Jak na výpočet čisté mzdy? Postup a rady! | VímVíc.cz

Jak na výpočet čisté mzdy? Postup a rady!

27. 11. 2019

Obvykle, během pracovního pohovoru, dojde na přetřes otázka výše platu na dané pracovní pozici. Ve většině případů s Vámi personalista bude mluvit o hrubé mzdě, která Vás ale až tak moc nezajímá. Vás zajímá částka, která každý měsíc přijde na Váš bankovní účet, jedná se o čistou mzdu. V našem článku se podíváme na jednotlivé druhy mezd a poté Vám ukážeme způsoby, jakými si čistou mzdu můžete jednoduše vypočítat.

Výpočet čisté mzdy - jak na výpočet čisté mzdy, čistá mzda
Kalkulačka pro výpočet čisté mzdy!

Druhy mezd

Abychom lépe pochopili, co čistá mzda je a jak ji vypočítat, vysvětlíme si, co která mzda znamená.

  • minimální mzda
  • zaručená mzda
  • hrubá mzda
  • superhrubá mzda
  • průměrná mzda
  • čistá mzda

Minimální mzda je nejnižší možná částka, která může být zaměstnanci vyplácena. Tato částka je daná státem, jedná se o nejnižší částku, kterou zaměstnanec obdrží za odvedenou práci. Tato částka by měla dovolit žít zaměstnanci důstojný život s ohledem na ekonomiku České republiky.

Zaručená mzda je obdobný termín jako minimální mzda, kdy Vám je garantována nejnižší částka, kterou za danou práci obdržíte. U zaručené mzdy se ale jedná o nejnižší částku, která se vztahuje k určité profesi s ohledem na Vaši kvalifikaci.

Hrubá mzda je částka mzdy v takové podobě, ze které ještě nebyly odečteny daňové poplatky. Během pracovního pohovoru a v inzerátu pravděpodobně najdete částku hrubé mzdy. Musíte tedy počítat s tím, že po odečtení daní, bude Vaše finální mzda mnohem nižší.

Superhrubá mzda je výraz, který se v České republice používá pro základ daně, ze kterého se následně vychází při výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Průměrná mzda je informační údaj Českého statistického úřadu, který vypočítává průměrnou mzdu obyvatel České republiky. Je to jednoduché. Vezmou se platy všech zaměstnaných v ČR, vydělí se jejich množství a máme měsíční průměrnou mzdu. Tato částka nám ve výsledku vůbec nic neříká, protože, jak sami víme, jsou lidé, kteří vydělávají méně a jsou lidé, kteří vydělávají více.

Čistá mzda je částka, která nás zajímá. Jak jsme již řekli, čistá mzda je částka, která nám každý měsíc přichází na účet. Ke zjištění čisté mzdy je klíčový výpočet procent, které z hrubé mzdy tvoří daňové bonusy a zálohy na daně. Od hrubé mzdy následně zálohy na daň odečteme, přičteme daňové bonusy a máme čistou mzdu.

Čistá mzda - jak na výpočet čisté mzdy, čistý příjem

Jak na výpočet čisté mzdy?

Nyní se soustředíme na výpočet čisté mzdy. Jak jsme již řekli, výpočet čisté mzdy se provádí z mzdy hrubé. Na internetu existuje velké množství online kalkulaček, které Vám přibližnou výši čisté mzdy spočítají. My Vám ukážeme, jak si čistou mzdu můžete vypočítat sami.

Po pracovním pohovoru, kdy jste se poprvé dozvěděli, jakou mzdu Vám Váš budoucí zaměstnavatel nabídne, byste rádi zjistili, kolik Vám bude reálně přicházet na Váš bankovní účet, proto si potřebujete z hrubé mzdy vypočítat mzdu čistou. Níže Vám přinášíme postup (Jak na výpočet čisté mzdy?), jak tuto informaci zjistíte z poklidu Vašeho domova.

Postup výpočtu čisté mzdy

  1. K hrubé mzdě musíme přičíst zdravotní a sociální pojištění, zdravotní pojištění činí 9 % a sociální pojištění 24,8 %, získáme tím zdanitelnou mzdu.
  2. Tuto částku zaokrouhlete na stokoruny (příklad: 34 867 CZK = 34 900 CZK).
  3. Z této částky si musíme dále dopočítat 15% zálohu na daň z příjmů ze závislé činnosti.
  4. V případě podepsání prohlášení k dani uplatníte měsíční slevu na poplatníka. Tato srážka činí 24 840 CZK ročně, měsíčně to tedy vychází na 2 070 CZK.
  5. Dále, pokud máte děti, odečte se sleva na dítě. Pokud máte jedno dítě, měsíčně budete osvobozeni o 1 267 CZK, na 2 děti to dělá 1 617 CZK a na 3 a více dětí to dělá 2 017 CZK měsíčně. Tento nárok můžete uplatňovat každý měsíc nebo jednou ročně.
  6. V tuto chvíli z výše hrubé mzdy opět spočítáme zdravotní a sociální pojištění a tuto částku odečteme z aktuální početní sumy a tím jsme se dopracovali k čisté mzdě.
  7. Ještě pozor, zda nemáte nějaké další srážky ze mzdy (stravenky) + například náhrada mzdy za nemoc.

Výše jste viděli, že na výpočtu čisté mzdy není nic složitého, stačí trochu ovládat práci s čísly a s ohledem na naši finanční gramotnost a dobré hospodaření s penězi je pro nás znalost výše čisté mzdy nezbytná.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy