzavřenou telefonní budku, kde může zaměstnanec v klidu vyřešit potřebné telefonáty, aniž by rušil ostatní.

Další možností, jak zvýšit schopnost koncentrace a zpříjemnit zaměstnancům pracovní prostředí jsou menší uzavřené místnosti, tzv. focus room. Ty jsou určené pro práci, na kterou je potřeba být opravdu soustředěný, nebo na vyřízení telefonátu v soukromí, pokud v prostoru nejsou k dispozici uzavřené telefonní budky.

Jedním z největších problémů kanceláří open space je hlučnost. Ta se dá vyřešit vhodnými prvky, které zvuk pohlcují nebo zabraňují jeho šíření.
Capexus - telefonní budka do kanceláře

Neformální prostory jako součást pracoviště

Důraz na kvalitní a přívětivé pracovní prostředí je součástí přirozeného vývoje na trhu práce. Jedním z hlavních faktorů je, že do práce nastupuje generace mileniálů, kteří od svého zaměstnání vyžadují jiné věci, než chtěli jejich rodiče. Dalšími aspekty jsou velmi nízká nezaměstnanost, ekonomický vzestup i vyšší fluktuace zaměstnanců.

Vedení firem se snaží vytvořit zajímavé prostředí s přidanou hodnotou, které by mladou generaci přitáhlo právě na jejich pracovní pozice. Už několik let jsou poměrně standardní prostory pro neformální setkávání zaměstnanců, jako jsou relaxační koutky, kuchyňky, posilovna a další místa pro relaxaci. Tyto prostory navíc umožňují, aby se potkali i členové různých týmů nebo oddělení.

Právě na novou nastupující generaci, která si může na trhu práce vybírat, cílí firmy se svými benefity nejvíce. V dnešní době už jsou běžné herny s fotbálkem nebo videohrami, jídlo a pití zdarma, příspěvky na sport, kulturu nebo vzdělání a další možnosti, jak relaxovat.

Běžnou součástí benefitů, které firmy v pracovních nabídkách inzerují, je například místnost s hrami a další možnosti odreagování.

Tip: Plánujete rekonstrukci pracovních prostor? Využijte výhodných cen na e-shopu SIKO. Pro získání slevy stačí na objednávku uplatnit SIKO slevové kupóny.

Coworking a home office

Výše zmiňovaná generační obměna způsobuje, že se na pracovních pozicích objevuje stále více zaměstnanců pod 30 let. Právě tato skupina nestojí o sterilní kancelář a neosobní zasedačku. Generace mileniálů preferuje spíše neformální pracovní prostředí prostředí, které si může uzpůsobit podle svých představ, vkusu a preferencí.

Velké oblibě se těší možnost pracovat s notebookem jen tak na klíně v relaxační místnosti, kde jsou rozvěšené houpací sítě nebo rozložené Fatboye. Nová generace totiž vyžaduje větší rovnováhu mezi pracovním a volným časem. Díky tomu se v kancelářích objevují herní místnosti, posilovny a místa pro workshopy a další akce. Volnočasové aktivity a zábava se tak s prací organicky propojují.

Na stejné vlně se nese také možnost home office, kterou mileniálové považují za samozřejmost. „Firmy jsou zatím stále benevolentní k home office, sdílení pracovního místa nebo práci ze zahraničí, což jim šetří náklady. Lidí v kancelářích tím však ubývá a zaměstnavatelé tak zároveň musí hledat řešení, jak je na pracovištích udržet,“ tvrdí architektka společnosti CAPEXUS Bohatá.

Aktuální průzkumy dokonce ukazují, že pokud mají zaměstnanci možnost se v rámci pracovní doby odreagovat, neznamená to, že pracují méně. Naopak, dvacet minut na protažení těla v posilovně nebo rychlý zápas ve fotbálku podporují schopnost většího soustředění a tím i efektivitu.

Nastupující generace mileniálů preferuje neformální a flexibilní pracovní prostředí, v němž se může během práce odreagovat.
Budoucnost kanceláří? Nová generace žádá spojit práci se zábavou, zní z Capexusu

Budoucí trendy

Jak se promění kancelář do budoucnosti, naznačují některé trendy, které se začínají prosazovat v zahraničí. Velmi oblíbenou variantou je coworking nebo dynamické huby. Jedná se o moderní kancelářské prostory, které umožňují jednotlivcům i skupinám pronájem pracovního místa. Ve sdíleném prostoru se potkávají lidé různých profesí a vzájemně se obohacují.

Běžnou součástí služeb hubů a podobných míst je pronájem konferenčních místností, snadná komunikace s ostatními členy, pronájem techniky nebo možnost upravit daný prostor podle potřeb klienta. Samozřejmostí je vysokorychlostní internet a chytré technologie.

Bavilo by vás navrhovat moderní designové kanceláře nebo se na jejich vzniku podílet? Podívejte se na nabídky práce společnosti CAPEXUS.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání